Αντισυνταγματικός κρίθηκε ομόφωνα ο τρόπος εκκαθάρισης των αμοιβών των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ με δειγματοληπτικό έλεγχο 5% των παραστατικών, με απόφαση Δικαστηρίου, μετά από αίτηση ακύρωσης που άσκησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ με τον νομικό της σύμβουλο Αχιλλέα Παπουτσάκη, Δικηγόρο Πατρών.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, κρίθηκε ότι η δειγματοληπτική μέθοδος πάσχει, γιατί αφήνει εκτός ελέγχου το 95% των δαπανών και γιατί οι αμοιβές των ιατρών περικόπτονται βάσει στατιστικής πιθανολόγησης, χωρίς πραγματικό έλεγχο και εντοπισμένη τεκμηρίωση.
Για τους λόγους αυτούς κρίθηκε, ότι η μέθοδος αυτή είναι προδήλως ακατάλληλη για την επίτευξη του σκοπού για τον οποίο θεσπίσθηκε. Προσβάλλει τα συνταγματικά δικαιώματα των ιατρών, όπως τονίζει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ.
Για τους ίδιους δε λόγους κρίθηκε ομοίως αντισυνταγματική η δειγματοληπτική μέθοδος εκκαθάρισης για τα αναδρομικά των ετών 2012-2015.
Ενόψει της σοβαρότητας του ζητήματος η υπόθεση παραπέμφθηκε για εκδίκαση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.
ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Εγγενές γραφειοκρατικό πρόβλημα
Με την απόφαση αυτή το ΣτΕ δέχθηκε ομόφωνα τα επιχειρήματα. Τα επιχειρήματα προβλήθηκαν από τον νομικό μας σύμβουλο κ. Αχιλλέα Παπουτσάκη. Ένα εγγενές γραφειοκρατικό πρόβλημα λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ (ταχεία εκκαθάριση δαπανών και φόρτος εργασίας), δεν επιτρέπεται να οδηγεί σε απουσία ελέγχου των υποβαλλομένων δικαιολογητικών. Αλλά και σε στατιστική περικοπή αμοιβών των ιατρών χωρίς εντοπισμένη παραβατικότητα.
Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι οι ιατροί οφείλουν να αποζημιώνονται για το σύνολο των υπηρεσιών που παρείχαν.
Όπως σημειώνει η κ. Μαστοράκου, η απόφαση αυτή αποτελεί πανηγυρική δικαίωση της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ. Ανέκαθεν διεκδικούσε τον σεβασμό της αξιοπρέπειας των ιατρών και την πληρωμή των δεδουλευμένων αμοιβών τους.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα