ΠολιτικήΈναρξη της ομάδας Challenge Cancer του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Έναρξη της ομάδας Challenge Cancer του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

- Advertisement -

Την έναρξη λειτουργίας της πρώτης και μοναδικής διακομματικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σηματοδοτεί η σημερινή ημέρα, που ασχολείται αποκλειστικά με τον καρκίνο: της διακομματικής ομάδας Challenge Cancer. Πρόεδρος αυτής της ανεπίσημης ομάδας ευρωβουλευτών από όλα τα κόμματα είναι ο Cristian Bușoi (ΕΛΚ) και συμπρόεδροι οι ευρωβουλευτές Alessandra Moretti (S&D), Aldo Patriciello (ΕΛΚ), Frédérique Ries (Renew), ενώ η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Ασθενών με Καρκίνο (ECPC) είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία της Γραμματείας.

Την έναρξη λειτουργίας της πρώτης και μοναδικής διακομματικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σηματοδοτεί η σημερινή ημέρα που ασχολείται αποκλειστικά με τον καρκίνο: της διακομματικής ομάδας Challenge Cancer

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η ψηφιακή εναρκτήρια εκδήλωση συγκεντρώνει ευρωβουλευτές και μια σειρά ομιλητών υψηλού επιπέδου, μεταξύ αυτών την Επίτροπο Υγείας κ. Στέλλα Κυριακίδου και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Αποστολής Καρκίνος, καθηγητή Walter Ricciardi, για να συζητήσουν τη σημασία της έννοιας «Αποστολή» στο πεδίο του καρκίνου σε εποχές πανδημίας, όπως η πανδημία του COVID-19 και τον ρόλο των υπεύθυνων χάραξης πολιτικών και των ενδιαφερόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων ασθενών όπως η ECPC.

«Η καταπολέμηση του καρκίνου δεν μπορεί να επιτευχθεί από ένα μεμονωμένο φορέα, είναι μια ευκαιρία ώστε οι ενδιαφερόμενοι φορείς σε όλα τα επίπεδα και σε ένα εύρος εμπειριών και συνθηκών να συνεργαστούν προς όφελος όλων των Ευρωπαίων. Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου είναι μια πράξη ευρωπαϊκής ενότητας», δήλωσε ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής κ. Cristian-Silviu Bușoi (ΕΛΚ), Πρόεδρος της διακομματικής ομάδας Challenge Cancer.

Σημαντική η νέα διακομματική ομάδα για τον καρκίνο

«Ως η μεγαλύτερη ένωση οργανώσεων ασθενών με καρκίνο, είναι τιμή μας, στην ECPC, να αναλάβουμε τη λειτουργία της Γραμματείας σε αυτήν τη σημαντική νέα διακομματική ομάδα για τον καρκίνο. Η σύσταση της διακομματικής ομάδας Challenge Cancer δείχνει ότι ο καρκίνος έχει καταστεί πράγματι προτεραιότητα στην Ευρώπη. Θα συνεργαστούμε με τα μέλη της ομάδας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς θα βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον καρκίνο», δήλωσε η Πρόεδρος της ECPC κ. Καίτη Αποστολίδου.

Παρά τις προσπάθειες να αντιμετωπιστούν τα αυξανόμενα βάρη λόγω του καρκίνου στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, η ασθένεια αυτή παραμένει μία από τις μεγαλύτερες ιατρικές και κοινωνικές προκλήσεις των καιρών μας. Για αυτόν τον λόγο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε τον καρκίνο ως μία από τις πέντε νέες Αποστολές έρευνας και καινοτομίας στην ΕΕ. Στόχος της Αποστολής Καρκίνος είναι η επίτευξη ενός ποσοστού επιβίωσης της τάξης του 75% έως το 2030, από το 47% που είναι σήμερα, εστιάζοντας στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου, τη φροντίδα των ασθενών που επιβιώνουν, την κοινωνική καινοτομία, διασφαλίζοντας τη μείωση των υφιστάμενων ανισοτήτων. Σε στενή συνεργασία με την Αποστολή Καρκίνος, το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου που αναμένεται να δημοσιευτεί έως τα τέλη του 2020, θα εστιάζει στην πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία και την ποιότητα ζωής ασθενών και επιβιωσάντων.

Αναβάθμιση των δράσεων για τον καρκίνο

Μέσω της έναρξης λειτουργίας της διακομματικής ομάδας Challenge Cancer, οι ευρωβουλευτές δηλώνουν τη σθεναρή υποστήριξη και πολιτική τους θέληση να αναβαθμίσουν τις δράσεις για τον καρκίνο. Τα μέλη της διακομματικής ομάδας θα έχουν τη δυνατότητα να αφοσιωθούν πληρέστερα στην καταπολέμηση του καρκίνου και να συνεργαστούν για να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των Ευρωπαίων πολιτών.

Η διακομματική ομάδα Challenge Cancer θα λειτουργήσει ως ένα φόρουμ για τους ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να διεξαγάγουν διάλογο με ασθενείς, επιβιώσαντες από καρκίνο και φροντιστές, επιστημονικές και ιατρικές ενώσεις, ερευνητικά ιδρύματα, δεξαμενές σκέψης, ιατρούς και ερευνητές, υπεύθυνους χάραξης πολιτικών και ηγέτες του κλάδου υγείας, την κοινωνία των πολιτών γενικότερα, εθνικές κυβερνήσεις και ιδρύματα. Θα ενεργεί ως ένας αμφίδρομος δίαυλος επικοινωνίας. Διεξάγοντας ακροάσεις και συζητήσεις καθώς και αποστολές διαπίστωσης γεγονότων για εξέχοντα θέματα όπως η πρόληψη, η πρόσβαση στη θεραπεία. Οι ελλείψεις φαρμάκων, η έρευνα για τον καρκίνο σε σχέση με την ποιότητα ζωής. Η καινοτομία στην αντικαρκινική θεραπεία και η επιβίωση.

Η διακομματική ομάδα θα ενημερώνει τη στρατηγική κατεύθυνση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την καταπολέμηση του καρκίνου. Θα διασφαλίζει τη συνέχεια μεταξύ της προηγούμενης και της τρέχουσας εντολής. Θα καθοδηγεί το έργο των ευρωβουλευτών στην Αποστολή Καρκίνος. Όπως και το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου βάσει αντικειμενικών και τεκμηριωμένων λύσεων.

Η ιδέα της διακομματικής ομάδας

Η σύλληψη της ιδέας για αυτή τη νέα διακομματική ομάδα ανήκει στην ECPC. Αποτελεί απόρροια της διαρκούς δέσμευσης και συμμετοχής της στην οργάνωση «Αποστολών» προς υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε συνεργασία με εξέχοντα μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών για την Καταπολέμηση του Καρκίνου (European Academy of Cancer Sciences – EACS). Η ECPC, με 450 μέλη-οργανώσεις ασθενών με καρκίνο σε ολόκληρη την ΕΕ, θα ενεργεί ως διαμεσολαβητής. Μεταξύ της κοινοβουλευτικής διακομματικής ομάδας για τον καρκίνο και της κοινωνίας των πολιτών γενικότερα.

Στο πλαίσιο της ιδιότητάς της ως υπεύθυνη της Γραμματείας της διακομματικής ομάδας, η ECPC θα παρέχει στα μέλη πρόσβαση σε αληθινές μαρτυρίες και εμπειρίες ασθενών επιτρέποντας ταυτόχρονα στους πολίτες να εκφράζουν τις ανάγκες τους απευθείας στους Ευρωπαίους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικών. Η ECPC είναι σε θέση να κοινοποιεί τη γνώση στο πανευρωπαϊκό δίκτυο οργανώσεών της. Στόχο έχει να επηρεάσει τις πολιτικές για τη δημόσια υγεία και τον καρκίνο.

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Ασθενών με Καρκίνο και τις κοινοβουλευτικές διακομματικές ομάδες

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Ασθενών με Καρκίνο (ECPC) είναι η φωνή των ασθενών με καρκίνο στην Ευρώπη. Αριθμώντας πάνω από 450 μέλη, η ECPC είναι η μεγαλύτερη ένωση οργανώσεων ασθενών με καρκίνο στην Ευρώπη. Καλύπτει και τα 28 κράτη μέλη και πολλές άλλες ευρωπαϊκές και μη ευρωπαϊκές χώρες. Η ECPC εκπροσωπεί ασθενείς που πάσχουν από όλα τα είδη καρκίνου, από το σπανιότερο έως το συνηθέστερο.

Η κοινοβουλευτική διακομματική ομάδα είναι μια ανεπίσημη ομάδα ευρωβουλευτών από όλα τα κόμματα. Τα μέλη επιθυμούν να προβάλουν και να προωθήσουν κοινές ιδέες. Λειτουργεί ως ένα φόρουμ, συνήθως σε στενή συνεργασία με εξωτερικούς ενδιαφερόμενους φορείς. Με αυτούς μπορεί να γίνει ανταλλαγή εμπειρογνωσίας και να προαχθεί το νομοθετικό έργο σε ορισμένα θέματα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ