ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΠΕΦ: Επενδυτικά πλάνα 500 εκατ. ευρώ στην επόμενη 4ετία στο φάρμακο

ΠΕΦ: Επενδυτικά πλάνα 500 εκατ. ευρώ στην επόμενη 4ετία στο φάρμακο

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Λόγο για έτοιμα επενδυτικά πλάνα που φτάνουν ακόμη και τα 500 εκατ. ευρώ για την επόμενη τετραετία έκανε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, που αφορούν την αναβάθμιση υποδομών και αυτοματοποίηση των διαδικασιών της ελληνικής βιομηχανίας.

Λόγο για έτοιμα επενδυτικά πλάνα που φτάνουν ακόμη και τα 500 εκατ. ευρώ για την επόμενη τετραετία έκανε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, που αφορούν την αναβάθμιση υποδομών και αυτοματοποίηση των διαδικασιών της ελληνικής βιομηχανίας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Προγραμματίζουμε σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη φαρμάκων προστιθέμενης αξίας που ενσωματώνουν οριακή καινοτομία, η οποία τα διαφοροποιεί από τις απλούστερες μορφές φαρμάκων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τρύφων, πρόεδρος της ΠΕΦ. Μάλιστα, όπως σημείωσε, «υπάρχει σημαντική επενδυτική δυνατότητα και από την συνεργασία ελληνικών και πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών. Είναι δεδομένο ότι θα επενδύσουν περισσότερο στη χώρα μας, εφόσον αρθούν οι στρεβλώσεις στο φάρμακο και ειδικά το clawback».

Η αποστολή της ελληνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας, βασίζεται σε τρεις άξονες, όπως σημείωσε ο κ. Τρύφων:
  • Πρωτίστως, αφορά τη διασφάλιση της πρόσβασης όσο το δυνατόν περισσοτέρων ασθενών σε ποιοτικά, ασφαλή και οικονομικά φάρμακα. Τα φάρμακα που παράγει η εγχώρια βιομηχανία. Τα γενόσημα, έχουν μετασχηματίσει την υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο.
    Τα γενόσημα έχουν αυξήσει -πάνω από 100%- την πρόσβαση των ασθενών σε ποιοτικές θεραπείες για νοσήματα όπως, τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης, ακόμη και ο καρκίνος, χωρίς να αυξάνουν το συνολικό κόστος θεραπείας. Παράλληλα δημιουργείται οικονομικός χώρος για τις νέες ακριβές θεραπείες. Αυτό σημαίνει όφελος για εκατομμύρια Ευρωπαίους και Έλληνες ασθενείς, σε μια εποχή που η ζήτηση υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης αυξάνεται ραγδαία και τα οικονομικά είναι περιορισμένα.
  • Δεύτερον, η μέγιστη δυνατή κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών της χώρας, μέσω της εγχώριας παραγωγής. «Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να εισάγουμε ό,τι ήδη παράγουμε εδώ, στην Ελλάδα! Η κάλυψη του 60% των αναγκών της πρωτοβάθμιας φροντίδας και του 40% των νοσοκομειακών, με υψηλής ποιότητας, ασφαλή και οικονομικά φάρμακα είναι ένας στόχος που μπορούμε να πετύχουμε. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η πλήρης αξιοποίηση της δυνατότητας αυτής θα οδηγούσε στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,8 δις. ευρώ. Ταυτόχρονα, θα δημιουργούσε 2.500 νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης», όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ.
  • Τρίτον, η μέγιστη δυνατή αύξηση των εξαγωγών του ελληνικού φαρμάκου. «Ήδη το κάνουμε με επιτυχία σε πάνω από 85 χώρες. Και με την ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων Προστιθέμενης Αξίας/οριακής καινοτομίας, γινόμαστε ζωτικό μέρος της στρατηγικής απάντησης της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας, απέναντι στον κατακλυσμό της αγοράς από τα φάρμακα των χωρών χαμηλού κόστους. Με την ενίσχυση των εξαγωγών μας θα πετύχουμε τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. Τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος. Περισσότερα δημόσια έσοδα και βέβαια νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης» κατέληξε ο κ. Τρύφων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ