Τη νομοθετική πρόταση για τα φάρμακα αναμένεται να παρουσιάσει η Κομισιόν στις 29 Μαρτίου, με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου να κάνει λόγο για έξι στόχους.
Μιλώντας σε εκδήλωση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Αυστρίας στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι πρέπει «να διασφαλιστεί ότι όλοι οι Ευρωπαίοι έχουν πρόσβαση τόσο στα καινοτόμα όσο και στα καθιερωμένα φάρμακα όταν τα χρειάζονται, όπου κι αν ζουν».
Εκσυγχρονισμός πλαισίου
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού πλαισίου και τη ψηφιοποίηση των διαδικασιών, την ένταξη περιβαλλοντικών κριτηρίων στις διαδικασίες αδειοδότησης, την παροχή κινήτρων για τις εταιρίες να διασφαλίσουν πως τα φάρμακά τους θα είναι προσβάσιμα σε όλη την ΕΕ, καθώς και τη στήριξη της ανάπτυξης και παραγωγής προϊόντων που να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής.
Η κ. Κυριακίδου τόνισε πως η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τα φάρμακα είναι κάτι που χρειάζεται εδώ και χρόνια και αφορά προκλήσεις που χρονίζουν, και πως για να καταστεί δυνατή θα πρέπει τα κράτη μέλη και οι θεσμοί να δείξουν την ίδια αλληλεγγύη και συνεργασία που επέδειξαν την περίοδο της πανδημίας.
Όπως σημείωσε, η μεταρρύθμισης αποτελεί ευκαιρία «να μπουν οι ασθενείς στο επίκεντρο ενώ ταυτόχρονα να στηρίξουμε πλήρως μια καινοτόμα και παγκόσμια ανταγωνιστική βιομηχανία στην ΕΕ».
«Οι δύο αυτοί στόχοι πρέπει να προωθηθούν κατά τρόπο ισορροπημένο, και όχι ο ένας εις βάρος του άλλου» υπογράμμισε.
Καινοτομία…
Παράλληλα, η κ. Κυριακίδου επισήμανε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι η φαρμακοβιομηχανία της ΕΕ μπορεί να καινοτομήσει και να παραμείνει ανταγωνιστική παγκοσμίως, ενώ υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μεταρρύθμιση για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε φάρμακα», η οποία θα ενισχύσει την ασφάλεια των προμηθειών.
Επιπροσθέτως, η Ευρωπαία Επίτροπος αναφέρθηκε στην επιδίωξη για περισσότερα περιβαλλοντικά βιώσιμα φάρμακα, αλλά και για μέσα για να καταπολεμηθεί η μικροβιακή αντοχή.
Η Στέλλα Κυριακίδου εστίασε στο ότι χρειάζεται ένα πιο λιτό ρυθμιστικό περιβάλλον για επενδύσεις με απλοποιημένες και ταχύτερες διαδικασίες χορήγησης άδειας κυκλοφορίας, πιο ισχυρή υποστήριξη για πολλά υποσχόμενα φάρμακα και καλύτερη χρήση δεδομένων και ψηφιοποίησης.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα