- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Ομάδα κορυφαίων στελεχών της φαρμακευτικής αγοράς συναντώνται στα μέσα της εβδομάδας, σε ουδέτερο έδαφος, προκειμένου να θέσουν επί χάρτου τις βάσεις της επερχόμενης εκστρατείας για την αποκατάσταση της «πληγωμένης» φήμης του φαρμάκου.
Το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε -στο σύνολο της- η αγορά από την πολύκροτη υπόθεση Novartis φαίνεται πως προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε μεγάλη μερίδα ασθενών, παρόλο που δεν υπάρχει πόρισμα απ’ τη δικαιοσύνη.
Οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και αγοράς φαρμάκου, ποικίλα ζητήματα που ανακύπτουν με τη συμμόρφωση των ασθενών σε θεραπείες και η εκτεταμένη καχυποψία στα πρόσωπα του επιστημονικού κόσμου είναι τα βασικά σημεία που εμπεριέχονται στην ατζέντα της επερχόμενης συζήτησης.
Οι πρώτες ενδείξεις αμφισβήτησης από το μέτωπο των ασθενών λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως «οι σχέσεις μεταξύ γιατρών και ασθενών έχουν κλονιστεί, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία, σε εκτεταμένη κλίμακα, την ενδεδειγμένη συνταγογράφηση».
Τα πρώτα σημάδια…
Οιωνός των επερχόμενων ενεργειών αποτέλεσαν πρόσφατα οι θέσεις ΣΦΕΕ – PIF, που επιχείρησε να αποσαφηνίσει τη διάχυτη φημολογία γύρω απ’ τα δεινά που συνοδεύουν τον κλάδο του φαρμάκου. Πολλοί έκαναν λόγο για «το πρώτο βήμα» της εκστρατείας που θα ακολουθήσει και θα επιχειρήσει ακόμη και να καταγράψει σε στατιστικές αναλύσεις τις αλλαγές στις σχέσεις γιατρών – ασθενών – φαρμάκου.
Η πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Alco, όπου διαπίστωνε πως περίπου 7 στους 10 πολίτες «βλέπει» σκάνδαλο στην υπόθεση Novartis ήταν μόνο η αρχή για τους επικεφαλής του φαρμακευτικού κλάδου.
Κάνοντας λόγο για εσκεμμένες ή μη λανθασμένες εντυπώσεις που επηρεάζουν αρνητικά τους ασθενείς και την κοινή γνώμη ο ΣΦΕΕ σημειώνει πως γίνεται προσπάθεια να εκμηδενιστεί η συνεισφορά ενός ολόκληρου κλάδου, όχι μόνο στην υγεία των πολιτών αλλά και την εθνική οικονομία.
Μάλιστα, στις πρόσφατες θέσεις του ο ΣΦΕΕ υπογράμμιζε χαρακτηριστικά πως «Οι έως τώρα ακολουθούμενες, αποσπασματικές, πολιτικές υγείας περιορίστηκαν σε μια τεμαχισμένη θεώρηση, σε μηχανιστικές και λογιστικές προσεγγίσεις που πλέον δεν έχουν να προσφέρουν κανένα ουσιαστικό όφελος».