- Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή
Ανοιχτή πρόσκληση προς τους Συλλόγους Ασθενών και τις Ιατρικές Εταιρείες, να συμμετέχουν στη συλλογή στοιχείων για τις ελλείψεις φαρμάκων μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, απηύθυναν οι εκπρόσωποι του ΕΟΦ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναφοράς ελλείψεων φαρμάκων, ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 26 Μαρτίου. Πριν τεθεί σε εφαρμογή παρουσιάστηκε σε Ενώσεις Ασθενών, Φαρμακευτικές, Ιατρικού Συλλόγους, τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και άλλους εμπλεκόμενους φορείς της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου
«Η νέα πλατφόρμα είναι συνέχεια των πληροφοριακών συστημάτων που έχουν αναπτυχθεί από τον ΕΟΦ, όπως η παρακολούθηση των πωλήσεων από τις φαρμακευτικές εταιρίες και των εξαγωγών από τις φαρμακαποθήκες. Τα οποία συμβάλλουν στα μέγιστα στην μείωση του αντίκτυπου των ελλείψεων» ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Ιωάννης Μαλέμης.
Στη νέα πλατφόρμα που έχει ανέβει στο site του ΕΟΦ, με την χρήση κωδικών μπορούν να ενημερώνουν για ελλείψεις φαρμάκων, ιατρικές εταιρείες, φαρμακοποιοί, νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, φαρμακαποθήκες και φαρμακευτικές εταιρείες.
Με το παλιό σύστημα η ενημέρωση του ΕΟΦ για ελλείψεις γινόταν μέσω email και fax από τις φαρμακευτικές, τις φαρμακαποθήκες, τα φαρμακεία, αλλά και από πολίτες. Μάλιστα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ασθενών που ενημέρωναν τηλεφωνικά τον Οργανισμό για την έλλειψη κάποιου φαρμάκου.
Σύμφωνα με τον κ. Μαλέμη με τη νέα εφαρμογή θα μπορεί να γίνει η καλύτερη αξιολόγηση για το αν η έλλειψη υφίσταται, και αν δημιουργείται όντως πρόβλημα στους ασθενείς.
Τα δύο συστήματα επικοινωνίας όσον αφορά τους ασθενείς θα λειτουργούν παράλληλα. Διότι οι ασθενείς δεν είναι ακόμα εξοικειωμένοι με τα ηλεκτρονικά συστήματα.
Έκκληση σε συλλόγους ασθενών και ιατρικές εταιρείες
Με δεδομένο ότι ο ΕΟΦ έχει ήδη καθιερωμένα συστήματα επικοινωνίας με φαρμακευτικές, φαρμακαποθήκες και φαρμακοποιούς, οι εκπρόσωποι του ΕΟΦ απευθύνουν έκκληση στις ιατρικές εταιρείες και τους συλλόγους ασθενών να προμηθευτούν του απαραίτητους κωδικούς και να συμμετέχουν ενεργά στο νέο σύστημα αναφοράς ελλείψεων.
Που οφείλονται οι ελλείψεις
Ο πρόεδρος του ΕΟΦ ανέφερε ότι υπάρχει ένας αριθμός παραγόντων που είναι πιθανό να συμβάλουν στη δημιουργία έλλειψης ενός φαρμάκου, όπως είναι οι φυσικές καταστροφές, οι αποτυχίες σε ένα σύνθετο σύστημα παραγωγής, η διαθεσιμότητα των πρώτων υλών, οι τιμές των φαρμάκων και οι οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένα τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού.
«Επιπλέον, ορισμένα κρίσιμα φάρμακα παύουν να παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον στη διάρκεια ζωής τους, οδηγώντας τις επιχειρήσεις σε διακοπή της κυκλοφορίας τους, γεγονός που επιτείνει τον κίνδυνο διαταραχών στον εφοδιασμό και ελλείψεις» επεσήμανε ο κ. Μαλέμης.
Παράλληλες εξαγωγές
Αναφορικά με τις παράλληλε εξαγωγές που έχουν «ενοχοποιηθεί» για τις ελλείψεις φαρμάκων που ταλανίζουν την ελληνική αγορά ο κ. Μαλέμης τόνισε πως « Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφάρμοσε το μέτρο της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης για να διασφαλιστεί ότι τα φάρμακα μένουν στην εγχώρια αγορά, παρά τις αντιδράσεις της ΕΕ. Στη συνέχεια πολλές ευρωπαϊκές χώρες εφάρμοσαν το μέτρο για να διαφυλάξουν την επάρκεια φαρμάκων στη χώρα τους ».
Τον περασμένο Φεβρουάριο ο ΕΟΦ προχώρησε στην απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για 77 φαρμακευτικά σκευάσματα. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που έχουν κατατεθεί στον Οργανισμό σε έλλειψη βρίσκονται 52 σκευάσματα κοινότητας, 23 νοσοκομειακά, 8 εμβόλια και 4 τα οποία εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ.
Τέλος για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης διακίνησης φαρμάκων ο κ. Μαλέμης τόνισε ότι ο ΕΟΦ συνεργάζεται στενά με όλες τις διωκτικές αρχές.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα