Το νέο σύστημα επιλογής διοικητών στο Δημόσιο περιγράφει το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών, στοχεύοντας στον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότητα που έχει στο επίκεντρο τον πολίτη.
Το νέο πλαίσιο επιλογής Διοικήσεων κρίσιμων φορέων του Δημόσιου μεταξύ των οποίων των περίπου 120 νοσοκομείων και των 7 υγειονομικών περιφερειών της χώρας παρουσίασε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέεως.
Σύμφωνα με το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων του Δημοσίου ομαδοποιούνται οι φορείς ανάλογα με το εύρος και το είδος των αρμοδιοτήτων τους. Παράλληλα, αυξάνονται οι απαιτήσεις και και αυστηροποιούνται τα ελάχιστα προσόντα.
Το νέο σύστημα κινείται σε δύο άξονες και έχει τέσσερις στόχους προκειμένου το Δημόσιο να περάσει στη νέα εποχή.
Οι δύο άξονες
Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του Δημοσίου
- Ομαδοποίηση φορέων ανάλογα με το εύρος και το είδος των αρμοδιοτήτων τους
- Αυξημένες απαιτήσεις και αυστηρά ελάχιστα (on-off) προσόντα
- Τεστ δεξιοτήτων των υποψηφίων με ψηφιακό τρόπο
- Συγκεκριμένες προθεσμίες για το σύνολο των φορέων
Νέο σύστημα αξιολόγησης διοικήσεων φορέων του Δημοσίου
- Ετήσια σχέδια δράσης για κάθε φορέα
- Συμβόλαια απόδοσης
- Αύξηση της θητείας των διοικήσεων από 3 έως 4 έτη
- Ετήσια αξιολόγηση των διοικήσεων, δυνατότητα ανταμοιβής (bonus παραγωγικότητας) ή άμεση λήξη της θητείας τους.
Σύμφωνα με την κυρία Κεραμέως το νέο σύστημα προωθεί την αξιοκρατία, την αντικειμενικότητα και την ταχύτητα ενώ στοχεύει στην επιλογή του κατάλληλου προσώπου για την κατάλληλη θέση.
Η επιλογή των περίπου 600 νέων διοικητών, αναπληρωτών διοικητών και προέδρων θα γίνεται με βάση την συνάφεια των ακαδημαϊκών τους προσόντων, την επαγγελματική τους εμπειρία αλλά και μετά από τεστ δεξιοτήτων.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ
Ενδεικτικά, παρατίθενται ορισμένα παραδείγματα φορέων στους οποίους θα τύχει εφαρμογής το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων:
- Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ)
- Υγειονομικές Περιφέρειες
- Δημόσια νοσοκομεία
- Δημόσιες βιβλιοθήκες
- Αθλητικά κέντρα
Βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου είναι η αναβάθμιση των απαιτήσεων για κάθε θέση, ώστε τα στελέχη που θα επιλέγονται να έχουν αυξημένα προσόντα και ικανότητες, η ενίσχυση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, η αποτελεσματικότητα του συστήματος μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών, και η αξιολόγηση των διοικήσεων, ώστε αν δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους να αντικαθίστανται.
Η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Με το νέο σχέδιο νόμου πραγματοποιούμε μία τομή στη Δημόσια Διοίκηση, καθιερώνοντας ένα νέο πρότυπο διοίκησης, σύγχρονο και αποτελεσματικό, που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής μας και στις απαιτήσεις της κοινωνίας. Ενδυναμώνουμε και ενισχύσουμε τους φορείς του Δημοσίου. Για ένα κράτος που βάζει πάντα τον πολίτη στο επίκεντρο.».
Η Υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, δήλωσε: «Με το σχέδιο νόμου που δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα, κάνουμε πράξη την δέσμευση του Πρωθυπουργού για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό Δημόσιο, με αυξημένες απαιτήσεις, απαραίτητες δεξιότητες και σαφείς, μετρήσιμους στόχους προς επίτευξη, ως προς τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις διοικήσεις των φορέων του Δημοσίου.».
Σύμφωνα με την ενημέρωση οι φορείς του δημοσίου που θα αποκτήσουν νέες διοικήσεις θα χωριστούν σε ομάδες ανάλογα με το αντικείμενό τους και το εύρος της δράσης τους.
Στην πρώτη ομάδα θα ενταχθούν νομικά πρόσωπα με δράση σε όλη την επικράτεια καθώς και οι 7 Υγειονομικές περιφέρειες. Συνολικά θα περιλαμβάνει 190 θέσεις διοικητών, υποδιοικητών κλπ.
Στην δεύτερη ομάδα θα ενταχθούν νομικά πρόσωπα με ειδικό αντικείμενο ή τοπική δράση και αφορά σε 270 θέσεις ενώ η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει τα νοσοκομεία της χώρας.
Οι 4 στόχοι του ΥΠΕΣ για το Δημόσιο
- Αναβάθμιση απαιτήσεων για κάθε θέση
- Ενίσχυση αξιοκρατίας και διαφάνειας κατά την επιλογή και την αξιολόγησης
- Αποτελεσματικότητα του συστήματος επιλογής
- Αξιολόγηση διοικήσεων, συνεχής και στοχευμένη
Διαφορετικά κριτήρια
Να σημειωθεί πως για κάθε κατηγορία θα εφαρμοστούν διαφορετικά κριτήρια επιλογής προσώπων. Για παράδειγμα στους τους νέους διοικητές νοσοκομείων θα απαιτηθεί πτυχίο ΑΕΙ συναφές με υγειονομικά θέματα ή με την διοίκηση.
Ειδικότερα, η επιλογή θα γίνεται με βάση αντικειμενικά προσόντα, δηλαδή πτυχίο ΑΕΙ, συνάφεια πτυχίου, 5ετης επαγγελματική εμπειρία, ξένη γλώσσα, ενώ οι υποψήφιοι θα υποβάλλονται σε τεστ δεξιοτήτων.
Ο μέγιστος βαθμός για τα τυπικά προσόντα θα είναι 600 μόρια, 800 μόρια για εργασιακή εμπειρία και 800 μόρια για το τεστ δεξιοτήτων. Οι 7 υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν την μεγαλύτερη βαθμολογία θα προκρίνονται στην φάση της συνέντευξης η οποία θα βαθμολογείται με εως 800 μόρια. Τέλος, η λίστα των 3 επικρατέστερων υποψηφίων θα πηγαίνει στον αρμόδιο υπουργό – που έχει υπο τις αρμοδιότητές του τον φορέα υποδοχής της νέας διοίκησης – για την τελική επιλογή.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα