ΠολιτικήΔημοσκόπηση Prorata: Έξι στους δέκα θέλουν χαλάρωση του lockdown

Δημοσκόπηση Prorata: Έξι στους δέκα θέλουν χαλάρωση του lockdown

- Advertisement -

Προβάδισμα εννέα ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Prorata που για την «Εφημερίδα των Συντακτών», ενώ το 64% των πολιτών αξιολογεί αρνητικά την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας.

Προβάδισμα εννέα ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Prorata που για την «Εφημερίδα των Συντακτών», ενώ το 64% των πολιτών αξιολογεί αρνητικά την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι καλπάζει η αποδοκιμασία των πολιτών για τη διαχείριση της πανδημίας. Σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά οι πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τα μέτρα στήριξης του ΕΣΥ, αποδίδοντας τη συνεχιζόμενη αδιέξοδη κατάσταση, παρά το παρατεταμένο lockdown, στους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Η αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν διαχειρίζεται την πανδημική κρίση με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, ότι δεν ενισχύει ικανοποιητικά το ΕΣΥ και ότι δεν σχεδιάζει μεθοδικά τα υλοποιούμενα μέτρα φαίνεται πως παγιώνεται.

Δυσαρέσκεια από κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Αναφορικά με το πόσο ευχαριστημένοι είναι οι πολίτες από την κυβέρνηση, το 34% εμφανίζεται γενικά ευχαριστημένο ενώ το 64% δηλώνει καθόλου ή όχι ιδιαίτερα ευχαριστημένο.

Εξίσου δυσαρεστημένοι είναι όμως οι συμμετέχοντες στην έρευνα και από το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το 78% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο και μόνο το 20% εκφράζει ικανοποίηση.

Σε ό,τι αφορά τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του ΕΣΥ ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία, το 66% δηλώνει καθόλου ή όχι ιδιαίτερα ικανοποιημένο από την κυβέρνηση. Στα ειδικά κοινά, η κατάσταση διαφοροποιείται, καθώς όσοι ψηφίζουν ΝΔ εκφράζουν ικανοποίηση κατά 89% και όσοι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ δυσαρέσκεια κατά 99%.

Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται κατά 43% αποτελεσματικός ως προς την επίλυση των σημαντικών ζητημάτων, με το 65% να απαντά ότι δεν συναισθάνεται τα προβλήματα και τις ανησυχίες των πολιτών.

Αποτυχημένο το lockdown, χαλάρωση μέτρων επιθυμεί η πλειοψηφία

Να χαλαρώσουν τα μέτρα ζητά το 61% έναντι ποσοστού μόλις 17% που επιθυμεί την περαιτέρω αυστηροποίησή τους και 16% που προκρίνει την παράταση της ισχύος τους.

Ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, το 63% των πολιτών αξιολογούν σίγουρα και μάλλον. αρνητικά την κυβέρνηση, ποσοστό που καταγράφει αύξηση 8% από την προηγούμενη έρευνα.

Η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει μεθοδικά τα υλοποιούμενα μέτρα, υποστηρίζει το 66% των ερωτηθέντων, άποψη που συμμερίζεται ακόμη και ένα στα δύο άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί. Το ποσοστό εκτοξεύεται στο 74% στους νέους από 17 έως 34 ετών.

Οσον αφορά στις ευθύνες για τη διασπορά του κοροναϊού, οι πολίτες κατά 55% θεωρούν. ότι κυρίως ή αποκλειστικά ευθύνεται ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται την κατάσταση. η κυβέρνηση και δευτερευόντως η ατομική συμπεριφορά του καθενός.

Δημοσκόπηση: Απογοήτευση και θυμός το κυρίαρχο συναίσθημα της κοινωνίας

Η παγιωμένη αντίληψη της κοινής γνώμης ότι η κατάσταση της οικονομίας δεν θα είναι ιδιαίτερα καλή και η αντίστοιχη εκτίμηση ότι δεν θα βελτιωθεί άμεσα μπορούν να εξηγήσουν τα συναισθήματα που κυριαρχούν μεταξύ των πολιτών.

Σίγουρα αρνητικά αξιολογεί τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας το 45%.

Τα κυρίαρχα συναισθήματα που νιώθουν οι πολίτες εξαιτίας της συγκυρίας και των. οικονομικών συνθηκών που δημιουργεί ήταν και παραμένουν η απογοήτευση και ο θυμός με 41% και 32% αντίστοιχα. Είναι ανησυχητικό πάντως το γεγονός ότι στην κατηγορία 17-34 ετών η απογοήτευση ανεβαίνει ακόμα περισσότερο φτάνοντας στο 52%.

Απελπισία αισθάνεται το 23% (έναντι 16% τον περασμένο Νοέμβριο), φόβο το 17% και αποστροφή το 11%.

Δημοσκόπηση: Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 33% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά. που παραμένει ακριβώς η ίδια από την τελευταία δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας, τον Φεβρουάριο.

Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 6% (5,5% στην τελευταία μέτρηση) και το ΚΚΕ με 4,5% που παραμένει σταθερό. Ελληνική Λύση με 3% (από 2,5%) και το ΜέΡΑ25 με 3% (από 3,5%) στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντιστοίχως. Ενας στους 5 (ποσοστό 20,5 %) δηλώνουν αναποφάσιστοι και 6% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα.

Σε περίπτωση που διεξάγονταν αύριο βουλευτικές εκλογές, το 69% πιστεύει ότι το. αποτέλεσμα θα ήταν μια ευρεία ή οριακή νίκη της ΝΔ. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 19%.

Στα επιμέρους ερωτήματα, δεν περνά απαρατήρητη η απάντηση στο ερώτημα ποιο κόμμα. θα σας ενοχλούσε περισσότερο να κερδίσει τις εκλογές αν αυτές διεξάγονταν αύριο. Το 49% απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ και το 40% η Νέα Δημοκρατία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ