ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΔεσμεύσεις Κικίλια: Στόχος να μηδενιστεί το clawback σε βάθος χρόνου

Δεσμεύσεις Κικίλια: Στόχος να μηδενιστεί το clawback σε βάθος χρόνου

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή 

Σύντομες και εθιμοτυπικές ήταν οι πρώτες επίσημες συναντήσεις του υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια με τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικού Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και το Pharma Innovation Forum (PIF) που πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης στο υπουργείο.

Σύντομες και εθιμοτυπικές ήταν οι πρώτες επίσημες συναντήσεις του υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια με τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικού Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και το Pharma Innovation Forum (PIF) που πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης στο υπουργείο.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι συναντήσεις δεν διήρκησαν πάνω από 20 με 30 λεπτά με κάθε θεσμικό φορέα του φαρμάκου. Την ίδια ημέρα ο κ. Κικίλιας συνάντησε άλλους 14 φορείς της υγείας. Στο στενό αυτό χρονικό διάστημα ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας πρόλαβε να δώσει στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μια επιγραμματική και γενική εικόνα των προβλημάτων που ταλανίζουν το φάρμακο.

Ως μείζον θέμα έθεσε συλλήβδην η φαρμακοβιομηχανία την ανεπάρκεια της κλειστής φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία οδηγεί σε υπέρογκες υπερβάσεις που απειλούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων με το clawback να έχει φτάσει σε υπέρογκο ύψος.

Clawback

«Στόχος μας είναι το clawback να μηδενιστεί σε βάθος χρόνου» είπε σύμφωνα με πληροφορίες στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών φορέων κ. Κικίλιας. Ένας  ομολογουμένως φιλόδοξος στόχος αν αναλογιστεί κανείς ότι από την εφαρμογή του clawback το 2012 ως έκτακτο μέτρο για τη συγκράτηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, έχει ήδη θεσμοθετηθεί έως το 2022, ενώ στη πράξη είναι αναποτελεσματικό αφού την υπέρβαση της δαπάνης που κάθε χρόνο αυξάνεται την πληρώνουν οι εταιρείες μέσω του clawback.

Για την μείωση του clawback ο υπουργός Υγείας έδειξε θετικός να εξετάσει και να προχωρήσει το μέτρο για συμψηφισμό της δαπάνης των φαρμακευτικών εταιρειών για κλινική έρευνα, επενδύσεις, ανάπτυξη και παραγωγή και της υποχρέωσης καταβολής του clawback.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε επίσης στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών «πως δεν πρόκειται να σας αιφνιδιάσουμε» αφήνοντας να εννοηθεί πως θα υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας για τα σοβαρά θέματα του φαρμάκου που βρίσκονται σε εκκρεμότητα όπως η ανατιμολόγηση του 2019. Βεβαία διευκρίνισε ότι το κυβερνητικό έργο έχει μια σειρά από προτεραιότητες με νομοσχέδια που ήδη έχουν δρομολογηθεί να κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Αύγουστο. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι όσον αφορά το τομέα του φαρμάκου οι όποιες διαβουλεύσεις και διαδικασίες θα ξεκινήσουν τέλος Αυγούστου.

ΣΦΕΕ: Υποχρεωτικές επιστροφές

Οι υποχρεωτικές επιστροφές (rebates & clawback) ήταν από τα πρωτεύον θέμα που έθεσε στη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο ΣΦΕΕ, οι οποίες όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του -με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου- «αναμένεται να ξεπεράσουν το 40% της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2019, καθιστώντας δυσχερή την πρόσβαση των ασθενών σε υπάρχοντα και φυσικά σε νέα φάρμακα, ενώ καταστρέφουν τη βιωσιμότητα των εταιρειών αλλά και του ιδίου του συστήματος υγείας».

Στην κατεύθυνση αυτή οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ τόνισαν «πως η φαρμακευτική δαπάνη προφανώς δεν επαρκεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες του Ελληνικού πληθυσμού, ενώ και η υπέρβασή της είναι εκτός ελέγχου».

Η λίστα εκκρεμοτήτων του ΣΦΕΕ

Κλείνοντας τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ κατέθεσαν συνοπτική λίστα στον υπουργό Υγείας με τις άμεσες εκκρεμότητες στο φάρμακο. Σε αυτές βέβαια συμπεριλαμβάνεται και η υπέρβαση της δαπάνης για το 2019 εξωνοσοσκομεικής και νοσοκομειακής. Ο ΣΦΕΕ ζητά να εξαιρεθεί το κόστος για τα εμβόλια και τους ανασφάλιστους από τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη αφού αφορούν αντίστοιχα σε πρόληψη και πρόνοια.
Από  τις εκκρεμότητες δε λείπει και το θέμα της ανατιμολόγησης. Που έχει παγώσει μαζί με το σχετικό Δελτίο Τιμών. Ενώ στον «αέρα» βρίσκεται και το πώς θα διαμορφωθεί  το νέο μοντέλο αποζημίωσης. Καθώς  και το αίτημα για κατάργηση του τέλους ύψους 25% επί της τιμής των καινοτόμων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Στόχος είναι αυτά να ενταχθούν στη θετική λίστα των συνταγογραφουμένων φαρμάκων.

Ακόμα στη λίστα εκκρεμοτήτων του ΣΦΕΕ είναι:

• Η διανομή των φαρμάκων υψηλού κόστους στους ασθενείς κάτ’ οικόν μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων. Μέτρο που υποστηρίζει και η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να μειωθούν οι ουρές τις «ντροπής» στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

• Τι θα γίνει με τις επιτροπή HTA που έχει παρουσιάσει μεγάλες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση φαρμάκων. Παράλληλα με ρυθμούς χελώνας πηγαίνει και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Ενώ άγνωστο παραμένει πότε θα δημιουργηθεί ο Οργανισμός HTA.

• Αν θα συνεχίσει να υφίσταται η Επιτροπή Παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης του υπουργείου Υγείας ς και αν ναι μέσα σε ποιο πλαίσιο θα λειτουργεί.

• Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Κοινοβουλευτικής Διακομματικής Επιτροπής για το φάρμακο

• Αν θα γίνει δεκτό το αίτημα για εθελοντική μείωση της ονοματικής τιμής ενός φαρμάκου που είχε καταργήσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

• Την κατάργηση της καταβολής αναδρομικού rebate για τα έτη 2006-2008. Rebate που τους επέβαλε με σχετική τροπολογία η προηγούμενη κυβέρνηση.

• Την υπαγωγή σε ΦΠΑ 6% για φάρμακα συγκεκριμένης δασμολογικής διάκρισης (3002 15), μετατέθηκαν σε συντελεστή ΦΠΑ 13%. Πρόκειται για βιοτεχνολογικά προϊόντα για σοβαρά νοσήματα. Όπως δηλαδή ο καρκίνος, η ρευματοειδή αρθρίτιδα, ο διαβήτης, η θυρεοειδίτιδα, η ψωρίαση. Η ελκώδη κολίτιδα, η Νόσος του Crohn, δερματίτιδες, μυασθένεια κ.λ.π..

• Ο συμψηφισμός της δαπάνης των φαρμακευτικών εταιρειών για κλινική έρευνα και της υποχρέωσης καταβολής του clawback

• Τα έσοδα που μπορούν να φέρουν οι κλινικές μελέτες στη χώρα μας σύμφωνα και με τα στοιχεία της μελέτη της Deloitte που είχε παρουσιάσει ο ΣΦΕΕ σε συνεργασία με την EFPIA

• Την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση μέσω μιας υποχρεωτικής ρύθμισης. Που θα εφαρμόζεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η εφαρμογή της θα διασφαλίζεται με σύστημα ελέγχου και επιβολής διοικητικών κυρώσεων. H πρόταση έχει γίνει από τον προέδρου του ΚΕΣΥ καθ. Κ. Μάρκου για τη διαμόρφωση ενός κώδικα συνεργασίας μεταξύ ΚΕΣΥ, ΕΟΦ, επιστημονικών κοινοτήτων και χορηγών για τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση.

• Τι θα γίνει με την υπουργική απόφαση που έχει ετοιμαστεί από τον ΕΟΦ για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα.

ΠΕΦ: Κατανομή του clawback

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στη διάρκεια της συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξέφρασε το πάγιο αίτημα της για κατανομή του clawback σε κάθε κατηγορία φαρμάκων. Οπότε θα επιβαρύνεται για την υπέρβαση του ορίου της δαπάνης που η ίδια προκαλεί. Όπως έχει επισημάνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) τα γενόσημα που είναι και ο κύριος όγκος της παραγωγής των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων δεν αυξάνουν την φαρμακευτική δαπάνη. Αντίθετα, όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται, δημιουργούν σημαντικές εξοικονομήσεις. Κι αυτό διότι αποτρέπουν τη χρήση ακριβότερων θεραπειών.

PIF: Έναρξη θεσμικού διαλόγου

To Forum σε σχετική ανακοίνωση του για την συνάντηση κάνε λόγω για την «έναρξη θεσμικού διαλόγου. Αλλά και εγκατάσταση μιας νέας προοπτικής» με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Η συζήτηση όπως επισημαίνεται αφορούσε «στην οριοθέτηση ενός βασικού πλαισίου αξόνων και στρατηγικών και την εγκατάσταση ενός κοινού εδάφους αρχών και αξιών συνεχούς και ειλικρινούς συνεργασίας και επικοινωνίας. Με γνώμονα την πολιτική υγείας και φαρμάκου στην Ελλάδα και πρόταγμα τον Έλληνα ασθενή και πολίτη».

«Σεβόμενοι το θεσμικό διάλογο και τα σημαντικά επόμενα βήματα που αυτός θα ακολουθήσει, στην παρούσα φάση συντασσόμαστε με τη θέση της πολιτείας για σταδιακή και κλιμακούμενη εύρεση από κοινού λύσεων. Τα οξεία αλλά και τα χρόνια προβλήματα του χώρου της υγείας και του φαρμάκου είναι πολλά. Για την επίλυσή τους απαιτείται συνέπεια, σοβαρότητα και εμπιστοσύνη. Παράμετροι, που ήταν διακριτές και κυρίαρχες σε όλη την ειλικρινή και αποδοτική συζήτηση που διεξήχθη με την ηγεσία του Υπουργείου» καταλήγει η ανακοίνωση του PIF.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ