Αξίζει να δειςΔασμοί: Εκτός του «πακέτου» Τραμπ τα φαρμακευτικά προϊόντα

Δασμοί: Εκτός του «πακέτου» Τραμπ τα φαρμακευτικά προϊόντα

- Advertisement -

Εξαιρέσεις από το πακέτο δασμών -που θεωρούνται ο ακρογωνιαίος λίθος οικονομικής ενίσχυσης του σχεδίου Τραμπ- προβλέπονται για τα φαρμακευτικά προϊόντα της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Λευκού Οίκου, που εκδόθηκε αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Εξαιρέσεις από το πακέτο δασμών -που θεωρούνται ο ακρογωνιαίος λίθος οικονομικής ενίσχυσης του σχεδίου Τραμπ- προβλέπονται για τα φαρμακευτικά προϊόντα της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Λευκού Οίκου, που εκδόθηκε αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Ντόναλτ Τραμπ

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο αμερικανός πρόεδρος, έχοντας χαρακτηρίσει την 2α Απριλίου 2025 ως Ημέρα Απελευθέρωσης των ΗΠΑ, εξήγγειλε μέτρα ανάλογα με αυτά που επιβάλλουν οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ στα αμερικανικά προϊόντα, ανακοινώνοντας δασμούς 20% σε όλα σχεδόν τα εισαγόμενα αγαθά από την ΕΕ.

Μολονότι ο Ντόναλτ Τραμπ δεν αναφέρθηκε σε δασμούς στα φάρμακα στις δηλώσεις του στον Κήπο των Ρόδων, επεσήμανε τα σχέδια επαναβιομηχανοποίησης του κλάδου, που ανακοινώθηκαν ως αντίδραση στην απειλή των δασμών.

Προσωρινή παράταση

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους αναλυτές, η εξαίρεση των φαρμακευτικών προϊόντων από τους αμοιβαίους δασμούς, που περιλαμβάνουν δασμούς 34% στην Κίνα και 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί προσωρινή παράταση για τη βιομηχανία φαρμακευτικών προϊόντων, η οποία έχει εκφράσει έντονες ανησυχίες για τις εμπορικές κυρώσεις, κάνοντας λόγο για αύξηση του κόστους παραγωγής, διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού κ.α.

Η αφαίρεση του φαρμακευτικού κλάδου από τη λίστα Τραμπ, για συγκεκριμένες χώρες, δεν σημαίνει ότι οι δασμοί στα φάρμακα βρίσκονται εκτός συζήτησης.

«Ο διάβολος κρύβεται λίγο στις λεπτομέρειες», όπως σημειώνει ο Τζεφ Στολ, επικεφαλής των Εθνικών Στρατηγικών Βιοεπιστημών των ΗΠΑ της KPMG, σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Fierce Pharma.

«Εάν τα API εξακολουθούν να τιμωρούνται, τα γενόσημα φάρμακα και η ικανότητα παραγωγής τους με χαμηλό κόστος θα επηρεαστούν», εξήγησε ο Τζερ Στολ. «Έτσι, το μεγάλο ερώτημα είναι τελικά πού ξεκινούν ή πού τελειώνουν οι δασμοί. Εάν οι δασμοί είναι στα κομμάτια που ενώνονται για να φτιάξουν φάρμακα, όπως το API, αυτό θα έχει αντίκτυπο στο κόστος».

Οι βασικοί δασμοί 10% πρόκειται να τεθούν σε ισχύ λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ενώ οι αμοιβαίοι δασμοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις 9 Απριλίου στις 12:01 π.μ., σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Λευκού Οίκου.

Τα διλήμματα

Μεγάλο μέρος των κινήτρων, πίσω από τους δασμούς Ντόναλτ Τραμπ, είναι η πρόθεση επαναπατρισμού της παραγωγής στο έδαφος των ΗΠΑ. Τούτου λεχθέντος, η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής δεν είναι τόσο απλή για όσους δραστηριοποιούνται στην φαρμακευτική βιομηχανία.

«Δεν είναι ότι μπορείτε να συγκεντρώσετε την πλήρη παραγωγή πολλών φαρμάκων μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες ή να επιλέξετε την αγαπημένη σας φιλική [χώρα] στην οποία έχουμε τους χαμηλότερους δασμούς», σημειώνει ο Τζερ Στολ. «Δεν είναι τόσο απλό».

Ο Στολ επεσήμανε ειδικά τις αλυσίδες εφοδιασμού API, εξηγώντας ότι υπάρχουν ορισμένα συστατικά φαρμάκων που οι ΗΠΑ πιθανότατα δεν θα ήθελαν να παράγουν εξαρχής, δεδομένων των περιβαλλοντικών εκτιμήσεων και του υψηλού κόστους εργασίας. Είναι επίσης προτιμότερο να παράγονται ορισμένα API σε άλλες χώρες, δεδομένης της διαθεσιμότητας των απαραίτητων φυσικών πόρων σε αυτά τα μέρη, πρόσθεσε.

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις AbbVie, AstraZeneca, Eli Lilly, Merck & Co και η Pfizer φαίνεται να έχουν την μεγαλύτερη παρουσία -όσον αφορά την παραγωγή- στις ΗΠΑ με 10 μεγάλα εργοστάσια η κάθε μία, σύμφωνα με σημείωμα αναλυτών της TD Cowen.

Επιπλέον, η AbbVie, η Bristol Myers Squibb και η Lilly είναι οι μόνες εταιρείες με μεγάλα εργοστάσια παραγωγής στις ΗΠΑ, αποτελώντας ενδεχομένως μεροληψία έναντι οποιωνδήποτε απειλών για δασμούς, σε σύγκριση με τους ομοτίμους τους, τονίζουν οι αναλυτές.

Εν τω μεταξύ, μεταξύ των ξένων χωρών, η Ιρλανδία έχει τις περισσότερες εγγεγραμμένες στο FDA εγκαταστάσεις παραγωγής φαρμάκων (συνολικά 22), ακολουθούμενη από τη Γαλλία με 20, τη Γερμανία με 14, την Ιταλία με 13 και τη Σιγκαπούρη με 12. Ταυτόχρονα, όσον αφορά το API, το 81% των συστατικών εκτός των ΗΠΑ -που είναι εγγεγραμμένα στον FDA- βρίσκονται στην Ευρώπη.

- Advertisement -

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ