ΠολιτικήClawback: Ξεκίνησε ο 2ος κύκλος των σημειωμάτων του 2023

Clawback: Ξεκίνησε ο 2ος κύκλος των σημειωμάτων του 2023

- Advertisement -

Ξεκίνησε η αποστολή των πολυαναμενόμενων σημειωμάτων για το clawback 2ου εξαμήνου του 2023, από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), τα οποία διαμορφώνουν και την τελική… ζοφερή εικόνα των επιβαρύνσεων για το σύνολο του έτους.

Ξεκίνησε η αποστολή των πολυαναμενόμενων σημειωμάτων για το clawback 2ου εξαμήνου του 2023, από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), τα οποία διαμορφώνουν και την τελική… ζοφερή εικόνα των επιβαρύνσεων για το σύνολο του έτους.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μετά τις καθυστερήσεις, η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ ) αποστέλλει τα «ραβασάκια» στα οποία ενσωματώνονται και οι εξαγγελθείσες αλλαγές, όπως η έκτακτη ενίσχυση της δημόσιας δαπάνης για τα νοσοκομειακά φάρμακα από το υπουργείο Οικονομικών, η ενίσχυση μέσω προϋπολογισθέντων κεφαλαίων για κλειστούς προϋπολογισμούς που δεν δαπανήθηκαν και οι αλλαγές στο κλιμακωτό clawback για τα φθηνά φάρμακα, με αναδρομική ισχύ από τις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, το οριζόντιο clawback διαμορφώνεται κατά μέσο όρο γύρω στο 70% των πωλήσεων. Πρόκειται για ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το 60% που θεωρούσε ως αποδεκτό η φαρμακοβιομηχανία. Σε επίπεδο φαρμάκων αγγίζει το 78-79% για το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, ένα επίσης ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, αν και ελαφρώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο 83% του 1ου εξαμήνου, που είχε προκαλέσει σοβαρούς «κλυδωνισμούς» στην αγορά.

Επιφυλάξεις για το 2024

Μετά την… «τραγωδία», όπως ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει χαρακτηρίσει την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε το 2023, μεγάλο «αγκάθι» αναμένεται να αποτελέσουν τα σημειώματα του 2024, τα οποία και αναμένονται στο πρώτο εξάμηνο του έτους, τον ερχόμενο Απρίλιο με Μάιο δηλαδή.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τα νέα μειωμένα ποσοστά κατ’ ανώτατο όριο θα κυμανθούν γύρω στο 78-79% συνολικά για τη χρονιά, με έναν μέσο όρο να υπολογίζεται στο 70% περίπου (από 69,9 χωρίς τα ραδιοφάρμακα και στο 70,8% εάν αυτά συμπεριληφθούν). Τα χαμηλότερα επίπεδα του clawback εξαρτώνται άμεσα από τα πρόσθετα ποσά χρηματοδότησης, ενώ την ίδια στιγμή και οι κλειστοί προϋπολογισμοί αναμένεται να κινηθούν σε καλύτερα επίπεδα.

Οι συγκεκριμένες υποχρεωτικές επιστροφές από τη χρήση του 2023 αρχικά είχαν φτάσει μέχρι και το 83% του τζίρου κάποιων φαρμάκων ή και μέχρι το 85% για αυτά χωρίς συμφωνία με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης,. Έτσι, η νέα διόρθωση βάζει σε αναμονή τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για τους νέους, καταλογισμούς clawback, με την προσδοκία της μείωσης των ποσών που αναλογούν σε κάθε εταιρεία, σε σχέση με τις αρχικές επιβαρύνσεις.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, εκφράζει την πεποίθηση ότι το 2025 θα έχει καλύτερες προοπτικές, καθώς οι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί καθιστούν ρεαλιστικό τον στόχο για μείωση του νοσοκομειακού clawback σε επίπεδα της τάξης του 60-63%.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Διαβάστε επίσης

ΙΣΑ: Στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το clawback 2021 και 2022

Γεωργιάδης: Πάμε για νέο ρεκόρ μεταμοσχεύσεων το 2025 – Μέτρα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ