ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗClawback: Κούρεμα του τεχνητού χρέους των παρελθόντων ετών

Clawback: Κούρεμα του τεχνητού χρέους των παρελθόντων ετών

- Advertisement -

Άμεση ενίσχυση του προϋπολογισμού του 2023 και 2024 κατά 100.000.000 τουλάχιστον κατά έτος, θεσμοθέτηση πλαφόν στο clawback κάτω του 5% με στόχο την κατάργησή του μέσω εφαρμογής μέτρων, συστηματική εφαρμογή και επέκταση των κανόνων συνταγογράφησης και κούρεμα του τεχνητού χρέους των παρελθόντων ετών του clawback, ζητούν οι ιδιωτικοί φορείς ΠΦΥ, όπως ανέφερε, ο Φώτης Πατσουράκος σε πρόσφατη ημερίδα του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων ΠΦΥ και του ΙΣΑ.

Κούρεμα του τεχνητού χρέους των παρελθόντων ετών του clawback, ζητούν οι ιδιωτικοί φορείς ΠΦΥ, όπως ανέφερε, ο Φώτης Πατσουράκος σε πρόσφατη ημερίδα του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων ΠΦΥ και του ΙΣΑ
Φώτης Πατσουράκος

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Παράλληλα το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ, υπέβαλε αίτημα για συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων για τις συνέπειες του clawback στην ΠΦΥ καθώς και τα πρακτικά της Ημερίδας. Το clawback αποτελεί ένα καταστροφικό μέτρο για την δημόσια υγεία και διώχνει τους νέους γιατρούς στο εξωτερικό.

«Χιλιάδες ιατροί βουλιάζουν στα τεχνητά χρέη τους και καταστρέφονται οικονομικά, εκατοντάδες ιατροί δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη λόγω των συγκεκριμένων χρεών και δεν τους επιτρέπεται ούτε κάν να πεθάνουν γιατί θα τα κληροδοτήσουν στα παιδιά τους. Ζητούμε λοιπόν εφόσον για πρώτη φορά έχουμε να κάνουμε με ένα άδικο μνημονιακό νόμο το clawback, τον μόνο που παραμένει σε ισχύ, την άμεση παρέμβαση σας όπως υπάρξει συζήτηση επί του θέματος αυτού στη Βουλή», αναφέρουν στο αίτημα τους οι φορείς ΠΦΥ, το οποίο κοινοποιούν στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Υγείας, στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας καθώς επίσης και σε όλα στα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου.

Τι ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Φώτης Πατσουράκος

Το clawback που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει υφαρπαγή, εμφανίστηκε το 2013, χωρίς προηγούμενη συμφωνία με τους ιατρούς και τα εργαστήρια που είχαν συμβληθεί με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από το 2012. Με αποτέλεσμα μέσα σε μία νύχτα να οφείλουν το 60% των εσόδων τους, δηλαδή, 450.000.000 ευρώ.

Υπήρχαν έκτοτε διαβεβαιώσεις από τον Οργανισμό ότι θα ελέγχει το clawback, θα υπάρξει ενίσχυση του προϋπολογισμού και θα μπουν όρια συνταγογράφησης. Όμως καμία σοβαρή οικονομοτεχνική μελέτη δεν πραγματοποιήθηκε, ούτε τότε, αλλά ούτε και τώρα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία συγκράτηση των δαπανών και καμία ουσιαστική ενίσχυση του προϋπολογισμού ανάλογη με τις ανάγκες.

Έκτοτε και έως σήμερα ο προϋπολογισμός δίνει διαχρονικές εξετάσεις και έφτασε τα 482.000.000 ευρώ, υπολειπόμενος κατά πολύ των αναγκών αφού μελέτες και μέσω του Ο.Ο.Σ.Α. έχουν δείξει ότι για τις ανάγκες του 2010 χρειάζονταν 550 εκατομμύρια, χωρίς φυσικά έκτοτε να γίνει άλλη μελέτη για να τις προσαρμόσει στις σημερινές ανάγκες.

Το 2012 ο προϋπολογισμός ήταν 600.000.000 και εξυπηρετούσε μόνο τέσσερα Ταμεία – ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΤΕΒΕ και ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΟΥ – περίπου το 70% των ασφαλισμένων. Εν συνεχεία εντάχτηκε και το υπόλοιπο 30% και αντί να αυξηθεί ο προϋπολογισμός στα 700 εκατομμύρια, μειώθηκε στα 273.

Την περίοδο της πανδημίας το σύνολο του πληθυσμού τόσο λόγω της εύλογης αδυναμίας των δημόσιων δομών να παρέχουν υπηρεσίες Π.Φ.Υ., όσο και του φόβου των πολιτών να προσέλθουν σε αυτές, εξυπηρετούταν στο σύνολό τους από τον ιδιωτικό τομέα. Οι δαπάνες αυξάνονταν χωρίς παράλληλη άσκηση του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα το clawback να αυξάνει.

Οι ιατροί με τη συμμετοχή των εκπροσώπων τους στα διαγνωστικά πρωτόκολλα έχουν εισηγηθεί και διεκδικούν μία σειρά μέτρα και κανόνες συνταγογράφησης. Πρόσφατα εισήχθησαν κάποιοι κανόνες προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια και πλήρη εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων, όπως αυτά υπάρχουν στο Υπουργείο και αριθμούν 59.

Ένας νέος εργαστηριακός ή κλινικοεργαστηριακός ιατρός που τελειώνει αυτές τις ειδικότητες έχει δυο επιλογές και το απαντώ αυτό γιατί πολλοί με ρωτούν γιατί κάνουμε σύμβαση, ή να φύγει στο εξωτερικό, να δουλέψει στην Ελλάδα, να ανοίξει δηλαδή, ένα εργαστήριο μιας και είναι ελάχιστες προσλήψεις στο Ε.Σ.Υ..

Η ανάγκη της επιβίωσης οδηγεί στο άνοιγμα του ιδιωτικού εργαστηρίου αλλά θα καταλήξει στο δρόμο του χρέους λόγω του clawback και του rebate. Χιλιάδες ιατροί βουλιάζουν στα χρέη τους και καταστρέφονται οικονομικά. Εκατοντάδες ιατροί δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη λόγω των συγκεκριμένων χρεών και δεν τους επιτρέπετε ούτε καν να πεθάνουν γιατί θα πληρώσουν τα χρέη τα παιδιά τους.

Απαξιώνονται οι ειδικότητες εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών όπως π.χ. οι βιοπαθολόγοι με αποτέλεσμα να υπάρχει τρομερή έλλειψη αυτών των ειδικοτήτων και αν τις επιλέξουν οι νέοι ιατροί τελικά φεύγουν στο εξωτερικό.

Μία επιχείρηση, ένα εργαστήριο για να είναι βιώσιμο πρέπει να έχει κερδοφόρα χρήση και ταμειακή ρευστότητα. Οι ισχύουσες αμοιβές είναι ίδιες από το 1991 με υποτιμολόγηση έως και 70% που δέχτηκαν το 2013 και το 2015-2016.

Πως είναι δυνατόν μία εξέταση που το 1991 αμειβόταν με 100 ευρώ σε αντίστοιχες δραχμές, σήμερα να αμείβεται με 30 ευρώ και να είναι βιώσιμο το ιατρείο; Μπορεί ένας οργανισμός να έχει βιώσιμη ρευστότητα όταν του παρακρατείται πλέον του 50% των εσόδων του από αυτά που υποβάλει στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.;

Γι’ αυτό το λόγω ζητάμε:

Άμεση ενίσχυση του προϋπολογισμού του 2023 και 2024 κατά 100.000.000 τουλάχιστον κατά έτος.

Θεσμοθέτηση πλαφόν στο clawback κάτω του 5% με στόχο την κατάργησή του μέσω εφαρμογής μέτρων.

Συστηματική εφαρμογή και επέκταση των κανόνων συνταγογράφησης.

Κούρεμα του τεχνητού χρέους των παρελθόντων ετών του clawback που μας φορτώθηκε τουλάχιστον κατά 50%.

Στις ημέρες μας υπάρχει έλλειψη ζήτησης από τους νέους ιατρούς εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ειδικοτήτων. Η Γερμανία έλυσε την έλλειψη ιατρών με την εισαγωγή ιατρών από άλλες χώρες και κυρίως από την Ελλάδα. Εμείς δυστυχώς δεν θα το λύσουμε λόγω των χαμηλών αμοιβών, αφού σε γειτονικές χώρες όπως και στην αδελφή Κύπρο οι αμοιβές είναι τουλάχιστον τετραπλάσιες.

Η χώρα μας θα βιώσει ένα μεσαίωνα στο χώρο της υγείας και καλούμε όλους να ενσκήψουν στο πρόβλημα αυτό και να βρουν λύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ