- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Στις προκλήσεις αλλά και στη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην ομιλία του στο πλαίσιο του 27th Annual Economist Government Roundtable.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό, ο τομέας της υγείας βρέθηκε στο επίκεντρο παγκοσμίως εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και των τεχνολογικών εξελίξεων που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια. Όπως τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης «η τεχνολογική ανάπτυξη και εξέλιξη των τελευταίων ετών αφορά κυρίως το χώρο της υγείας, καθώς δεκάδες νέες ανακαλύψεις βρίσκουν εφαρμογές σε απεικονιστικές εξετάσεις, νέα φάρμακα κ.ά. Εάν προσθέσουμε σε αυτά και την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) η οποία αρχίζει και μπαίνει μαζικά στο χώρο της υγείας, μιλάμε για μια επανάσταση που συντελείται στο χώρο. Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν και επιχειρηματικότητα».
Τα συστήματα υγείας κυρίως στον Δυτικό κόσμο, αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα. όπως οι ελλείψεις προσωπικού. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Ευρώπη «λείπει» 1 εκατ. προσωπικό, που αφορά γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.
Προσλήψεις
«Εάν τα δεδομένα αυτά τα συνδέσουμε και με τη γήρανση του πληθυσμού, η πίεση που προκαλείται στα συστήματα είναι πρωτοφανής. Και εδώ καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις. Έχουμε τα προβλήματα έχουμε και μεγάλες προκλήσεις.
Στην Ελλάδα το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) έχει ακριβώς τα ίδια προβλήματα. Η έλλειψη προσωπικού είναι ένα παράδειγμα. Οι προσλήψεις είναι πρωτοφανείς καθώς το 2023 ξεπέρασαν τις 6.000, ενώ το 2024 αναμένεται να ξεπεράσουν τις 6.500. Πολλές φορές όμως η προσπάθεια για προσλήψεις παραμένει άγονη», όπως σημείωσε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Αναφερόμενος στον «γίγαντα» που λέγεται σύστημα υγείας και νοσηλεύει κάθε χρόνο εκατομμύρια πολίτες με δύσκολες ασθένειες, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα εκκινήσουμε το Σύστημα. Πώς θα το κάνουμε πιο ευέλικτο και ελκυστικό, για να μπορέσουμε να προσαρμοστεί στις ανάγκες μιας χώρας με γερασμένο πληθυσμό, χρόνια νοσήματα».
Διαθέτουμε εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό που έχει φύγει εξωτερικό, όπως παραδέχτηκε ο Υπουργός Υγείας, σημειώνοντας πως «Προχωράμε σε αναδιοργάνωση των νοσοκομείων, σύμφωνα με τα πρότυπα διαχείρισης που υπάρχουν στην ΕΕ.
Είναι ευκαιρία να δουλέψει ο ανταγωνισμός στις αγορές που σχετίζονται με την Υγεία, μέσα από τους διαγωνισμούς για τις προμήθειες των νοσοκομείων. Ήδη ξεκίνησε το DRGs για κόστη και δαπάνες, ψηφιοποιήση, της προμήθειας των υλικών, κίνητρα για ορθολογική διαχείριση και έσοδα στα νοσοκομεία από την προσέλκυση περιστατικών που σχετίζονται με δυνατότητα των νοσοκομείων να διαχειρίζονται δύσκολα περιστατικά και επενδύσεις στην υγεία, όπως τα 3 νοσοκομεία που κατασκευάζει το ίδρυμα Νιάρχος».
Νέες τεχνολογίες
«Τα νοσοκομεία μας έχουν κατακλίσει οι νέες τεχνολογίας και μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ θα μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στις θεραπείες. Θα φτιάξουμε νέες εγκαταστάσεις και μητρώο για τον καρκίνο. Υλοποιούμε τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς, τον ψηφιακό χάρτη υγείας. Η ψηφιοποίηση των νοσοκομείων, η αναγέννηση της οργάνωσης του ΕΟΠΥΥ με 7 δισ. ευρώ, η αναδόμηση του ΕΟΦ και η φαρμακευτική πολιτική με νέα και καινοτόμα φάρμακα στην αγορά, αποτελούν μέρος της πολιτικής μας.
Ταυτόχρονα, πρόθεση μας είναι να στηρίξουμε τις επενδύσεις που πραγματοποιεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, να στηρίξουμε τα επενδυτικά κίνητρα, δίνοντας λύσεις στο clawback κ.ά. ζητήματα».
Ακολούθησε διάλογος με τον Countries Editor του The Economist – The World Ahead, Αlasdair Ross
Σχετικά με τον ρόλο, τις προτεραιότητες και το μήνυμα προς τη φαρμακευτική βιομηχανία.
Όπως είπα και προηγουμένως, έχουμε ως προτεραιότητα να διαχειριστούμε τα καινοτόμα φάρμακα τα οποία αποτελούν ένα πολύ μεγάλο μέρος της δαπάνης, είναι πολύ μεγάλες οι ετήσιες αυξήσεις, λόγω ακριβώς της εισόδου στη χώρα αυτών των νέων κρίσιμων θεραπειών που έρχονται. Αυτό χρειάζεται από την πλευρά μας μια διαχείριση. Ήδη η κυβέρνηση ήδη έχει δεσμευτεί και έχει νομοθετήσει για το clawback 50 εκατ. για πέρυσι, 150 εκατ. για φέτος και 300 εκατ. για του του χρόνου για τη μείωση του clawback με αναφορά πάντα το RFF.
Άρα, αυτό είναι θετικό για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, έχω ανοίξει διάλογο όχι μόνο με πολλούς αλλά θέλω να είναι αποτελεσματικός διάλογος και επίσης οργανώνουμε αυτή τη στιγμή ομάδες, προκειμένου να καταλήξουμε στο να αποφασίσουμε μια εθνική φαρμακευτική πολιτική, η οποία θα σηματοδοτήσει και την άμεση πρόσβαση σε όλες τις θεραπείες και με τη δημιουργία μηχανισμού HTA, δηλαδή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και του κόστους. Αυτά όλα θα ενταχθούν στον ΕΟΦ και μια επιτροπή διαπραγμάτευσης εντός του πλαισίου του ΕΟΠΥΥ. Και για τα φάρμακα που παράγονται στη χώρα θέλουμε να κάνουμε ένα expansion κι άλλο. Να μεγαλώσουμε όσο μπορούμε την Εθνική Φαρμακευτική Βιομηχανία. Είναι τύχη πραγματικά η παρουσία της στην Ελλάδα.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Σχετικά με το προσδόκιμο ζωής και τις σοβαρές παθήσεις
Νομίζω ότι το σημαντικό είναι να δούμε με ποιον τρόπο θα διαχειριστούμε ακριβώς την επιμήκυνση του ορίου ζωής, την αύξηση του προσδόκιμου. Υπάρχει εδώ αυτό το ζήτημα που θέτετε, το θέτω και ενώπιων σας, υπάρχει το θέμα των χρονίων παθήσεων. Όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν εμφανίζουν πολλές χρόνιες παθήσεις.
Για αυτό χρειάζεται να οργανώσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική στο νοσηλευτικό μας σύστημα, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με Κέντρα Χρονίων Παθήσεων, έτσι ώστε τα νοσοκομεία να ασχοληθούν με το δευτεροβάθμιο και, κυρίως, το τριτοβάθμιο επίπεδο στο έργο τους για να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές ασθένειες και τα κέντρα χρονίων παθήσεων να μπορούν να περιθάλπουν να παρακολουθούν και αυτό είναι, αν θέλετε, και ένα προσωπικό μου στοίχημα.
Να δημιουργήσουμε κέντρα τα οποία θα παρακολουθούν τους χρόνιους πάσχοντες από όλες τις απόψεις. Να σας πω ένα παράδειγμα. Ένας διαβητικός συμπολίτης μας – στην Ελλάδα έχουμε 1.200.000 (διαβητικούς)- έχει το διαβήτη, έχει πιθανά προβλήματα όρασης, έχει πιθανά καρδιαγγειακά προβλήματα, έχει προβλήματα ψυχολογικά και πολλά άλλα. Άρα, θέλουμε να δημιουργήσουμε κέντρα με αυτήν την ολιστική προσέγγιση για να μπορούν να παρακολουθούνται αυτοί οι άνθρωποι καθολικά, συνολικά, για να είμαστε χρήσιμοι ως σύστημα υγείας στους ανθρώπους.