ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΧρυσοχοΐδης: Τα τρία πρόσωπα του φαρμάκου που τον σημάδεψαν

Χρυσοχοΐδης: Τα τρία πρόσωπα του φαρμάκου που τον σημάδεψαν

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Στα τρία πρόσωπα της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας που «σημάδεψαν» τα πρώτα χρόνια της πολιτικής του καριέρας αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από το βήμα της επετειακής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) για τα «90 χρόνια παραγωγής του ελληνικού φαρμάκου».

Στα τρία πρόσωπα της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας που «σημάδεψαν» τα πρώτα χρόνια της πολιτικής του καριέρας αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από το βήμα της επετειακής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) για τα «90 χρόνια παραγωγής του ελληνικού φαρμάκου».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση με εκπροσώπους τους ελληνικού φαρμάκου, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στα πρώτα του βήματα ως Περιφερειακός Βουλευτής από την Βόρεια Ελλάδα, έως τα «βαθιά νερά της Οικονομίας και της Επιχειρηματικότητας», επισημαίνοντας πως «Εκεί γνώρισα σπουδαίους ανθρώπους».

Στην ομιλία του ο Υπουργός Υγείας μετέφερε τον θερμό χαιρετισμό του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο και εκπροσωπούσε στην εκδήλωση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «Είναι μεγάλη τιμή και χαρά που βρίσκομαι εδώ. Τιμή γιατί έλαβα πρόσκληση από μια ιστορική Ένωση, αλλά ταυτόχρονα γιατί σήμερα συναντώ πάρα πολλούς φίλους και συνεργάτες από το παρελθόν. Πάρα πολλούς συναδέλφους στην πολιτική, πάρα πολλούς συνοδοιπόρους και φίλους κατά τη διάρκεια της πολιτικής μου διαδρομής».

«Χαρά, διότι δεν σας κρύβω ότι διακατέχομαι από ένα αίσθημα νοσταλγίας καθώς πριν από αρκετά χρόνια ανέλαβα το πόστο του Υφυπουργού Εμπορίου και κατόπιν Ανάπτυξης. Αυτό ήταν το “βάπτισμα του πυρός” που πήρα ως υπουργός στην κυβέρνηση» όπως σημειώνει.

«Ήμουν ένας περιφερειακός βουλευτής από τη βόρεια Ελλάδα και ξαφνικά “κολυμπούσα” στα βαθιά της Οικονομίας και της Επιχειρηματικότητας κι εκεί γνώρισα σπουδαίους ανθρώπους.

Τα τρία πρόσωπα

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης: «Θέλω να σας πω λοιπόν ότι τρία πρόσωπα “σημάδεψαν” την εποχή εκείνη και παραμένουν στη μνήμη μου. Ο αείμνηστος Παύλος Γιαννακόπουλος, ο οποίος ήταν ένας μαχητικότατος άνθρωπος και διεκδικούσε μέχρι και το τελευταίο λεπτό από αυτό που έπρεπε να λάβει. Ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος είχε σεβασμό στο πρόσωπό μου. Όχι προσωπικά σε μένα, αλλά στον Υπουργό, που με εξέπληττε και μου δημιουργούσε μια απορία. Ένας τόσο σπουδαίος άνθρωπος έδειχνε σε μένα, στον θεσμό του Υπουργού, ένα τόσο σεβασμό.

Το δεύτερο πρόσωπο το οποίο θυμάμαι με πολύ νοσταλγία επίσης, ήταν ο Σταύρος Δέμος, ο οποίος ήταν ένας πολύ σκληρός και διεκδικητικός άνθρωπος. Διεκδικούσε το δίκιο του προσπαθώντας να με πείσει ότι έπρεπε η κοστολόγηση του φαρμάκου και των προϊόντων του να είναι δίκαιη, όπως το αντιλαμβανόταν αυτό.

Και το τρίτο πρόσωπο είναι ένας άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται εδώ ανάμεσά μας. Νεαρός τότε, πολύ νεαρός, ο Θεόδωρος Τρύφων. Συνεσταλμένος, ευγενής, διεκδικητικός αλλά πάντα είχε τη λογική της “ανοιχτής πόρτας”. Ακόμη κι όταν εγώ εκνευριζόμουν, αυτός επέμενε και έμενε στο τραπέζι για να συνεχίσουμε τη συζήτηση».

Η κατάσταση του φαρμάκου στην Ελλάδα

Στη συνέχεια, σχολιάζοντας την παραγωγική ικανότητα της χώρας ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «Είμαστε περήφανοι γιατί η Ελλάδα δεν είναι ο κανόνας. Είναι η εξαίρεση στην Ευρώπη. Διαθέτει μια σπουδαία παραγωγική βάση στη Φαρμακοβιομηχανία. Το ζω τώρα με τις ελλείψεις φαρμάκων. Πόσο προνομιακή είναι η θέση της χώρας στην Ευρώπη. Μεγάλες χώρες, όπως είναι η Γερμανία, αναζητούν κάθε μέρα φαρμακευτικά προϊόντα και δεν υπάρχουν. Όμως υπάρχουν εδώ, στη χώρα μας, από σπουδαίες ελληνικές επιχειρήσεις».

Σχετικά με την φαρμακευτική πολιτική, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι «αποτελεί μια πολύ μεγάλη και υψηλή προτεραιότητα η ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκων στη χώρα μας. Θα διαθέσουμε όλα τα μέσα και όλη την πολιτική μας θέληση με σχέδιο προκειμένου να οργανώσουμε περαιτέρω την επέκταση της φαρμακευτικής βιομηχανίας στη χώρα μας».

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, στόχος είναι η εγκαθίδρυση μιας εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής, η οποία θα καταστήσει την Ελλάδα επαρκή σε κρίσιμα προϊόντα που αποτελούν ανάγκη για τον ελληνικό λαό και ταυτόχρονα θα αποτελέσει βάση για εξαγωγές στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Να μεγαλώσουμε. Είναι ακόμα πολύ μικρό το ποσοστό και έχουμε μεγάλες δυνατότητες να φτάσουμε την Ιρλανδία. Να φτάσουμε χώρες οι οποίες έχουν αποκτήσει για λόγους -όχι τυχαίους- αλλά με βάση πολιτικές που εφάρμοσαν να αποκτήσουν μια τεράστια παραγωγική βάση και εξαγωγικές δυνατότητες.

Σας καλώ λοιπόν όλους να συμμετάσχετε σ’ αυτή την προσπάθεια, θα χρειαστούμε τη διαβούλευση, τη συνεννόηση και τη συμμετοχή σας. Είμαστε εδώ για να πετύχουμε ένα νέο σχέδιο βασισμένο σε μια Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική» κατέληξε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ