- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Σε προσωπικό SMS θα λαμβάνουν ειδικές ομάδες πολιτών ειδοποίηση για τη διενέργεια εξετάσεων στις δημόσιες δομές Υγεία από τη νέα χρονιά, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, με τον αρμόδιο υπουργό Θάνο Πλεύρη να ενισχύει σημαντικά το κομμάτι της πρόληψης.
Οι προληπτικές εξετάσεις δεν θα διενεργούνται με τον παραδοσιακό σημερινό τρόπο, όπως διαμηνύει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, καθώς για μια σειρά από βασικές εξετάσεις θα ενημερώνεται ο πολίτης και θα μπορεί να προσφεύγει στις δημόσιες δομές για την διενέργεια τους.
Η προληπτική διαδικασία, πέρα από τη βελτίωση των οικονομικών της υγείας, ωφελείται και ο ασθενής, ωφελείται και το δημόσιο. Ο τομέας της πρόληψης, αποτελεί «κομμάτι» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που δρομολογεί το υπουργείο Υγείας.
Όλες οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στο 2021 και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.
Καταπολέμηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων
Παράλληλα, στόχος του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρης, το οποίο και αποτελεί «προσωπικό στοίχημα» -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- είναι η καταπολέμηση του φαινομένου των νοσοκομειακών λοιμώξεων.
Στη διάρκεια συνάντησης γνωριμίας με τους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου Υγείας, ερωτώμενος σχετικά με το πρόβλημα αυτό, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε πως βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του στο Υπουργείο, μετά και την προσωπική του περιπέτεια το 2016, όταν νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση «χτυπημένος» από νοσοκομειακό μικρόβιο μετά από χειρουργείο ρουτίνας.
«Το θέμα των νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι, σε προσωπικό επίπεδο, στο επίκεντρο. Είναι για μένα ένα πολύ μεγάλο προσωπικό στοίχημα. Γιατί μπορεί να έχουν περάσει από τότε 5 χρόνια, αλλά άμα έχεις βιώσει την κατάσταση της διασωλήνωσης και μετά της σκηνής να είσαι ξύπνιος πια και να βλέπεις τους γύρω σου διασωληνωμένους, αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι ο νεκρός χώρος μεταξύ της ζωής και του θανάτου. Προφανώς δεν μπορείς να σώσεις όλον τον κόσμο, αλλά δεν μπορεί να πεθαίνει κόσμος σε τέτοιο βαθμό από νοσοκομειακές λοιμώξεις», όπως τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.
Νοσοκομειακές λοιμώξεις – Πρωτιά για την Ελλάδα
Όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης, η Ελλάδα το 2018 ήταν η πρώτη χώρα σε νοσοκομειακές λοιμώξεις. Το γεγονός δεν αποδίδεται τόσο στην αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά, αλλά και στην κακή τήρηση των κανόνων αντισηψίας που ακολουθούν συνολικά τα νοσοκομεία.
«Εγώ ως ασθενής όσες φορές μπήκα, δεν είδα τους υγειονομικούς να αλλάζουν γάντια πριν πάνε από τον έναν ασθενή στον επόμενο, ούτε να βάζουν αντισηπτικό», λέει από την εμπειρία του.
Θάνατοι στις ΜΕΘ
«Θα ζητήσω στοιχεία για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, είμαι ήδη σε συζήτηση με τους φορείς. Θα ζητήσω να μάθω πόσοι ασθενείς σε ΜΕΘ έφυγαν από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. ή από την ασθένεια για την οποία εισήχθησαν στη ΜΕΘ. Ακόμα και για τους ασθενείς με COVID-19», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με τους λοιμωξιολόγους. Το θέμα, όπως είπε, δεν αφορά μόνο στον κορωνοϊό, αλλά σε όλες τις βαριές παθήσεις, που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ.
«Το θέμα δεν αφορά μόνο τον κορωνοϊό, αλλά όλες τις παθήσεις και όλους τους ασθενείς. που έχουν νοσηλευτεί και έχουν κολλήσει τέτοιου είδους μικρόβια», τόνισε διευκρινιστικά.
«Αφορά συνολικά τον κόσμο που πεθαίνει στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στο πλαίσιο του ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Ήδη έχω ζητήσει κάποιους ποιοτικούς δείκτες για το πόσοι θάνατοι σχετίζονται με νοσοκομειακές λοιμώξεις, ανεξάρτητα. από την αρχική αιτία νοσηλείας και την αιτία θανάτου που έχει καταγραφεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, διευκρινίζοντας ότι θα συμπεριλαμβάνονται και οι θάνατοι από Covid.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα