Μεγαλύτερη συρρίκνωση στο ήδη αποδεκατισμένο προσωπικό των δημόσιων μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αναμένεται να προκαλέσει η έξοδος περίπου 600 γιατρών από τα πρώην Πολυιατρεία του ΙΚΑ, νυν μονάδες του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων: Ημέρα με την ημέρα, όλο και πιο πολύ δικαιωνόμαστε για την εκτίμηση μας ότι το εγχείρημα της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που είναι μνημονιακή δέσμευση και όχι «αριστερή» πολιτική, θα καταρρεύσει.
Άλλοι 600 ιατροί από τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου απολύονται. Η κυβέρνηση τέσσερα χρόνια που ίσχυε το μεταβατικό στάδιο εργασίας τους δεν έκανε απολύτως τίποτα για να επιλύσει το ζήτημα.
Οικογενειακοί γιατροί
Με την απόλυση των 600 γιατρών αναμένεται να κλείσουν τουλάχιστον 40 ΤΟΜΥ που είχαν αναρτηθεί στα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου. Οι διαθέσιμοι οικογενειακοί ιατροί θα είναι ακόμη λιγότεροι.
Επιτέλους θα πρέπει να σταματήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια η κυβέρνηση. Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη πληρώνεται από τις τσέπες των πολιτών και όσοι δεν έχουν χρήματα, που είναι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών συνωστίζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών περιμένοντας πάνω από οκτώ ώρες να εξυπηρετηθούν.
Δεν είναι δυνατόν να ανεχθούμε σε μία πολιτισμένη κοινωνία οι υγειονομικές μονάδες που βρίσκονται σε δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές να λειτουργούν χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί για μια ακόμα φορά ως θεατής το ξήλωμα του μνημονιακού εγχειρήματος της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που έσπευσαν, δια στόματος Πρωθυπουργού, να ονομάσουν εμβληματική «αριστερή» μεταρρύθμιση.
Συνάντηση με Ξανθό
Το θέμα συζητήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο υπουργείο Υγείας, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός με αντιπροσωπεία γιατρών του ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ.
Μία συνάντηση που κάθε άλλο παρά θερμή ήταν παρότι βρέθηκαν στον ίδιο χώρο παλαιοί σύντροφοι και συναγωνιστές – ο πρόεδρος του ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ κ. Παναγιώτης Ψυχάρης έχει δώσει πολλούς αγώνες, μέχρι και το 2015, μαζί με τον νυν υπουργό Υγείας ως γιατροί που πρόσκειντο στον ΣΥΡΙΖΑ. Από την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Ξανθού όμως οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ, με τον κ. Ψυχάρη ως επικεφαλής διαπίστωσαν πως οι δρόμοι τους έχουν… χωρίσει και πως οι αποφάσεις του υπουργού Υγείας ακολουθούν τις…μνημονιακές δεσμεύσεις που σφόδρα επέκρινε όντας στην αντιπολίτευση.
Κατά τη συνάντηση της Πέμπτης, οι γιατροί επανέλαβαν ακόμη μία φορά το αίτημά τους να δοθεί νέα παράταση στο σημερινό εργασιακό καθεστώς που τους επιτρέπει να λειτουργούν ιδιωτικά ιατρεία παράλληλα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν στις δομές ΠΦΥ (πρώην ΠΕΔΥ, νυν Κέντρα Υγείας αστικού τύπου).
«Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας νομοθέτησαν, μετά από μια πολυετή μεταβατική περίοδο που κλείνει στις 31-12-2018 , τη δυνατότητα πλήρους ένταξης τους στο ΕΣΥ με την ενιαία εργασιακή σχέση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (ΠΑΑ) και, φυσικά, με την προϋπόθεση διακοπής της λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου» ήταν η απάντηση του υπουργού Υγείας.
Μεταβατικό διάστημα…
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «από 1-1-2019 δεν απολύονται γιατροί από το ΕΣΥ αλλά λήγει ένα ιδιαίτερα «απλόχερο» μεταβατικό διάστημα 4 ετών που εξασφάλισε αυτή η κυβέρνηση για την ομαλή ενσωμάτωση στο ΕΣΥ και της τελευταίας ομάδας γιατρών που διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο». Μάλιστα, ο κ. Ξανθός αιτιολογεί την απόφασή του ως «προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ», που συνεπώς γνώριζαν και οι γιατροί, και υπεραμύνεται των χειρισμών του συγκρίνοντάς τους με τους αντίστοιχους την περίοδο της υπουργίας Αδωνι Γεωργιάδη.
Έτσι επιλέγοντας την εύκολη λύση της μετάθεσης ευθυνών στους «μνημονιακούς» προκατόχους του χαρακτηρίζει την ανάλογη πρόταση που είχε γίνει στους γιατρούς του ΙΚΑ για διατήρηση ιατρείου ή παραμονή στον ΕΟΠΥΥ με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση ως «εκβιασμό της μίας εβδομάδας το 2014»!
Παρά ταύτα, ο κ. Ξανθός συνδέει τη διαδικασία της απομάκρυνσης των εκατοντάδων γιατρών με την ενίσχυση της ΠΦΥ! «Έχουμε ήδη προβλέψει τη δυνατότητα για τους γιατρούς που έχουν “νοσοκομειακές” ειδικότητες να έχουν ενεργό συμμετοχή στην πρωινή και απογευματινή λειτουργία, αλλά και στην εφημερία των όμορων νοσοκομείων.
Έτσι αναιρείται το επιχείρημα της επιστημονικής απαξίωσης των ειδικευμένων γιατρών της ΠΦΥ και της απαγόρευσης άσκησης κλινικού έργου που δεν μπορεί να προσφερθεί σε επίπεδο ΠΦΥ» είπε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίες και οι υπόλοιπες ειδικότητες, πέραν των οικογενειακών γιατρών, σε ένα αναπτυγμένο και ολοκληρωμένο δίκτυο δημόσιων υπηρεσιών ΠΦΥ .
Περιβάλλον ισονομίας
«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζουν τη διαχρονική προσφορά όλων των γιατρών που υπηρετούν στις δημόσιες δομές Υγείας, αλλά έχουν και την υποχρέωση να διασφαλίσουν περιβάλλον ισονομίας και ενιαίων εργασιακών σχέσεων σε όλους , χωρίς διακρίσεις.
Αυτή είναι η πολιτική μας επιλογή: η παραμονή με τους ίδιους όρους, με τα ίδια δικαιώματα αλλά και με τις ίδιες υποχρεώσεις, όσων γιατρών επιθυμούν πραγματικά να συνεισφέρουν στην αναδιοργάνωση της Δημόσιας ΠΦΥ στη χώρα» κατέληξε ο κ. Ξανθός.