ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΞανθός: Απάντηση σε Κικίλια για το κόστος περίθαλψης των τουριστών

Ξανθός: Απάντηση σε Κικίλια για το κόστος περίθαλψης των τουριστών

- Advertisement -

Το κόστος περίθαλψης των Ευρωπαίων και των κατοίκων τρίτων χωρών που επισκέπτονται τη χώρα μας δεν επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους, αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Υγείας του κόμματος Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας στη δήλωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Το κόστος περίθαλψης των Ευρωπαίων και των κατοίκων τρίτων χωρών που επισκέπτονται τη χώρα μας δεν επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους, αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Υγείας του κόμματος Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας στη δήλωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο κ. Ξανθός, απαντώντας στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για το σύστημα καταγραφής και είσπραξης νοσηλίων από τους ασφαλισμένους άλλων χωρών, υποστηρίζει πως υπάρχει σύστημα καταγραφής και είσπραξης των νοσηλίων τους. Εισπράττονται από τις υπηρεσίες των νοσοκομείων.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει σε απάντηση του ο Α. Ξανθός στη δήλωση Κικίλια για είσπραξη νοσηλίων από αλλοδαπούς:

«Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δημιουργήσει σύστημα καταγραφής και είσπραξης νοσηλίων από τους Ευρωπαίους και τους κατοίκους τρίτων χωρών που επισκέπτονται τη χώρα μας και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του ΕΣΥ.

Οφείλει να γνωρίζει ότι τέτοιο σύστημα υπάρχει. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες είτε υποβάλλονται από τα νοσοκομεία και αναζητούνται μέσω του ΕΟΠΥΥ από το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενή. Αν πρόκειται για πολίτη που διαθέτει την ευρωπαϊκή κάρτα ασθενείας. Είτε χρεώνονται και εισπράττονται από τις υπηρεσίες των νοσοκομείων (αν πρόκειται για πολίτες τρίτων χωρών). Με την έννοια αυτή το κόστος περίθαλψης δεν επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους

Αν λοιπόν η εγκύκλιος αφορά τη φροντίδα υγείας των τουριστών και απλώς υπενθυμίζει στις δημόσιες δομές υγείας την προβλεπόμενη διαδικασία αναζήτησης των νοσηλίων, έχει καλώς.

Αν όμως αλλάζει κάτι σε σχέση με τη μεταχείριση αλλοδαπών πολιτών που διαμένουν μόνιμα στη χώρα και ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (έγκυες, παιδιά άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα με λοιμώδη νοσήματα, με αναπηρία, ψυχική νόσο κλπ) και που σήμερα εξυπηρετούνται δωρεάν από το ΕΣΥ με βάση τις προβλέψεις του ν.4368/2016 τότε πρέπει να το ξέρουμε (τονίζει ο κ. Ξανθός).

Αν στόχος της εγκυκλίου είναι να εισπράττονται χρήματα από ασθενείς που αδυνατούν να καταβάλλουν το κόστος και με αυτό τον τρόπο να αποτρέπονται από τη χρήση υπηρεσιών του ΕΣΥ, τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα πρόσβασης στην αναγκαία φροντίδα. Κάτι αντίκειται στις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το κυριότερο όμως είναι ότι έτσι μπορεί να δημιουργηθεί μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας από τη μη έγκαιρη φροντίδα ανθρώπων που έχουν ενδεχομένως μεταδοτικό νόσημα. Και χρήζουν άμεσης περίθαλψης.

Ελπίζουμε η εγκύκλιος παρά τον «επικοινωνιακό θόρυβο» που τη συνόδευσε να αφορά την πρώτη περίπτωση.»

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ