ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΕμβόλια: Απάντηση Γεωργιάδη σε επίκαιρη ερώτηση της Αθ. Λινού

Εμβόλια: Απάντηση Γεωργιάδη σε επίκαιρη ερώτηση της Αθ. Λινού

- Advertisement -

Τη συνεργασία και των φαρμακοποιών θα εντάξει το Υπουργείο Υγείας στην εκστρατεία του εμβολιασμού κατά της covid-19 αμέσως μόλις ολοκληρωθεί ο διάλογος που ξεκίνησε, παράλληλα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, και συμφωνηθεί η όλη διαδικασία και τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Τη συνεργασία και των φαρμακοποιών θα εντάξει το Υπουργείο Υγείας στην εκστρατεία του εμβολιασμού κατά της covid-19 αμέσως μόλις ολοκληρωθεί ο διάλογος που ξεκίνησε, παράλληλα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, και συμφωνηθεί η όλη διαδικασία και τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αυτό έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνάς Λινού, η οποία έκανε λόγο για «καθυστέρηση στη λήψη προληπτικών και θεραπευτικών μέτρων ενόψει τις έξαρσης της covid -19 και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων».

«Το εμβόλιο covid πρέπει να φύγει από τη λογική το πόσες δόσεις έχουμε κάνει. Ξέρουμε πια ότι η covid μεταλλάσσεται, θα μείνει για πολύ καιρό και οι προηγούμενες δόσεις που κάναμε δεν μας καλύπτουν 100% από τις καινούργιες μεταλλάξεις. Άρα, όπως κάνουμε ετήσια το εμβόλιο της γρίπης, έτσι πρέπει να κάνουμε και το εμβόλιο για την covid κάθε χρόνο.

Στα πλαίσια αυτά, το Υπουργείο έχει ξεκινήσει διάλογο και με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο αλλά και με τους φαρμακοποιούς, καθώς σε πάνω από 14 ευρωπαϊκές χώρες τα φαρμακεία συμμετέχουν στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, «όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και ξεκαθαρίσει η διαδικασία, τα πρωτόκολλα ασφαλείας και η αμοιβή, θα ξεκινήσουμε μια νέα καμπάνια για να πούμε ότι ειδικά το εμβόλιο της covid δεν έχει την έννοια της εποχικότητας». «Θέλουμε να εμπλέξουμε άρα περισσότερους ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς στην προσπάθεια μας», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Από την πλευρά της, η Αθηνά Λινού τόνισε ότι «χρειάζεται ειδική και εκτενής μελέτη για την ένταξη των φαρμακοποιών στους εμβολιασμούς για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο σε περίπτωση παρενεργειών του εμβολίου, για αυτό χρειάζεται να εκπαιδευτούν οι φαρμακοποιοί».

«Έχω ήδη ζητήσει και μου έχουν παραδώσει τη μελέτη για τα πρωτόκολλα, πώς γίνονται οι εμβολιασμοί στα φαρμακεία στις υπόλοιπες χώρες. Υπάρχουν πρωτόκολλα ασφαλείας, εκπαιδεύονται οι φαρμακοποιοί που θα κάνουν εμβόλια για την περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Πρώτα θα συμφωνήσουμε τα πρωτόκολλα ασφαλείας και τη διαδικασία τής εκπαίδευση, θα εγκριθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, και μετά θα ξεκινήσουμε την διαδικασία ένταξης τους», απάντησε ο υπουργός Υγείας.

«Προφανώς η ασφάλεια των ανθρώπων είναι το πρωτεύον. Από την άλλη, εφόσον συμφωνήσαμε ότι η αύξηση των εμβολιασμών είναι πρωτεύον για τη δημόσια υγεία, δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε 12.000 φαρμακεία έξω από αυτή την προσπάθεια. Είμαι βέβαιος ότι αν συντονίσουμε όλες αυτές τις δυνάμεις σε ένα σκοπό και σε έναν ρυθμό, οι εμβολιασμοί μας του χρόνου θα είναι πολύ καλύτεροι και άρα θα μπορέσουμε να σώσουμε πολύ περισσότερες ζωές», επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

Τόνισε ακόμα ότι «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ έχουμε μισούς θανάτους φέτος, 50% λιγότερους, και μισές διασωληνώσεις παρά το ότι έχουμε μπει σε φοβερή κρίση και για την covid και για τη γρίπη».

«Στους 1.000 θανάτους από covid, από το Σεπτέμβριο του 2023, μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του 2024, από τα 1.000 άτομα που έχασαν τη ζωή τους οι εμβολιασμένοι από τη επικαιροποιημένη δόση covid ήταν δύο. Οι 998 που πέθαναν, δεν είχαν εμβολιαστεί. Άρα είναι τεράστια η ευθύνη μας να κινητοποιήσουμε τον κόσμο να το κάνει», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα, διέψευσε ότι φέτος η Ελλάδα πηγαίνει χειρότερα από πέρσι σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, στους εμβολιασμούς. «Πέρσι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου είχαν γίνει 120.000 αναμνηστικές δόσεις covid. Φέτος έχουν γίνει ήδη 262.114 εμβολιασμοί και μέσα στο μήνα αυτόν, έχουν προγραμματιστεί 40.411 ραντεβού ακόμα, άρα πάμε για 300.000 και πάνω μέσα στο ίδιο διάστημα σε σχέση με πέρσι. Είμαστε πάνω από το 100% σε περισσότερους εμβολιασμούς κατά της covid μέσα σε ένα χρόνο. Και αυτή τη στιγμή λειτουργούν 659 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, σημαντικά περισσότερα από ότι πέρσι», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της γρίπης, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, «μέχρι 18 Ιανουαρίου έχουν διενεργηθεί σε όλη τη χώρα 2.934.584 εμβολιασμοί και έχουν εμβολιαστεί το 60% των πολιτών που έχουν ηλικία 60 έτη και πάνω».

Αναλυτικά, η απάντηση του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη σε Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνάς Λινού με θέμα: «Καθυστέρηση στη λήψη προληπτικών και θεραπευτικών μέτρων εν όψει της έξαρσης της νόσου COVID-19 και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων».

Πρωτολογία:

«Αγαπητή κυρία συνάδελφε, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια για την προηγούμενή μου θητεία. Το γραφείο μου είναι απολύτως ανοιχτό για να δεχθούμε τις προτάσεις και την καθοδήγησή σας. Είχαμε συνεργασία στην προηγούμενη μου θητεία. Παραμένετε, ασχέτως πολιτικών και κομματικών, μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στο χώρο της υγείας στην Ελλάδα και οι δικές σας υποδείξεις και συμβουλές θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψιν στο να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα.

Η υγεία δεν πρέπει να είναι ένας χώρος που χωρίζει τα κόμματα. Πρέπει να είναι ένας χώρος που μας ενώνει σε έναν κοινό σκοπό. Να παρέχουμε στους συμπολίτες μας καλύτερες υπηρεσίες υγείας.

Τώρα, η ερώτηση είναι σωστή. Δεν μπορώ να μη σας πω ότι εξαίρω το θάρρος σας και θα σας πω το γιατί το λέω. Διότι ξέρω ότι ο επικεφαλής, ο επόπτης Βουλευτής Χανίων, είναι αντίθετος στον εμβολιασμό και έχει δημοσίως εκφραστεί πολλές φορές ότι δεν πιστεύει ότι πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο κατά της Covid 19, άρα, το να κάνετε εσείς την ερώτηση αυτή για να επιταχύνω τους εμβολιασμούς κατά της Covid έχει και ένα στοιχείο πολιτικού θάρρους.

Έρχομαι στο προκείμενο για το τι έχουμε κάνει, πρώτα απ’ όλα για να δούμε πως μπορούμε να το κάνουμε και καλύτερα. Καταρχάς, η εικόνα που παρουσιάστηκε στα μέσα μαζικής επικοινωνίας ότι φέτος έχουμε πάει τους εμβολιασμούς χειρότερα από πέρυσι ή ότι πηγαίνουμε χειρότερα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο δεν είναι αληθής.

Λέω τα ακριβή στοιχεία. Πέρυσι μέχρι αυτήν την ημερομηνία από τα μέσα Οκτωβρίου είχαν γίνει 120.000 αναμνηστικές δόσεις Covid. Φέτος έχουν ήδη γίνει 262.114 εμβολιασμοί και μέσα στο μήνα αυτό έχουν ήδη προγραμματιστεί 40.411 ραντεβού ακόμα. Άρα, πάμε για 300.000 από 120.000 πέρυσι. Είμαστε πάνω από το 100% σε περισσότερους εμβολιασμένους κατά της Covid σε ένα χρόνο.

Θέλω να συγχαρώ για αυτό την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, την κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, που έχει χειριστεί αυτή την υπόθεση της πρόληψης και που όπως κάθε ένας που έχει ευθύνη δέχεται συνήθως τη δημόσια κριτική για αυτά που γίνονται, διότι θα πρέπει να ξέρετε ότι φέτος υπήρχε και μια άλλη δυσκολία.

Είχαμε αργοπορημένη έγκριση από τον ΕΜΑ της επικαιροποιημένης δόσης του εμβολίου και άρα, αναγκαστικά η καμπάνια ξεκίνησε σχετικά αργότερα. Ήταν όμως έτοιμο το κράτος. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 659 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα πάλι σημαντικά περισσότερα από ότι πέρυσι. Όσον αφορά την γρίπη μέχρι τις 18/1 έχουν διενεργηθεί σε όλη την επικράτεια 2.934.584 εμβολιασμοί. Εξ αυτών έχουν γίνει και με ιατρική συνταγή και χωρίς ιατρική συνταγή και έχουν εμβολιαστεί σήμερα που μιλάμε το 60% των συμπολιτών μας που έχουν ηλικία 60 έτη και πάνω.

Άρα, το κράτος δουλεύει.

Να σας πω ότι η εμβολιαστική καμπάνια και για τον Covid και για την γρίπη ποτέ δεν σταμάτησε. Σήμερα ξεκινάει και ένα καινούργιο σποτ που ετοιμάσαμε αυτές τις ημέρες αφότου πήγα εγώ στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο πιστεύω ότι θα είναι πολύ τραβηχτικό γιατί πρωταγωνιστεί μια συνάδελφός σας, πολύ διάσημη ιατρός, που στην περίοδο της Covid-19 νομίζω κέρδισε τα εύσημα της κοινής γνώμης, η κυρία Αναστασία Κοτανίδου, και έχει πραγματικά δώσει ψυχή στο σποτ αυτό.

Και πιστεύω θα επηρεάσει πολύ κόσμο με το κύρος της και αυτή την κόσμια φιγούρα και ευγενική της φυσιογνωμία που εμπνέει εμπιστοσύνη, πολύ κόσμο να πάει να εμβολιαστεί.

Να σας πω κλείνοντας και θα πω περισσότερα στη δευτερολογία μου, το εμβόλιο Covid πρέπει να φύγει πια από τη λογική του πόσες δόσεις έχουμε κάνει. Πια ξέρουμε ότι η Covid-19 θα μείνει εδώ – μην πω τη λέξη για πάντα, αλλά πάντως για μακρόχρονο χρονικό διάστημα-, ότι ο ιός αυτός μεταλλάσσεται και οι προηγούμενες δόσεις των εμβολίων που κάναμε δεν μας καλύπτουν 100% από τις καινούργιες.

Άρα, στην πραγματικότητα όπως κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης ως ένα ετήσιο εποχικό εμβόλιο έτσι θα πρέπει να κάνουμε πια και το εμβόλιο κατά του Covid κάθε χρόνο με την επικαιροποιημένη δόση, η οποία θα έρχεται και θα πιάνει τις καινούργιες παραλλαγές.

Στα πλαίσια αυτά το Υπουργείο Υγείας έχει αποφασίσει και έχει ξεκινήσει διάλογο και με τους γιατρούς, είχα συζήτηση για αυτό και με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών εχθές αλλά και με τους φαρμακοποιούς για να αξιοποιήσουμε πρώτα από όλα τους γιατρούς που τους θεωρούμε τον πιο βασικό παράγοντα που θα πείσουν τον πληθυσμό των ευάλωτων ομάδων και αυτών που οι οδηγίες λένε ότι πρέπει να εμβολιαστούν να εμβολιαστούν, αλλά και τους φαρμακοποιούς καθόσον σε πάνω από 14 ευρωπαϊκές χώρες τα φαρμακεία συμμετέχουν στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid.

Άρα, όταν ολοκληρώσουμε αυτές τις συζητήσεις και ξεκαθαρίσουμε τη διαδικασία, τα πρωτόκολλα, την αμοιβή θα ξεκινήσουμε μια νέα καμπάνια για να πούμε ότι ειδικά το εμβόλιο Covid που δεν έχει την έννοια της εποχικότητας – το εμβόλιο της γρίπης γίνεται από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάρτιο όταν έχουμε τη γρίπη-, το εμβόλιο για την Covid 19 όμως μπορεί να γίνεται 12 μήνες το χρόνο, καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους γιατί κυκλοφορεί καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.

Άρα, θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα νέο μοντέλο όπου θέλουμε, αν τα καταφέρουμε, να εμπλέξουμε περισσότερο και τους ιδιώτες γιατρούς ως συμμάχους μας σε αυτή την προσπάθεια και περισσότερο και τους φαρμακοποιούς ως συμμάχους μας σε αυτή την προσπάθεια».

Δευτερολογία:

«Καταρχάς, αγαπητή κυρία Λινού, θα ήμουν καταγέλαστος εάν δεν αναγνώριζα την επιστημονική σας αρτιότητα. Δεν σας έκανα κάποια χάρη, το αυτονόητο είπα για να μην χάνουμε και το μέτρο.

Τώρα για τα σποτ που κάνατε, θα θυμάστε ότι σας είχα πάρει τηλέφωνο ο ίδιος και σας είχα συγχαρεί τότε ως Υπουργός Ανάπτυξης. Είχαν εξαιρετικά βοηθήσει στην πανεθνική τότε προσπάθεια, την πανανθρώπινη προσπάθεια, να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, να φύγουμε από τις καραντίνες και κυρίως να σώσουμε ανθρώπινες ζωές το οποίο ήταν και το μείζον.

Όσον αφορά τώρα για τον Covid τα στοιχεία είναι τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, δεν θέλω τώρα να αντιδικήσουμε επί των αριθμών, άλλωστε θα πω τον πιο αδιάψευστο δείκτη ότι γενικά έχουμε πάει αρκετά καλύτερα. Έχουμε μισούς θανάτους φέτος, είμαστε 50% μείον και μισές διασωληνώσεις παρά το ότι έχουμε συμπέσει σε μία φοβερή κρίση και για τον Covid και για τη γρίπη και για τον RSV, γιατί φέτος η γρίπη, ξέρετε, είναι πολύ αυξημένη, δεν είναι όπως πέρσι, και ο RSV αρκετά αυξημένος. Ο Covid είναι ο Covid αλλά τα αναπνευστικά νοσήματα στο σύνολο φέτος έδειξαν μία αγριότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη.

Και μάλιστα ξέρετε, υπάρχει και μία πανευρωπαϊκή ζήτηση, κάποιες συστάσεις του ΠΟΥ που λένε ότι κάπου τα δυτικά κράτη κουράστηκαν από την προηγούμενη προσπάθεια και κάπως αδυνάτισε αυτή η κίνηση.

Θέλω, όμως, να πω κάτι για να ακουστεί από τη Βουλή ότι αυτό το νούμερο και μόνο είναι αρκετό για να πείσει τον κόσμο πόσο σημαντικό είναι να εμβολιαστούμε. Στους 1.000 θανάτους από Covid, από το Σεπτέμβριο μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, στα 1.000 άτομα που έχασαν τη ζωή τους οι εμβολιασμένοι, με την επικαιροποιημένη δόση του Covid, ήταν δύο. Δύο άτομα στους 1.000. Οι 998 που πέθαναν δεν είχαν εμβολιαστεί.

Άρα, είναι τελείως βέβαιον ότι αν είχαν εμβολιαστεί θα είχαμε σώσει εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Ίσως και όλους. Άρα, είναι τεράστια η ευθύνη μας να κινητοποιήσουμε τον κόσμο να το κάνει.

Ως προς τους φαρμακοποιούς όσα είπατε είναι όλα σωστά. Δεν πρόκειται να ανακαλύψουμε ούτε την πυρίτιδα ούτε τον τροχό. Έχω ήδη ζητήσει και μου έχει παραδώσει το γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα, ένα report του πώς γίνονται οι εμβολιασμοί στα φαρμακεία στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχουν πρωτόκολλα. Δεν γίνεται αυτόματα την επόμενη μέρα στο φαρμακείο εμβόλιο Covid αλλά εκπαιδεύονται οι φαρμακοποιοί που θα κάνουν το εμβόλιο Covid και εκπαιδεύονται για ποιο πράγμα; Για την περίπτωση που κάτι δεν θα έχει πάει καλά.
Και ασφαλώς στα πρωτόκολλα ασφαλείας, δηλαδή η αναμονή κάποια λεπτά μέσα στο φαρμακείο αφού κάνεις το εμβόλιο Covid θα πρέπει να τηρείται όπως ακριβώς και όταν πηγαίναμε στα εμβολιαστικά κέντρα ή όταν πηγαίνουμε τώρα στα κέντρα υγείας, στις δημόσιες δομές.

Δεν είπαμε ανεξέλεγκτα. Πρώτα θα συμφωνήσουμε τα πρωτόκολλα, τη διαδικασία και την εκπαίδευση. Αυτό θα εγκριθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ότι αυτή είναι η διαδικασία που παρέχει ασφάλεια. Και μετά θα πάμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία. Αλλά είναι κάτι που αν δεν ξεκινήσουμε τη συζήτηση και τη διαδικασία δεν θα φτάσουμε ποτέ στο αποτέλεσμα.

Προφανώς η ασφάλεια των ανθρώπων είναι το πρωτεύον χωρίς συζήτηση. Όμως, από την άλλη εφόσον συμφωνήσαμε ότι η αύξηση των εμβολιασμών είναι πρωτεύον πράγμα για τη δημόσια υγεία, νομίζω ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια ως χώρα να αφήσουμε 12.000 φαρμακεία έξω από αυτή τη προσπάθεια.

Έχουμε ένα τεράστιο δίκτυο φαρμακείων στην Ελλάδα, ίσως το πυκνότερο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κόσμος συνηθίζει και γνωρίζει το φαρμακείο της γειτονιάς του και μπορεί και ο φαρμακοποιός να παίξει ένα πολύ θετικό ρόλο σε αυτό.

Προφανώς, όμως, και έρχομαι στο μείζον, τίποτα από αυτά δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους γιατρούς. Το κεντρικό πρόσωπο το οποίο θα πείσει έναν άνθρωπο ότι πρέπει να κάνει το εμβόλιο, ότι είναι ασφαλές να κάνει το εμβόλιο, και ότι το εμβόλιο θα του σώσει τη ζωή, δεν είναι ούτε ο Υπουργός, δεν είναι ούτε ο βουλευτής, δεν είναι ούτε ο φαρμακοποιός, δεν είναι ούτε ο νοσηλευτής, δεν είναι ούτε ο δημοσιογράφος, δεν είναι κανένας. Είναι ο γιατρός του.

Για αυτό και μίλησα και με τον κύριο Εξαδάκτυλο, τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο και με τον κύριο Πατούλη χθες και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΑ γιατί τους γιατρούς μας πρέπει να τους βάλουμε μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια. Είμαι βέβαιος ότι αν συντονίσουμε όλες αυτές τις δυνάμεις σε ένα σκοπό και σε ένα ρυθμό οι εμβολιασμοί μας του χρόνου, όταν φτάσουμε το χειμώνα δηλαδή το 2024-2025, θα είναι πολύ καλύτεροι και άρα θα μπορέσουμε να σώσουμε πολύ περισσότερες ζωές και, καλά το είπατε, πέραν του μείζονος, που είναι η ανθρώπινη ζωή, έχει να κάνει και με το κόστος στο σύστημα υγείας και την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας ιδιαίτερα αυτές τις μέρες από τις αυξημένες εισαγωγές και τις αυξημένες νοσηλείες.

Άρα έχουμε, πέραν του μείζονος ανθρώπινου συμφέροντος έχουμε και του ελάσσονος οικονομικού συμφέροντος να μπορούμε να κάνουμε αυτή την εκστρατεία επιτυχημένη.

Και το να ξανακάνετε κάποια σποτ και να μας βοηθήσετε είναι πολύ ευχάριστο και σας προσκαλώ και να συνεργαστούμε. Και ξέρετε ίσως τώρα, επειδή ανήκουμε πια σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους να είναι και πιο χρήσιμο.

Επαναλαμβάνω, ο τσακωμός του παρελθόντος – και αυτός ήταν και ο λόγος που αποφάσισα να διαγράψουμε τα πρόστιμα-, και ότι χωριζόμαστε σε εμβολιαστές-αντιεμβολιαστές πρέπει να τελειώσει.

Η ανθρωπότητα όλη πέρασε μία αμφιβολία και μία αγωνία όταν ήρθαμε σε σύγκρουση με αυτό τον ιό που ήταν κάτι καινούριο και οδήγησε διάφορες αποφάσεις πολιτικές, ιατρικές και τα λοιπά. Τώρα πια μπαίνουμε σε μία κανονικότητα. Καλώς ή κακώς ο Covid θα υπάρχει. Άρα, πρέπει να βρούμε ένα τρόπο ως ανθρώπινη κοινότητα να συμβιώσουμε με αυτόν, να δούμε πώς θα υπάρχουμε παράλληλα με αυτόν χωρίς να βλάπτουμε τους συμπολίτες μας και την κοινωνία μας.

Και νομίζω ότι σε αυτό μία ομαδική προσπάθεια πέραν από πολιτική σύγκρουση θα είναι τελικά πολύ χρήσιμη γιατί θα βοηθήσει να εμβολιαστούν λίγοι περισσότεροι.
Άρα, εγώ σας προσκαλώ το επόμενο σποτ να το κάνουμε μαζί, καμία αντίρρηση».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ