- Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή
Διερευνητική ήταν η πρώτη συνάντηση που είχαν χθες οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας με το νέο υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη για να συζητήσουν τα θέματα του φαρμάκου, με προεξέχων την εξεύρεση λύσεων για τη μείωση του clawback.
Μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο κ. Πλεύρης και συμμετείχαν ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), το PhRMA Innovation Forum (PIF) και ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), το ραντεβού ανανεώνεται «ατομικά» αυτή τη φορά στις επόμενες 10 ημέρες, προκειμένου έκαστος φορέας να προτάξει θέματα που απασχολούν τις εταιρείες μέλη του.
Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Πλεύρης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων του φαρμάκου ότι βασικό εργαλείο για την μείωση του clawback θα αποτελέσει ο έλεγχος της υπέρσυνταγογράφησης.
Η «αιώνια» προσπάθεια για μείωση της υπερσυνταγογράφησης
Ο έλεγχος και η εξάλειψη της υπερσυνταγογράφησης, δεν είναι κάτι καινούργιο. Όλες οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας είχαν εξαγγείλει ότι θα πατάξουν την υπερσυνταγογράφηση, αλλά καμία δεν τα κατάφερε ως τώρα. Αποτέλεσμα είναι κάθε χρόνο η υπέρβαση της δημόσιας δαπάνης για το φάρμακο να αυξάνεται και οι φαρμακευτικές εταιρείες να καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά σε clawback.
Η Ελλάδα όμως έχει δεσμευτεί στους θεσμούς για την εφαρμογή της λεγόμενης «Συνυπευθυνότητας» μεταξύ της Πολιτείας και των φαρμακευτικών εταιρειών στην υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης. Μέχρι τώρα, το clawback το πλήρωναν μόνο οι φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ στο εξής θα πρέπει να συμμετέχει και η Πολιτεία.
Η μείωση του clawback που δεν ήρθε….
Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε εξαγγείλει ότι το clawback θα είναι μειωμένο για το 2020. Ωστόσο, το εξωνοσοκομειακό έκλεισε στα 794,5 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 2019 που διαμορφώθηκε 786,5 εκατ. ευρώ. Μαζί με το rebate η συνολική επιβάρυνση για τις φαρμακευτικές εταιρείες (rebate-clawback) για το 2020 ανέρχεται στα 1,3 δις εύρω. Ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας μιλούσε για μείωση του clawback για πρώτη φορά το 2020, υπολογίζοντας την αφαίρεση από το εξωνοσοκομειακό clawback των ποσών στην παραγωγή και την Έρευνα και Ανάπτυξη φαρμάκων. Το ποσό αυτό έχει καθοριστεί στα 100 εκατ. ευρώ. Όμως δεν αφορά μόνο το clawback των εξωνοσκομειακών φαρμάκων αλλά και το νοσοκομειακό όπου σημειώνεται ραγδαία αύξηση της δαπάνης με clawback της τάξης των 450-500 εκατ. ευρώ.
Ο «γόρδιος δεσμός»
Τώρα ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης καλείται βρει λύσει στο «γόρδιο δεσμό» του clawback. Ο ίδιος όμως ξεκαθάρισε στη συνάντηση που είχε με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους την Δευτέρα πριν την συνάντηση με την. φαρμακοβιομηχανία, ότι ναι μεν υπάρχει η υποχρέωση προς τους θεσμούς για μείωση του clawback αλλά σε καμιά. περίπτωση δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Θα πρέπει θα πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για μείωση του.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα