ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΑνακατανομή κλειστών προϋπολογισμών «στο μέτρο του εφικτού»

Ανακατανομή κλειστών προϋπολογισμών «στο μέτρο του εφικτού»

- Advertisement -

Με μια λιτή ανακοίνωση και δίχως δεσμεύσεις το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να ρίξει τους τόνους στο μείζον ζήτημα της φαρμακευτικής πολιτικής, μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο αρμόδιος υπουργός, Θάνος Πλεύρης, με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ), την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), το PhRMA Innovation Phorum (PIF) και τον Σύλλογο Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ).

Με μια λιτή ανακοίνωση και δίχως δεσμεύσεις το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να ρίξει τους τόνους στο μείζον ζήτημα της φαρμακευτικής πολιτικής, μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο αρμόδιος υπουργός, Θάνος Πλεύρης, με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ), την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), το PhRMA Innovation Phorum (PIF) και τον Σύλλογο Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Για ακόμα μια φορά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στη συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής των τεσσάρων Φορέων που εκπροσωπούν τον κλάδο του φαρμάκου, αναγνώρισε ότι η διαίρεση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε αναλογία 62% για τη δαπάνη ιδιωτικών φαρμακείων και 38% για τη δαπάνη φαρμακείων του Οργανισμού, για το 2022, δεν είναι δίκαια διαμορφωμένη και εξέφρασε την πρόθεση του να προχωρήσει σε διορθώσεις, αλλά… «στο μέτρο του εφικτού».

Η μία παράμετρος αφορά στη δαπάνη των φαρμάκων που εισάγονταν μέσω ΙΦΕΤ με έκτακτες διαδικασίες και εκτιμάται σε περίπου 80 με 90 εκατ. ευρώ για το 2021.

Εάν τα φάρμακα αυτά καλύπτονται από μέρος του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ που αφορά στα ΦΥΚ, οι επιχειρήσεις οι οποίες αποζημιώνονται από τον αντίστοιχο κλειστό προϋπολογισμό του Οργανισμού αναμένεται να δεχθούν και τη μεγαλύτερη πίεση, καθώς θα επιβαρυνθούν και με το αντίστοιχο clawback.

 Διόρθωση αναλογίας

Πιθανόν, τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ επιτρέπουν κάποια διόρθωση της αναλογίας 62-38 (φάρμακα κοινότητας – ΦΥΚ) υπέρ των ΦΥΚ, ώστε να γίνει ή 60-40 ή και 59-41. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι από 790 εκατ. ευρώ η δαπάνη για τα ΦΥΚ θα μπορούσε να ανέλθει έως και 856 εκατ. Ευρώ, δρώντας ανακουφιστικά στις φαρμακευτικές εταιρίες που διανέμουν ΦΥΚ και μειώνοντας κατά μερικές δεκάδες εκατομμύρια το ύψος του clawback που θα κληθούν να καταβάλουν για τα ακριβά, καινοτόμα φάρμακα.

Η κλειστή φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 2,08 δις. ευρώ, και αφορά νοσοκομειακά και εξωνοσοκομειακά φάρμακα που λαμβάνουν οι πολίτες. Η αύξηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης βρίσκεται σταθερά στην ατζέντα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων όπως και ο έλεγχός της μέσω της συνταγογράφησης και των θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Το υπουργείο Υγείας από την πλευρά του αντιπαρέρχεται επίσης σταθερά το θέμα της χρηματοδότησης του συγκεκριμένου πεδίου του ΕΟΠΥΥ και εστιάζει στον τρόπο ελέγχου και εξορθολογισμού της δαπάνης, τόσο μέσω της συνταγογράφησης και πρωτοκόλλων όσο και μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών clawback και rebate.

Επιτροπή Διαπραγμάτευσης

Η δεύτερη σημαντική παράμετρος αφορά στην τιμή εκκίνησης των διαπραγματεύσεων. Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης ζητάει εκπτώσεις της τάξης του 60%. Ωστόσο, τα νοσοκομειακά προϊόντα (1Ακαι 1Β) δίνονται ήδη με μία νομοθετημένη υποχρεωτική έκπτωση 13%. Η εκκίνηση των διαπραγματεύσεων γίνεται από αυτήν την μειωμένη τιμή (τιμολογίου) και όχι από την αρχική τιμή (λίστας).

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δεσμεύτηκε ότι στο νέο πλαίσιο θα συνυπολογιστεί και αυτή η στρέβλωση χωρίς, ωστόσο, να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για τον ακριβή μηχανισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πλεύρης μολονότι δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα, διαβεβαίωσε ότι οι διορθώσεις θα γίνουν άμεσα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την προβλεψιμότητα των εταιρειών.

Επανέλαβε για μία ακόμη φορά την πάγια θέση του ότι δεν υπάρχουν πόροι για αύξηση των προϋπολογισμών, ενώ όσον αφορά στο «νέο» rebate 8% (3% πάνω στο ήδη θεσμοθετημένο 5%), φαίνεται ότι είναι ένα μέτρο που προς το παρόν δεν αναμένεται να εφαρμοστεί.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά φαρμάκου επιμένει ότι, εφόσον δεν αυξάνονται οι προϋπολογισμοί για φάρμακα, η μείωση των επιστροφών μπορεί να έρθει μόνο μέσω της χρήσης των ψηφιακών εργαλείων που θα βοηθήσουν στον έλεγχο της συνταγογράφησης, μέσω της ορθής εφαρμογής των πρωτοκόλλων, τον ψηφιακό φάκελο ασθενή, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα Νοσοκομεία και την ανάπτυξη διαγωνισμών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ