Για τις εξελίξεις στον τομέα της υγείας, αλλά και για το θέμα χρηματοδότησης του φαρμάκου, συζήτησε η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, πρόεδρος του PhARMA Innovation Forum Greece (PIF) με τον Άρη Αγγελή, Γενικό Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο του GES2023.
Η συζήτηση ξεκίνησε με τις καινοτόμες μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών για τον ασθενή, αλλά και με τη θέση που κατέχουν οι εξελίξεις στο θέμα του φαρμάκου στην ατζέντα του υπουργείου Υγείας.
«Η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα το θέμα της υγείας, την ισότιμη και άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που αυτές περιλαμβάνουν και αποτελεσματικά, ασφαλή φάρμακα», ανέφερε ο κ. Αγγελής.
Μίλησε για τις νέες προκλήσεις στο χώρο του φαρμάκου και όπως είπε μία από αυτές έχει να κάνει με την επάρκεια των φαρμακευτικών προϊόντων, καθώς υπάρχει μια αυξανόμενη τάση εξάρτησης πολλών ευρωπαϊκών χωρών από τρίτες χώρες. Αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, καθώς είναι από τα πιο επείγοντα ζητήματα στο υπουργείο υγείας. Τόνισε ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο που έχει να κάνει αρχικά με το θέμα της παραγωγικής διαδικασίας και τη διακίνηση των προϊόντων σε συνάρτηση με τη ζήτηση για αυτά τα προϊόντα. Επιπρόσθετα στην Ελλάδα έχουμε και άλλες αιτίες, όπως η έλλειψη διαφάνειας κατά μήκος διακίνησης των φαρμακευτικών προϊόντων και έλλειψη αποτελεσματικής εφαρμογής ελεγκτικών μηχανισμών.
Το υπουργείο Υγείας, είπε ο κ. Αγγελής, έδειξε άμεσα αντανακλαστικά για την εύρεση μηχανισμών αξιολόγησης αυτών των ελλείψεων και τρόπων αντιμετώπισής τους.
Σημείωσε τρεις βασικές δράσεις του υπουργείου υγείας.
- Απαγόρευση εξαγωγών κρίσιμων προϊόντων
- Σύσταση αρμόδιας επιτροπής παρακολούθησης ελλείψεων
- Δημιουργία νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας με σκοπό την ιχνηλάτηση της διακίνησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας με βραχυπρόθεσμο σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας και μεσοπρόθεσμα την πρόβλεψη ελλείψεων.
Χρηματοδότηση φαρμάκου
Στο πλαίσιο εξασφάλισης για τους ασθενείς καινοτόμων θεραπειών υπάρχουν θέματα χρηματοδότησης που απασχολούν την φαρμακοβιομηχανία. Σε πολλές περιπτώσεις ειδικά για τα νοσοκομειακά και τα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ, η βιομηχανία επιστρέφει ποσοστά που αντιστοιχούν ακόμα και στο 70%, είπε η κ. Μπαρμπετάκη και ζήτησε από τον Αγγελή τα μέτρα που θα ληφθούν για μία βιώσιμη αντιμετώπιση της ανάγκης για χρηματοδότηση της αγοράς φαρμάκου.
Ο κ. Αγγελής ανέφερε ότι διαμορφώνεται μια δύσκολη κατάσταση που έχει να κάνει με τα υψηλά επίπεδα επιστροφών, τα οποία ενσωματώνουν αυξημένους όγκους κατανάλωσης. Τα καινοτόμα, ακριβά φάρμακα κάθε χρόνο είναι υπεύθυνα για ένα μεγαλύτερο κομμάτι του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Αυτό συμβαίνει λόγω της αυξανόμενης ζήτησης γι αυτά τα προϊόντα και λόγω μιας παγκόσμιας τάσης που έχει να κάνει με αυξανόμενη τιμή αυτών, όταν εισάγονται στην αγορά για πρώτη φορά.
Για να προσδιορίσουμε αν η δαπάνη είναι ελλιπής ή όχι πρέπει να έχουμε βασικές πληροφορίες για να βγάλουμε συμπέρασμα για την πραγματική ανάγκη του πληθυσμού. Αυτά τα δεδομένα όμως μας λείπουν, είπε ο κ. Αγγελής.
Σημείωσε ότι το θέμα έχει να κάνει με τον εξορθολογισμό των δαπανών και όπως είπε, έχει ξεκινήσει ήδη η ενίσχυση των διαγωνιστικών διαδικασιών.
Άλλο ένα μέτρο που πρέπει να σχεδιαστεί είναι η περαιτέρω διείσδυση του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης.
Επίσης, πρέπει να σχεδιαστούν καινοτόμες προσεγγίσεις που αφορούν την αποζημίωση αυτών των θεραπειών.
Τέλος, ερωτηθείς για τη χάραξης μιας νέας φαρμακευτικής πολιτικής ο κ. Αγγελής είπε ότι ήδη έχει ξεκινήσει να δρομολογείται το πώς θα εφαρμοστεί η νέα φαρμακευτική πολιτική και σε αυτό το εγχείρημα όπως είπε θα «προσπαθήσουμε να έχουμε συνεταίρους».
Στην ουσία έχει να κάνει με την εύρεση μιας χρυσής τομής. Από την μία να ικανοποιεί κάποιες προτεραιότητες που έχουν να κάνουν με στόχους πολιτικής υγείας, βελτίωση δηλαδή της υγείας του πληθυσμού, και από την άλλη έχει να κάνει με την προτεραιοποίηση κάποιων στόχων σχετικών με την βιομηχανική πολιτική.
Ένας βασικός στόχος της νέας φαρμακευτικής πολιτικής έχει να κάνει με την άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε πραγματικά αποτελεσματικές και καινοτόμες θεραπείες, που αξιολογούνται βάσει του προστιθέμενου κλινικού οφέλους τους σε σχέση με άλλες υπάρχοντες θεραπείες. Θέλουμε να διασφαλίσουμε, είπε, ότι αυτές οι καινοτόμες θεραπείες είναι και οικονομικά αποδοτικές, δηλαδή το έξτρα κόστος τους αξίζει βάσει του έξτρα κλινικού οφέλους τους.
Σχετικά με την βιομηχανική πολιτική, τα ζητήματα έχουν να κάνουν με την τόνωση της καινοτομίας, τόνωση κινήτρων για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, προώθηση ανταγωνιστικότητας, παραγωγικότητας κλπ.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα