«Για κάθε ένα εκατομμύριο πολιτών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα γλιτώσουμε 20.000 θανάτους», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στο Action24 και στην εκπομπή “Πίσω από τις Γραμμές”, για το πρόγραμμα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων.
Σε ερώτηση αν το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και μετά το τέλος της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, η κα Αγαπηδάκη ήταν κατηγορηματική: «Ναι, θα μείνει. Είναι το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης που αποκτά η χώρα. Αποτελεί έναν από τους πυλώνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Χρησιμοποιούμε τώρα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά να ξέρετε αυτά τα προγράμματα αποδίδουν σε βάθος χρόνου. Θα ήταν ανούσιο να μην συνεχιστεί», εξήγησε.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επισήμανε πως τα sms για τις προληπτικές εξετάσεις θα τα λαμβάνουν οι πολίτες τακτικά.
«Πρέπει να ξέρουμε πως υπάρχουν τέσσερις βασικοί παράγοντες από τους οποίους κινδυνεύουμε να χάσουμε τη ζωή μας πρόωρα: καρκίνος του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, καρδιοαγγειακά. Υλοποιούμε ένα όραμα του πρωθυπουργού για την υγεία», συμπλήρωσε.
Αγαπηδάκη: Η κυβέρνηση που εξαντλεί κάθε περιθώριο για την ενίσχυση των μισθών
Ακόμη, η κα Αγαπηδάκη ανέφερε πως στην Ελλάδα «έχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και μάλιστα στις μικρές ηλικίες, κάτω των 5 ετών» ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση «εξαντλεί κάθε περιθώριο για την ενίσχυση των μισθών».
Τα σημεία συνέντευξης της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη
Για το Ευρωπαϊκό Κέντρο κατά της Παχυσαρκίας:
«Το Υπουργείο Υγείας έχει κάνει μία μεγάλη στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παχυσαρκίας, που αφορά και στα παιδιά και στους ενήλικες. Επενδύουμε λοιπόν 5 εκ ευρώ στην ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παχυσαρκίας προκειμένου να εξάγουμε τεχνογνωσία στον τομέα της Πρόληψης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Στόχος μας είναι να κάνουμε το πρόβλημα – πλεονέκτημα, την κρίση – ευκαιρία. Ξέρουμε όλοι ότι στη χώρα μας έχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μία συνάρτηση πολλών παραγόντων. Έχουμε χειρότερη διατροφή, έχουμε λιγότερη κίνηση όλοι μας, παιδιά και ενήλικες.
Θεωρώ λοιπόν ότι η χώρα μας που έχει και το πρόβλημα, μπορεί να δώσει και τη λύση. Με το πρόγραμμα που έχουμε για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας σε εθνικό επίπεδο, και αφορά τα παιδιά ηλικίας 0 – 17 ετών, γιατί ξέρετε οι αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών διαφέρουν από φάση σε φάση και έτσι είναι και οι διατροφικές τους ανάγκες.
Το Υπουργείο Υγείας έρχεται να καλύψει αυτό το κενό, να δώσουμε δωρεάν συνεδρίες με διατροφολόγους, επισκέψεις σε γιατρούς σε όλη τη χώρα. Στα σχολεία εφαρμόζουμε ένα ειδικό πρόγραμμα, το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται και έχει αγκαλιαστεί και από τα παιδιά και από τους εκπαιδευτικούς και βέβαια δωρεάν δυνατότητα για άθληση, δωρεάν υγιεινά τρόφιμα και μια σειρά από παρεμβάσεις στην κοινότητα».
Αγαπηδάκη – Για το πρόγραμμα πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων:
«Το πρόγραμμα αφορά 5,5 εκατομμύρια πολίτες 30 έως 70 ετών στη χώρα μας. Όπως ακριβώς και στα υπόλοιπα προγράμματα πρόληψης που ήδη “τρέχουν”, οι πολίτες θα λαμβάνουν ένα sms για να κλείσουν τις δωρεάν εξετάσεις τους. Έχουμε τρία επίπεδα ελέγχου: Έχουμε ένα πρώτο σετ εξετάσεων στην αρχή, όπου με μια απλή εξέταση αίματος διαπιστώνεται το λιπιδαιμικό προφίλ. Έπειτα, κλείνουμε επίσκεψη σε γιατρό, και βλέπει αν έχουμε υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Αυτό σημαίνει υψηλή πιθανότητα να εμφανίσουμε στεφανιαία νόσο τα επόμενα χρόνια. Με βάση λοιπόν αυτό το σκορ μας παραπέμπει στο δεύτερο επίπεδο, ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπέρηχο καρδιάς και μία σειρά από αλλες εξετάσεις. Εάν και εκεί διαπιστωθεί ότι υπάρχει κάποιο ύποπτο εύρημα, παραπεμπόμαστε περαιτέρω για να κάνουμε stress echo ή σπινθηρογράφημα, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ισχαιμία. Ειδικά για το stress echo, μιλάμε για μία εξέταση που ουσιαστικά έχει μία καλύτερη απόδοση από το τεστ κοπώσεως. Το τεστ κοπώσεως είναι αυτό που ανεβαίνουμε στο διάδρομο. Το stress echo ξαπλώνεις, σου χορηγείται μία ουσία σκιαγραφικό και μία ουσία που στρεσάρει την καρδιά, βλέπει ο γιατρός την λειτουργία της καρδιάς και μπορεί να καταλάβει αν υπάρχει ισχαιμία ή αν υπάρχει κίνδυνος να πάθει κάποιος έμφραγμα.
Θέλω να πω κάτι για τα καρδιαγγειακά που είναι σημαντικό: Θέλω να ξέρουν οι πολίτες ότι για κάθε ένα εκατομμύριο άτομα που θα συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα, γλιτώνουμε 20 χιλιάδες θανάτους, εγκεφαλικά και εμφράγματα. Μπορούν οι πολίτες να επισκεφθούν το site www.proliptikes.gov.gr να δουν όλα τα συνεργαζόμενα κέντρα για κάθε πρόγραμμα, είτε αφορά τον τράχηλο, είτε το παχύ έντερο, είτε το μαστό, είτε τα καρδιαγγειακά και να απευθυνθούν εκεί να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα γρήγορα και δωρεάν ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι. Οι προληπτικές εξετάσεις ήρθαν για να μείνουν, είναι ένα νέο σύστημα, το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης που αποκτά η χώρα και είναι ένας πυλώνας πλέον του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Υλοποιούμε το όραμα του Πρωθυπουργού για ένα Υπουργείο Υγείας κι όχι απλά αντιμετώπισης της ασθένειας.»
Για την τηλεϊατρική:
«Η τεχνολογία έρχεται να γίνει βοηθητικό εργαλείο, όχι να υποκαταστήσει το γιατρό. Ήδη δουλεύει ακόμα καλύτερα σταδιακά, προχωράμε και περισσότερο. Μέχρι τέλος του 2025 θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη το δίκτυο της τηλεϊατρικής. Να πω ότι έχουμε συνδράμει και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με το δίκτυο της τηλεϊατρικής και μπορούν και έχουν τη δυνατότητα περίθαλψης οπουδήποτε και αν βρεθούν.
Το ίδιο συμβαίνει και στη δεύτερη ΥΠΕ που έχουμε τα περισσότερα νησιά και σταδιακά το επεκτείνουμε σε περισσότερες περιοχές της χώρας. Πλήρη ανάπτυξη τέλος του 2025.»
Αγαπηδάκη – Για τον προϋπολογισμό:
«Η κυβέρνηση είναι στραμμένη στην κοινωνία και στα προβλήματα, εκεί είναι το βλέμμα μας, αυτή είναι η έγνοια μας, γι΄ αυτό παλεύουμε κάθε μέρα και προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο γίνεται.Έχουμε κάνει πολύ σημαντική πρόοδο σε σχέση με τις επενδύσεις, έχουμε υπερδιπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, έχουμε μειώσει σημαντικά τους φόρους, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια.
Καταλαβαίνουμε όλοι ότι τα μακροοικονομικά ας το πούμε μεγέθη, το ότι πάει καλά η οικονομία δεν μεταφράζεται με βελτίωση άμεση την ίδια στιγμή στην τσέπη του πολίτη. Γι΄ αυτό προσπαθούμε με έκτακτα μέτρα να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια και βέβαια ενισχύουμε περαιτέρω το εισόδημα ειδικά των φτωχότερων πολιτών.
Υπάρχει λοιπόν μία συνολική πρόνοια και από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Ανάπτυξης με τη δική του προσπάθεια με τα καλάθια του νοικοκυριού, τώρα με τα Χριστούγεννα την ενίσχυση των μισθών, αλλά και με τις προληπτικές εξετάσεις που γίνονται δωρεάν. Ο προϋπολογισμός που έρχεται αυτές τις μέρες στη Βουλή δίνει από μόνος του προτεραιότητες. Άμα κοιτάξετε τα τέσσερα Υπουργεία που έχουν την υψηλότερη χρηματοδότηση είναι το Εργασίας, το Υγείας, το Παιδείας, η Άμυνα. Αυτό νομίζω δίνει την εικόνα και τις προτεραιότητες.»
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα