ΠολιτικήΑγαπηδάκη: Θα εξαλείψουμε τα νέα περιστατικά καρκίνου της μήτρας

Αγαπηδάκη: Θα εξαλείψουμε τα νέα περιστατικά καρκίνου της μήτρας

- Advertisement -

Η σημασία της πρόληψης και των πολιτικών δημόσιας υγείας όπως ο εμβολιασμός, αναδείχθηκαν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, παρουσία της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς.

Η σημασία της πρόληψης και των πολιτικών δημόσιας υγείας όπως ο εμβολιασμός, αναδείχθηκαν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, παρουσία της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς.
Ειρήνη Αγαπηδάκη

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Πρώτη πήρε τον λόγο η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία τόνισε τη σημασία των προγραμμάτων πρόληψης σε πανελλήνιο επίπεδο. «Το πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μέσω των προσυμπτωματικών εξετάσεων και του εμβολιασμού για τον ιό HPV μπορεί σε 10 χρόνια να εξαλείψει σχεδόν τα νέα περιστατικά καρκίνου της μήτρας που οφείλονται στον HPV, τα οποία είναι η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Η Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε μία σειρά από στατιστικά στοιχεία για τον εμβολιασμό στη χώρα και πρόσθεσε πως «η χώρα μας έχει μία από τις καλύτερες καλύψεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εποχική γρίπη, το 75% των ανθρώπων άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί ενώ την ίδια στιγμή έχει ανέβει σημαντικά το ποσοστό εμβολιασμού στους επαγγελματίες της Υγείας».

Απαντώντας σε σχετική παρατήρηση του συντονιστή της συζήτησης Κυριάκου Σουλιώτη, Καθηγητή και Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε πως για την κυβέρνηση δεν υπάρχει ιδιωτικό και δημόσιο σύστημα υγείας. «Στην Ελλάδα έχουμε έναν αναπτυγμένο ιδιωτικό τομέα υγείας, θα ήταν κουτό να τον αποκλείσουμε. Στόχος μας είναι να παρέχουμε τη δαπάνη ώστε οι πολίτες να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας δημόσιες ή ιδιωτικές. Όλους του ιδιώτες γιατρούς σε νησιά και μικρούς τόπους θα τους αποκλείσουμε; Σοβιετία είμαστε;», αναρωτήθηκε ρητορικά.

Βασίλεια Παπαγιαννοπούλου, Κυβερνητικών Υποθέσεων & Market Access Director, GSK Ελλάδος
Εμβολιαστική κάλυψη

Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε λόγο για «επανάσταση στον τομέα της πρόληψης μέσω του μαζικού προσυμπτωματικού ελέγχου για τον ιό HPV». Πρόσθεσε πως η εμβολιαστική κάλυψη έχει βελτιωθεί πολύ μετά την πανδημία.

Η Βασίλεια Παπαγιαννοπούλου, Κυβερνητικών Υποθέσεων & Market Access Director, GSK Ελλάδος, αναφέρθηκε στη σημασία της πρόληψης. «Στη GSK πιστεύουμε πως ο εμβολιασμός είναι, και οικονομικά, από τις πιο σημαντικές πολιτικές δημόσιας υγείας. Υπολογίζεται πως 3 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη θα μπορούσαν να σωθούν μέσω του εμβολιασμού το 2019. Ενώ, σε παγκόσμιo επίπεδο, ο εμβολιασμός προλαμβάνει 3 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως και μπορεί να αποδώσει μακροπρόθεσμα έως και 19 φορές το κόστος του. Νομίζω πρέπει να οικοδομήσουμε μια εθνική στρατηγική εμβολιασμού. Οι καλές μεμονωμένες πρωτοβουλίες πρέπει να υλοποιηθούν με ενιαίο και συνεκτικό τρόπο», είπε.

Παχυσαρκία: Ασφαλή φάρμακα

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας ως νόσου και ως ζητήματος δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο ανέδειξε ο Σπύρος Φιλιώτης, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντή, Φαρμασέρβ-Λίλλυ. «Μιλάμε για μία νόσο με τεράστια εξάπλωση. Προσπαθούμε να βρίσκουμε αποτελεσματικές θεραπείες. Επιτέλους έχουμε και στην Ελλάδα αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα για το θέμα. Για παράδειγμα αυτό της Lilly: μία ένεση μια φορά την εβδομάδα, που προσφέρει πάνω από 20% απώλεια βάρους. Αν καταφέρουμε να θεραπεύσουμε έναν αριθμό ασθενών θα αποφύγουμε πολλά στο μέλλον. Προφανώς η άσκηση, η σωστή διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής θα είναι πάντα ο πρώτος τρόπος αντιμετώπισης, αλλά για ορισμένους ανθρώπους αυτό δεν θα αρκεί».

Σπύρος Φιλιώτης, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντή, Φαρμασέρβ-Λίλλυ

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Δέδες, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ασθενών σημείωσε πως «έως πριν λίγα χρόνια η Ελλάδα ήταν ουραγός στην Ευρώπη στη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας. Αυτό άλλαξε. Θέλουμε έως Ένωση, να συμπληρωθεί αυτό με την μεγαλύτερη πρόσβαση όλων στα δεδομένα υγείας. Η αξιοποίηση των δεδομένων είναι ένα σημαντικό ζήτημα πολιτικής δημόσιας υγείας. Η συμμετοχή των ασθενών στη διαμόρφωση των πολιτικών υγείας το ίδιο. Είναι κάτι στο οποίο πρέπει να προοδεύσουμε», σημείωσε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Δείτε επίσης

Αγαπηδάκη: Δρομολογούνται 24 Μητρώα για Σπάνια Νοσήματα

Βρύσαλης κατά Αγαπηδάκη: Η πραγματικότητα δεν χωρά σε εγκαίνια

- Advertisement -

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ