Η κρίση των χρόνιων παθήσεων απασχόλησε συζήτηση με τίτλο «Στην καρδιά του ζητήματος: Συνεργατικές στρατηγικές για την κρίση των χρόνιων παθήσεων», στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς από τις 9 έως τις 12 Απριλίου.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε: «Έχουμε για πρώτη φορά οργανωμένο σύστημα πρόληψης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Πολλές φορές η πρώτη εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου είναι η ανακοπή. Δεν έχουμε αναπτύξει την κουλτούρα “πάω στον γιατρό πριν αρρωστήσω”. Ερχόμαστε όχι απλά να στείλουμε ένα υπενθυμιστικό SMS. Έχουμε ψηφιοποιήσει το σύστημα πρόληψης και στέλνουμε τα παραπεμπτικά. Θέλουμε να μπορούμε να εντοπίσουμε έγκαιρα και τα παιδιά. Δεν υπάρχει περίπτωση να κατακτήσει κανείς την απόλυτη υγεία. Το πρώτο φορτίο νοσηρότητας έρχεται με την πρώτη ανάσα μας στη ζωή. Το υπουργείο Υγείας δεν εστιάζει μόνο στη δευτερογενή πρόληψη. Πάμε και ένα βήμα πίσω με το πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία, με μια σειρά από δράσεις για καλύτερη υγεία για όλα τα παιδιά».
Παράλληλα ερωτώμενη σχετικά με πιο δραστικά μέτρα κατά της παχυσαρκίας, η κα Αγαπηδάκη σημείωσε πως: «Να πας να επιβάλεις φόρο στη ζάχαρη είναι πρόωρο. Με ένα μέτρο μπορούμε να απολαμβάνουμε τη ζωή και να αποφεύγουμε τις υπερβολές. Αν μάθει το παιδί στο δημοτικό πώς πρέπει να είναι υγιής θα δείτε μια διαφορετική κοινωνία».
Καρδιαγγειακές παθήσεις
Ο Κωνσταντίνος Τούτουζας, Καθηγητής Καρδιολογίας, ΕΚΠΑ Πρόεδρος, Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, ανέφερε από την πλευρά του πως: «Και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη πολλοί θάνατοι οφείλονται στα καρδιαγγειακά. Μας ακολουθούν και άλλες χώρες. Στην Ελλάδα ένα πολύ θετικό είναι ότι παρατηρείται μείωση στο κάπνισμα τα τελευταία 10 χρόνια. Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία κάνει πολλά προγράμματα και στα σχολεία και σε συνεργασία με την πολιτεία, για την ευαισθητοποίηση του κοινού. Στόχος, το 2040 η χρήση του καπνού να έχει πάει κάτω από 5%. Η τριτοβάθμια και τεταρτοβάθμια περίθαλψη είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο στην Ελλάδα. Στη χώρα μας αντιμετωπίζονται όλες οι καρδιαγγειακές παθήσεις».
Ίσως το πιο μεγάλο αόρατο πρόβλημα στην υγεία της χώρας χαρακτήρισε τα καρδιαγγειακά προβλήματα ο Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. «Η αλήθεια είναι ότι μέχρι να αρχίσει το πρόγραμμα “Προλαμβάνω”, τα καρδιαγγειακά ήταν εν πολλοίς ένα ζήτημα των ειδικών. Ίσως το πιο μεγάλο αόρατο πρόβλημα στην υγεία στη χώρα. Τα καρδιακά είναι η πρώτη αιτία θανάτου. Σε εμάς κοστίζουν το 1,8% του ΑΕΠ, τα μισά από αυτά είναι απώλειες παραγωγικότητας, το πιο ανησυχητικό είναι ότι αρχίζουν να κατεβαίνουν στις ηλικίες».

Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά πόσο κοστίζει στο κράτος κάποιος με υπέρταση τόνισε: «Η υπέρταση κοστίζει 800 ευρώ το χρόνο, θεωρητικά είναι ανεκτό. Αν η θεραπεία δεν πετύχει τον στόχο της όμως γίνεται εγκεφαλικό με 15.000 το χρόνο. Τα περιθώρια και οι μεταβολές είναι μεγάλες».
Τέλος, ο Peter Wintermantel, Διευθυντής Δημοσίων Υποθέσεων, Novartis Ουγγαρία & ΕΕ σημείωσε τη σημαντικότητα των συμπράξεων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, ιδιαίτερα για τις ψηφιακές λύσεις. «Δουλεύουμε σε πρακτικές λύσεις, χρησιμοποιώντας ψηφιακά δεδομένα».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Δείτε επίσης
Καρδιαγγειακά: Ξεκινούν τα SMS για δωρεάν προληπτικό έλεγχο
Αγαπηδάκη: Δρομολογούνται 24 Μητρώα για Σπάνια Νοσήματα