ΠολιτικήΑγαπηδάκη: Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες 30 - 35 ετών

Αγαπηδάκη: Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες 30 – 35 ετών

- Advertisement -

Δωρεάν θα είναι πλέον ο προληπτικός έλεγχος γονιμότητας για τις γυναίκες από 30 έως και 35 ετών, όπως ανακοίνωσε κατά τη διυπουργική συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων για τη στήριξη της οικογένειας η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Δωρεάν θα είναι πλέον ο προληπτικός έλεγχος γονιμότητας για τις γυναίκες από 30 έως και 35 ετών, όπως ανακοίνωσε κατά τη διυπουργική συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων για τη στήριξη της οικογένειας η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με την κα Αγαπηδάκη, αναμένεται το επόμενο διάστημα να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, η οποία θα καθορίζει τα κριτήρια για τη διαδικασία αποζημίωσης της εξέτασης αυτής.

Σημειώνεται πως, το Υπουργείο Υγείας έκανε αίτηση προς το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) για να γνωμοδοτήσει για τα σχετικά κριτήρια ελέγχου γονιμότητας. Η δαπάνη θα φτάσει το πρώτο χρόνο τα 4.000.000 εκατ. ευρώ, ενώ θα μειωθεί στα 800.000 ευρώ για κάθε επόμενο έτος. Ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει πλήρως την εξέταση ΑΜΗ (Αντιμυλλέριου Ορμόνης) που δείχνει την ωοθηκική εφεδρεία της γυναίκας.

Εξωσωματική γονιμοποίηση

Ταυτόχρονα η κα Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι θα απλοποιήσει τις διαδικασίες στον ΕΟΠΥΥ για την εξωσωματική γονιμοποίηση. Ειδικότερα, με βάση την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στον Οργανισμό θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες αφού θα ψηφιοποιηθούν άμεσα, ώστε να μην ταλαιπωρούνται τα ζευγάρια προκειμένου να λάβουν έγκριση για να πάρουν με την ασφαλιστική κάλυψη τα φάρμακα που απαιτούνται για την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ζαχαράκη: Οι 4 άξονες για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας

Στο μεταξύ εκτός από τον δωρεάν έλεγχο γονιμότητας, σειρά αλλαγών προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των οικογενειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης προχωρά το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ανέφερε η Υπουργός Σοφία Ζαχαράκη, παρουσιάζοντας τα μέτρα στήριξης της οικογένειας που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

«Για την κυβέρνηση η κοινωνική πολιτική δεν είναι μια συμπληρωματική πολιτική στη στρατηγική της, αλλά το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και της ανάπτυξης και όλης της οικονομικής ευρωστίας που θέλουμε να πετύχουμε αλλά και των μεταρρυθμίσεων», ανέφερε συγκεκριμένα η υπουργός στην έναρξη της ομιλίας της.

«Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναμορφώνει και ενισχύει περαιτέρω το κοινωνικό κράτος με έμφαση στη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και την αποτελεσματικότερη υποστήριξη των ευάλωτων πολιτών. Οι στόχοι του Υπουργείου κινούνται σε 4 άξονες: Στην επιπρόσθετη χρηματοδότηση, στις πιο σύγχρονες προσεγγίσεις, λαμβάνοντας υπόψιν και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, στον εξορθολογισμό του σχεδιασμού που αντανακλά τις κοινωνικές και οικονομικές πραγματικότητες και στην πιο δίκαιη κατανομή των πόρων», είπε η υπουργός.

Όπως η ίδια ανέφερε, αναγνωρίζεται πλέον διά βίου, η τριτεκνική ιδιότητα, σε σχεδόν 200.000 οικογένειες, καθώς αποτελούσε αίτημα δεκαετιών των τριτέκνων αφού μέχρι τώρα μία οικογένεια έχανε τα δικαιώματα της τριτεκνίας, όταν ένα παιδί ενηλικιώνονταν ή ολοκλήρωνε τις σπουδές του, με την πιστοποίηση να γίνεται μέσω πλατφόρμας, η οποία διασταυρώνει τα ληξιαρχικά στοιχεία.

Σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη «αυξάνεται η ποσόστωση για τις προσλήψεις στο Δημόσιο σε τρίτεκνους, ώστε να ανέλθει σε ίδιο ποσοστό με τους πολύτεκνους από 12% σε 16% στο σύνολο των προκηρυσσόµενων θέσεων, ενώ παράλληλα οι πρόνοιες που ισχύουν για τους πολύτεκνους έχουν ήδη επεκταθεί στους τρίτεκνους και σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή τους στα στεγαστικά προγράμματα. Ενδεικτικά στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» η χορήγηση των δανείων σε τρίτεκνους ήταν με μηδενικό επιτόκιο. Αντίστοιχα και στα άλλα προγράμματα κοινωνικής στέγασης. Εξίσου στη διάθεση των vouchers για τους παιδικούς σταθμούς τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες είχαν κοινό «μπόνους» 40 μορίων».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ