Σαφές μήνυμα τόσο προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αλλάξει την υφιστάμενη τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί, όσο και προς την Κυβέρνηση ώστε να δώσει προτεραιότητα στις αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου, να προσελκύσει επενδύσεις και να κρατήσει τους νέους επιστήμονες στην Ελλάδα, έστειλε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων κατά τη χθεσινή εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
«Ο τομέας του φαρμάκου θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Αντίθετα στην Ελλάδα εμείς πυροβολούμε τον εαυτό μας» είπε ο κ. Τρύφων, ζητώντας ανταγωνιστικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και σταθερό φορολογικό περιβάλλον.
Την ίδια στιγμή, οι επιβαρύνσεις του claw back και του rebate (αναγκαστικές επιστροφές για να καλυφθούν τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων για φάρμακα και αναγκαστικές εκπτώσεις προς το σύστημα υγείας αντίστοιχα) βαίνουν κάθε χρόνο όλο και πιο δυσβάστακτες για τις επιχειρήσεις του φαρμάκου. «Δεν ξέρω αν μπορούν να πληρωθούν αυτά τα ποσά» δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, συμπληρώνοντας πως «μεγάλες οικογενειακές επιχειρήσεις που επί χρόνια δραστηριοποιούνται στην αγορά βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να κλείσουν».
Μόνο πέρσι, το ύψος των επιβαρύνσεων από επιστροφές και εκπτώσεις άγγιξε σύμφωνα με πληροφορίες από τις φαρμακευτικές, τα 1,2 δισ. ευρώ. Το περσινό claw back (για εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη) έφτασε το μισό δισ. ευρώ, από 451 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ επιπλέον 210 εκατ. ήταν η υπέρβαση της δαπάνης του ΕΣΥ. Αντίστοιχα, το rebate έφτασε τα 420 εκατ. ευρώ έναντι 303 εκατ. ευρώ το 2016. Έτσι σήμερα η φαρμακευτική ζήτηση καλύπτεται κατά 1/3 από το κράτος μέσω των κλειστών προϋπολογισμών, κατά 1/3 από τη βιομηχανία μέσω rebate και claw back και 1/3 από τους ασθενείς μέσω συμμετοχής τους στο κόστος.
Μειώσεις στις τιμές
Φορείς της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας κάνουν λόγο για μεγάλες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων τα τελευταία χρόνια, ειδικά στα γενόσημα και στα σκευάσματα που δεν προστατεύονται πλέον από πατέντα (off patent). Οι συνέπειες των οριζόντιων περικοπών στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Υγείας έχουν επηρεάσει δραματικά την αγορά και πλέον, όπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου, το 60% των ελληνικών παραγόμενων φαρμάκων είναι ζημιογόνα και κινδυνεύουν με απόσυρση και υποκατάσταση από εισαγόμενα.
Στελέχη του χώρου επαναλαμβάνουν πως είναι επιτακτική η ανάγκη αναμόρφωσης του συστήματος τιμολόγησης με επίκεντρο την επίτευξη εξοικονομήσεων μέσω των οικονομικών θεραπειών και με εξαίρεση των γενοσήμων από την υποχρέωση του claw back.
Επίσης θέτουν εκ νέου το ζήτημα της αύξησης προϋπολογισμού για την φαρμακευτική δαπάνη (η εξωνοσοκομειακή παραμένει καθηλωμένη στα 2 δισ. ευρώ), καθώς οι συνεχείς υπερβάσεις στο κονδύλι του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων πιστοποιούν ότι ο προϋπολογισμός δεν επαρκεί ώστε να καλύψει ανάγκες του πληθυσμού… διαπίστωση που έκανε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της ΠΕΦ.
Θέσεις εργασίας
Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε και στις αναπτυξιακές δυνατότητες της βιομηχανίας, καθώς περισσότεροι από 11 χιλ. εργαζόμενοι απασχολούνται σε 27 εργοστάσια παραγωγής φαρμάκου (αριθμός που αντιστοιχεί στο 60% της συνολικής απασχόλησης στον κλάδο), ενώ έμμεσα επηρεάζει περισσότερες από 53 χιλ. θέσεις εργασίας σε συναφείς τομείς. Οι επενδύσεις από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σε έρευνα και ανάπτυξη φτάνουν τα 30 εκατ. ευρώ το χρόνο και ο κλάδος της παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα θεωρείται από τους πλέον εξωστρεφείς και ανταγωνιστικούς σε διεθνές επίπεδο, με εξαγωγές σε 85 χώρες.