- Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή
Η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων στην εγχώρια αγορά, που παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και το μείζον ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης αποτέλεσαν τα βασικά σημεία της ατζέντας στη συνάντηση του υπουργείου Υγείας με τους Θεσμούς.
Την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που είναι σε εξέλιξη στο τομέα της υγείας εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των Θεσμών στη συνάντησή τους στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την 4η αξιολόγηση.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και από τους εκπροσώπους των δανειστών αναγνωρίστηκε η πολύ σημαντική πρόοδος στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο Σύστημα Υγείας ενώ εκφράστηκε η ανάγκη να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που είναι σε εξέλιξη μεταξύ αυτών, είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), οι κεντρικές προμήθειες, ο Οργανισμός Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας καθώς και η δημιουργία της σχετικής Επιτροπής που βρίσκεται προ το πυλών, η διαπραγμάτευση φαρμάκων, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Ένα από το κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν το ακανθώδες ζήτημα της νέας ΠΦΥ όπου το υπουργείο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με βασικότερο την στελέχωση της. Οι Θεσμοί ζήτησαν την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ΠΦΥ τελικώς συμφωνήθηκε η ανάπτυξή τους να προχωρήσει σταδιακά και η υλοποίηση τους να γίνει με συγκεκριμένα βήματα.
Σε χαμηλά επίπεδα…
Για άλλη μια φορά συζητήθηκε και το θέμα των γενοσήμων που η διείσδυσή τους στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και οι μέχρι τώρα προσπάθειες του υπουργείου για να αυξηθεί η κατανάλωση τους έχει αποτύχει. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αποφασίστηκε να δοθούν από το υπουργείο Υγείας οικονομικά κίνητρα στους ασθενείς ώστε να επιλέγουν γενόσημα προκειμένου να αυξηθεί η διείσδυση των εν λόγω σκευασμάτων στο σύστημα υγείας.
Στο τραπέζι των συζητήσεων ετέθη και η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης που αποτελεί πάγιο αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας. Όμως το θέμα αυτό, όπως τονίστηκε από τους Θεσμούς, θα κλείσει σε κυβερνητικό επίπεδο.
Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με παρόντες τους κ.κ. Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη τόνισαν ότι «ο κυρίαρχος στόχος των αλλαγών που προωθούνται από το υπουργείο Υγείας, είναι η καθολική, ισότιμη και ποιοτική φροντίδα υγείας και ταυτόχρονα η ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων και η βιωσιμότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας».