ΠολιτικήΑυστηρές ποινές σε όσους χορηγούν φάρμακα χωρίς συνταγή ζητά ο ΙΣΑ

Αυστηρές ποινές σε όσους χορηγούν φάρμακα χωρίς συνταγή ζητά ο ΙΣΑ

- Advertisement -

Κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για ακόμα μία φορά, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, για την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να καθιερώσει ειδική ιατρική συνταγή, για τη χορήγηση αντιβιοτικών.
Τα τελευταία χρόνια, ο ΙΣΑ έχει κάνει επανειλημμένες εκκλήσεις προς την πολιτεία για να λάβει τα αναγκαία μέτρα στην κατεύθυνση περιορισμού αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών. Μάλιστα τον περασμένο Οκτώβριο έκανε για το συγκεκριμένο θέμα αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Αναμφισβήτητα, οι ανθεκτικές λοιμώξεις αποτελούν ένα μείζον πρόβλημα για την Δημόσια Υγεία, το οποίο πολλές φορές έχει επισημανθεί από την επιστημονική κοινότητα, χωρίς όμως η πολιτεία και να έχει λάβει μέχρι σήμερα μέτρα. Η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα.

Καταχρήσεις…
Η κατάχρηση των αντιβιοτικών εντείνεται τους χειμερινούς μήνες που έχουν έξαρση οι ιώσεις. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι κυριότερες αιτίες, για τις οποίες οι Έλληνες καταναλώνουν αντιβιοτικά είναι το συνάχι, ο βήχας και ο πονόλαιμος που προκαλούνται από ιώσεις, στις οποίες δεν είναι δραστικά τα αντιβιοτικά.
Το αποτέλεσμα είναι ότι το ποσοστό της μικροβιακής αντοχής στη χώρα μας είναι ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως
Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τον μεμονωμένο ασθενή, αφορά κυρίως τη Δημόσια Υγεία. Μικρόβια που καθίστανται ανθεκτικά σε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή έχουν αποικίσει τα ελληνικά νοσοκομεία και απειλούν τους ασθενείς που νοσηλεύονται.
Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τονίζει ότι «Η κατάχρηση αντιβιοτικών και η χορήγηση φαρμάκων, χωρίς ιατρική συνταγή είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, για το οποίο μάλιστα ο ΙΣΑ προσέφυγε πρόσφατα στον εισαγγελέα, ζητώντας την παρέμβασή του για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η χώρα μας κατέχει πολύ υψηλά ποσοστά, στην εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων, τα οποία συχνά αποβαίνουν μοιραία για τους ασθενείς. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να υπάρξει συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάχρηση αντιβιοτικών. Επίσης ζητούμε ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, όπως γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που θα αποτρέπει αυτά τα φαινόμενα επιβάλλοντας αυστηρές ποινές ,σε όσους χορηγούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή».

Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή
Αποτελεί πάγια πεποίθηση του ΙΣΑ, ότι κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.
Η θέσπιση της ειδικής ιατρικής συνταγής για τη χορήγηση αντιβιοτικών είναι ένα πρώτο βήμα, για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.
Ο ΙΣΑ ζητά να επιβληθούν αυστηρές ποινές σε όσους χορηγούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή καθώς θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τον ασθενή και τη Δημόσια Υγεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ