Οι καταγγελίες του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για τις χιλιάδες βεβαιώσεις που μοίραζαν οι γιατροί σε μετανάστες, με την δικαιολογία του μετατραυματικού στρες, «βαφτίζοντάς» τους «ευάλωτους», επιβεβαιώνονται on camera από δύο αλλοδαπούς.
Στο δελτίο ειδήσεων του Star, δύο μετανάστες, ο ένας από το Αφγανιστάν, δηλώνει πως πήρε το χαρτί όταν είπε στον γιατρό πως αν πάει στο Αφγανιστάν θα τον σκοτώσουν. Το ίδιο είπε και ένας άλλος αλλοδαπός στα ελληνικά, λέγοντας πως έτσι πήρε άσυλο. Ιδιώτες γιατροί, όπως κατήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, χορηγούσαν έγγραφα πως όλοι ήταν ευάλωτοι και γίνονταν δεκτά χωρίς περαιτέρω έλεγχο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το έγγραφο που παρουσίασε στο δελτίο του το κανάλι.
Οι βεβαιώσεις δίνονταν κυρίως στο βόρειο Αιγαίο, με τις διαγνώσεις να αναφέρουν στρες και ψυχοτραυματική εμπειρία μετά από συμπτώματα αϋπνίας, κατάθλιψης και τάσεων αυτοκτονίας. Η διάγνωση είναι η ίδια μάλιστα σε χιλιάδες περιπτώσεις.
Πριν μερικές ημέρες ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωνε: «ιδιώτες γιατροί έδιναν έγγραφα τα οποία αποδέχονταν οι υπηρεσίες Ασύλου της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι όλοι αυτοί ήταν ευάλωτοι, ότι είχαν το λεγόμενο μετατραυματικό στρες, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να μεταφέρονται στο εσωτερικό λόγω της ευαλωτότητας αυτής. Το 2016 μέχρι σήμερα κατατέθηκαν 156.129 αιτήσεις ασύλου. Εξετάστηκαν και έγιναν δεκτές περίπου 40.000. Που βρίσκονται 115.000 άνθρωποι τους οποίους το σύστημα δεν τους δικαίωσε;».
Τι λέει η πλευρά των γιατρών
Για άστοχες δηλώσεις του κ. Χρυσοχοϊδη κάνουν λόγο οι γιατροί. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Ηλίας Τσέκρης, σχολίασε στο δελτίο πως «με αυξημένες τις ροές είναι τελείως ατυχές να χαρακτηρίζουμε και να δείχνουμε με το δάκτυλο ότι οι γιατροί είμαστε αυτοί που φέρουμε την ευθύνη».
Πλέον με το νέο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, η κυβέρνηση παίρνει πιο αυστηρά μέτρα. Για να περιορίσει αυτά τα φαινόμενα. Ενώ ο χρόνος που θα χρειάζεται έως ότου εξεταστεί η αίτηση για άσυλο θα είναι μάξιμουμ έξι μήνες. Μάλιστα, όσοι δημιουργούν επεισόδια hot spot θα απελαύνεται. Όπως και σε περίπτωση που αρνηθούν την μεταφορά τους σε άλλο κέντρο φιλοξενίας.
Τι δηλώνει ο ΠΙΣ
Με αφορμή τοποθετήσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σχετικά με ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι χορηγούσαν έγγραφα σε μετανάστες με τη διάγνωση ότι ήταν ευάλωτοι και έπασχαν από μετατραυματικό στρες, ώστε να μεταφέρονται στην ενδοχώρα, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δήλωσε:
«Είναι άστοχο να επικεντρώνεται το μπάχαλο του μεταναστευτικού που επικρατεί στα νησιά, στους γιατρούς και ιδιαίτερα στους ιδιώτες».
Οι γιατροί εφαρμόζουν τα κριτήρια ευαλωτότητας που όρισε η πολιτεία και εφόσον σε αυτά περιλαμβάνεται το μετατραυματικό στρες, είναι αναμενόμενο αυτοί οι πληθυσμοί να το παρουσιάζουν.
Ο δε διαχωρισμός των ιδιωτών γιατρών με εκείνους του κρατικού τομέα, είναι επιχείρημα των περασμένων δεκαετιών. Ειδικά σε ότι αφορά στα νησιά, όπου οι κρατικές δομές στενάζουν από τους αυξημένους πληθυσμούς».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα