Για τα επόμενα βήματα σταδιακής άρσης του lockdown αναφέρθηκαν σήμερα σε δηλώσεις τους τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης.
Μετά το άνοιγμα της εστίασης και με τους εμβολιασμούς να «τρέχουν» με ταχύτερους ρυθμούς καθώς από σήμερα μπαίνει στο παιχνίδι και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, και η επιχείρηση «Ελευθερία» εισάγεται στην τρίτη της φάση με αύξηση της δυναμικότητας του συστήματος εμβολιασμών, η περαιτέρω άρση των μέτρων φαίνεται πως επανέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων.
Το επόμενο βήμα άλλωστε μετά την εστίαση είναι η επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων όλης της χώρας από τη Δευτέρα 10 Μαΐου για την οποία έχει εκδοθεί ήδη σχετική ΚΥΑ.
Τι θα γίνει με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς: Τα σενάρια και οι θέσεις των λοιμωξιολόγων
Στο επίκεντρο όμως μπαίνουν και τα φροντιστήρια και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί καθώς όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Άδωνις Γεωργιάδης, το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στην επιτροπή των ειδικών, η οποία συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη στις 3 το μεσημέρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου -η οποία είναι αρμόδια για τους παιδικούς σταθμούς- αναμένεται να συμμετέχει στην τηλεδιάσκεψη με τους λοιμωξιολόγους για το ζήτημα των βρεφονηπιακών σταθμών, το οποίο συζητείται μεν στην επιτροπή, δίχως να έχει ληφθεί σχετική απόφαση. Κατά τις ίδιες πηγές, στις επαφές που είχε μέχρι σήμερα η υφ. Εργασίας, οι λοιμωξιολόγοι ήταν αρνητικοί στο άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών, επισημαίνοντας ότι θέλουν πρώτα να δουν τι θα γίνει με τα δημοτικά σχολεία. Το «αγκάθι» για την περίπτωση των παιδικών σταθμών είναι τα self tests, τα οποία δεν είναι τόσο εύκολο να διενεργούνται σε παιδιά τόσο μικρής ηλικίας.
Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη της Δόμνας Μιχαηλίδου με τους λοιμωξιολόγους, αναμένεται να αποσαφηνιστεί αν το θέμα των βρεφονηπιακών θα μπει στην ατζέντα της συνεδρίασης της προσεχούς Παρασκευής. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα δοθεί το «πράσινο φως» για τις 17 Μαΐου, όπως προέβλεπε ένα από τα πιθανά σενάρια.
Πιθανή η κατάργηση του SMS για το click inside
Ο Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε επίσης σήμερα ποιες θα είναι οι εισηγήσεις του υπουργείου για τα επόμενα βήματα. Για τα καταστήματα στο λιανεμπόριο ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «θα εισηγηθούμε να καταργηθεί το SMS για το click inside, αλλά να παραμείνει ο χρονικός περιορισμός των τριών ωρών για τώρα». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «αυτό μπορεί να αλλάξει σε 15 ημέρες, όσο προχωράει ο εμβολιασμός». Για τα γυμναστήρια ανέφερε πως υπάρχει συζήτηση με τους επαγγελματίες του κλάδου, καθώς όπως είπε πολλοί λένε ότι «πάμε να τους ανοίξουμε την ώρα που δεν έχουν πελάτες λόγω καλοκαιριού».
Όσον αφορά στο βραδινό ωράριο μέχρι τις 11 στα καταστήματα εστίασης δεν θα αλλάξει προς το παρόν, αλλά μετά τις 15 του μηνός που θα ανοίξει ο Τουρισμός πιθανότατα να αλλάξει. «Μετά τις 15 Μαΐου θα διευρυνθεί το ωράριο για τα καταστήματα της εστίασης» και μέχρι τότε ισχύει το SMS για μετακίνηση στην εστίαση, είπε.
«Η διεύρυνση του ωραρίου αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι»
Από την πλευρά του επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης ξεκαθάρισε σχετικά με τα επόμενα βήματα στην άρση των περιοριστικών μέτρων ότι «η διεύρυνση του ωραρίου αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι». «Θα κάνουμε τις προτάσεις μας και θα αναμένουμε τις αποφάσεις των επιδημιολόγων», είπε.
Τι θα γίνει με τις οργανωμένες παραλίες;
Όσο για το πότε θα ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε ότι «προχωράμε βήμα – βήμα για τις οργανωμένες παραλίες. Θα ανοίξουν, θα περιμένουμε τις σχετικές αποφάσεις, δε μπορώ να σας πω ημερομηνία αυτή τη στιγμή. Να δούμε πώς θα κινηθεί η κατάσταση με την εστίαση, πλησιάζει και το άνοιγμα του τουρισμού, ας περιμένουμε λοιπόν».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα