Μετά από έναν ολόκληρο χειμώνα που παρέμεναν κλειστά, λόγω των δύσκολων συνθηκών που βιώνουμε εξαιτίας της πανδημίας, αυλαία σηκώνουν από σήμερα Παρασκευή τα θέατρα και οι μουσικές σκηνές σε υπαίθριους χώρους με αποκλειστικά καθήμενους θεατές.
Και παρότι ανέστειλαν τη λειτουργία τους για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αρκετές είναι οι παραστάσεις τις οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν οι πολίτες, ακολουθώντας, βέβαια, τα απαραίτητα μέτρα.
Όπως και με τα θερινά σινεμά, οι οδηγίες για την ασφαλή διεξαγωγή θεαμάτων και ακροαμάτων είναι σαφείς και βασίζονται στις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας.
Οι περιορισμοί
Οι χώροι θα πρέπει να είναι διαμορφωμένοι έτσι ώστε να υποδέχονται μόνο καθήμενους και όχι όρθιους θεατές/ακροατές και θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα σε όλη την διάρκεια του θεάματος – ακροάματος ώστε οι θεατές/ακροατές να παραμένουν στις θέσεις τους.
Η πληρότητα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσοστό 50% και αφορά μόνο καθήμενους και όχι ορθίους.
Θα πρέπει να υπάρχει κενό/κενή θέση ανά δύο καθήμενους. Άτομα τα οποία δεν έχουν προσέλθει μαζί, δεν θα πρέπει να τοποθετούνται σε θέσεις χωρίς κενό μεταξύ τους.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων δεν επιτρέπεται διάλειμμα τόσο προκειμένου να μην δημιουργείται συνωστισμός, όσο και για να εξοικονομείται χρόνος για την απολύμανση και τον καθαρισμό του χώρου. Επίσης δεν επιτρέπεται συγκέντρωση κοινού σε οποιοδήποτε σημείο του χώρου καθώς και η πρόσβαση του κοινού στα καμαρίνια.
Η λειτουργία κυλικείου/bar επιτρέπεται πριν και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων προκειμένου να μην δημιουργείται συνωστισμός και οι θεατές/ακροατές να μπορούν να κατευθύνονται προς αυτό σε διαφορετικούς χρόνους κατά τη διάρκεια παραμονής τους.
Η ταξιθεσία για την τοποθέτηση των θεατών/ακροατών στις θέσεις τους και η τήρηση κανόνων στην προσέλευση και την αποχώρησή τους, είναι υποχρεωτική.
Απαγορεύεται ο συγχρωτισμός και η συγκέντρωση ατόμων οπουδήποτε στον χώρο. Οι θεατές/ακροατές θα πρέπει να οδηγούνται άμεσα στα καθίσματά τους.
Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων θα πρέπει να μεριμνούν για την ασφαλή αναμονή σε ουρά του κοινού, τόσο κατά την είσοδο και έξοδο στον χώρο της εκδήλωσης όσο και σε άλλες πιθανές ροές (π.χ. από τον χώρο στάθμευσης).
Την ίδια ώρα, μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους τόσο επί, όσο και εκτός σκηνής.
Τέλος, είναι υποχρεωτική η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
«Ασφυξία» προκαλεί το 50%
Παρά τα χαρμόσυνα νέα, τίθεται το ερώτημα εάν οι συνθήκες υπό τις οποίες γίνεται το πολυαναμενόμενο restart διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του πολύπαθου τον τελευταίο χρόνο κλάδου.
Και τα ερωτήματα προκύπτουν είναι:
* Μπορούν τα θέατρα να επιβιώσουν με 50% πληρότητα;
* Θα προλάβουν να ετοιμαστούν παραστάσεις;
* Θα μπορέσουν να οργανωθούν μουσικές συναυλίες;
«Να ξεκινήσουμε από τα βασικά», λέει μιλώντας στο CNN Greece ο Πασχάλης Τσαρούχας, πρόεδρος του Πειθαρχικού του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, και συνεχίζει:
«Πότε θα προλάβει να οργανωθεί μια παραγωγή, όταν μέχρι προχθές απαγορεύονταν οι πρόβες; Ή θα είναι κάτι παλιό, ή θα γίνει μια πολύ πρόχειρη δουλειά».
«Δεν πατάς ένα κουμπί ν’ ανοίξει ο πολιτισμός, δεν είναι καφετέρια που πας τη Δευτέρα κάνεις τις προμήθειές σου και την Τρίτη ανοίγεις», λέει από την πλευρά της η Μαργαρίτα Συγγενιώτου, λυρική τραγουδίστρια και Οργανωτική Γραμματέας του ΠΟΘΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος).
Τα θέατρα, σε αντίθεση με τους κινηματογράφους (75%), θα επιτραπεί να λειτουργήσουν με πληρότητα 50%.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα