Σε συμφωνία με την Ailux Biologics προχώρησε η βελγική βιοφαρμακευτική εταιρεία UCB, προκειμένου να αποκτήσει άδεια χρήση στο Τμήμα Ανακάλυψης Βιολογικών Προϊόντων, αξιοποιώντας την πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) XtalPi.
- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Η πλατφόρμα XtalFold έχει σχεδιαστεί προκειμένου να προσφέρει γρήγορες δομικές πληροφορίες για τα βιολογικά φάρμακα, επιτρέποντας την ενσωμάτωση προηγμένων υπολογιστικών εργαλείων για ανακάλυψη και βελτιστοποίηση των αντισωμάτων.
Με την ενσωμάτωση αυτής της εξελιγμένης τεχνολογίας στις ροές εργασιών ανακάλυψης και βελτιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, η UCB εξοπλίζει τις ομάδες της με βελτιωμένες δυνατότητες για την κατασκευή πιο αποτελεσματικών υποψηφίων θεραπειών υψηλής ποιότητας. Σύμφωνα με την φαρμακευτική, το XtalFold έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την ικανότητα της UCB να ανακαλύπτει γρήγορα και αποτελεσματικά υποψήφια θεραπευτικά αντισώματα και τελικά να παρέχει νέα φάρμακα στους ασθενείς.
Το XtalFold αξιοποιεί τις πληροφορίες αλληλουχίας για την πρόβλεψη βιομοριακών αλληλεπιδράσεων, συμπεριλαμβανομένης της κρίσιμης διεπαφής αντισώματος-αντιγόνου. Αυτή η βελτιωμένη προσέγγιση που βασίζεται στην ακολουθία προσφέρει εξαιρετική ακρίβεια, ακόμη και σε περίπλοκες περιοχές που ήταν δύσκολο να μοντελοποιηθούν στο παρελθόν.
Αντιμετώπιση ανικανοποίητων αναγκών μέσω τεχνολογίας
Καθώς περίπου το 70% των ασθενειών του ανοσοποιητικού και του κεντρικού νευρικού συστήματος εξακολουθούν να ταξινομούνται ως ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες, η επιτάχυνση της ανακάλυψης αποτελεσματικών θεραπειών είναι κρίσιμη. Το XtalFold θα επιτρέψει την αξιοποίηση δομικών γνώσεων σε ολόκληρη τη ροή εργασιών ανακάλυψης και βελτιστοποίησης αντισωμάτων.
Σε συνδυασμό με τις ισχυρές εσωτερικές πλατφόρμες ανακάλυψης αντισωμάτων της UCB, αυτή η συνεργασία δημιουργεί μια δυναμική συνέργεια μεταξύ της ανθρώπινης τεχνογνωσίας και της υπολογιστικής ισχύος.
Η UCB, εισηγμένη στο Euronext Brussels, πέτυχε έσοδα 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023, εστιάζοντας σε θεραπείες για σοβαρές ασθένειες του ανοσοποιητικού και του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Διαβάστε επίσης
Τεχνητή Νοημοσύνη: Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΕΚΠΑ – Google
Τεχνητή νοημοσύνη: Έχει περισσότερο χιούμορ από τους ανθρώπους