Ένα μεγάλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα εξασφάλισαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), προκειμένου να εκπονήσουν επιστημονική έρευνα με στόχο την ανάπτυξη βιοεντομοκτόνων, για τον έλεγχο των κουνουπιών της ελονοσίας που προκαλεί 400-500 χιλιάδες θανάτους ετησίως.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι τριετής και η σημασία του αξιολογήθηκε θετικά από το ίδρυμα Bill & Melinda Gates που αποφάσισε να στηρίξει γενναία τους Έλληνες ερευνητές.
Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων εντομοκτόνων για τον έλεγχο των κουνουπιών που μεταφέρουν ελονοσία και θα πραγματοποιηθεί από την ομάδα του κ. Ιωάννη Βόντα, Διευθυντή του IMBB και καθηγητή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η έρευνα
Το έργο που θα ξεκινήσει στο IMBB-ΙΤΕ, και θα εκπονηθεί σε συνεργασία με ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου Κρήτης, επιδιώκει να διευρύνει το φάσμα των πιθανών γονιδίων που μπορούν να αποτελέσουν μοριακούς στόχους για τον έλεγχο των κουνουπιών. Θα εφαρμοστεί μια ολιστική προσέγγιση βιοτεχνολογίας, αξιοποιώντας την εκτεταμένη εμπειρία του εργαστηρίου και τις τεχνολογίες αιχμής του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ, με έμφαση στην ανακάλυψη βιολογικής προέλευσης βιοεντομοκτόνων, πιο αποτελεσματικών και φιλικών προς το περιβάλλον σε σχέση με τα συμβατικά χημικά εντομοκτόνα.
Το αποτέλεσμα θα διευρύνει το φάσμα των διαθέσιμων στρατηγικών και πρακτικών για τον έλεγχο της ελονοσίας και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και την ποιότητα ζωής σε περιοχές όπου η ελονοσία είναι ανεξέλεγκτη.
Η έρευνα θα συμβάλει στην καταπολέμηση των κουνουπιών και στην πρόληψη εντομομεταδιδόμενων ασθενειών πέραν της ελονοσίας, και σε άλλες περιοχές που απειλούνται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Δηλώσεις καθηγητών
«Αυτή η σημαντική ερευνητική επιχορήγηση θα αξιοποιήσει, και περαιτέρω ενισχύσει, την τεχνογνωσία μας στον χώρο της Πράσινης Βιοτεχνολογίας και των μοριακών προσεγγίσεων για θέματα Δημόσιας Υγείας, και θα επιτρέψει την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για την καταπολέμηση των κουνουπιών», δήλωσε ο Διευθυντής του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ και καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωάννης Βόντας.
«Είναι πολύ μεγάλη επιτυχία για το ΙΤΕ και την Ελλάδα η σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας με έναν από τους σημαντικότερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο, σε ένα έργο με τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον για τη Δημόσια Υγεία», πρόσθεσε ο Καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΤΕ και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Η ελονοσία
Η ελονοσία είναι μια παρασιτική ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια, με τεράστια επιβάρυνση για την ανθρώπινη υγεία και ευημερία σε ορισμένα από τα φτωχότερα μέρη του κόσμου, με αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες θανατηφόρες περιπτώσεις ετησίως, κυρίως παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών.
Σήμερα η πρόληψη της νόσου βασίζεται κυρίως στη χρήση εντομοκτόνων. Ωστόσο, η αντοχή στα εντομοκτόνα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής για τη δημόσια υγεία, με ορισμένους πληθυσμούς κουνουπιών να εμφανίζουν ανθεκτικότητα σε όλες τις κατηγορίες εντομοκτόνων.
Ως εκ τούτου, η ανακάλυψη νέων καινοτόμων βιοεντομοκτόνων και βιοτεχνολογικών λύσεων αντιμετώπισης των κουνουπιών είναι μεγάλης προτεραιότητας για τον έλεγχο αυτής της θανατηφόρας ασθένειας.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Διαβάστε επίσης
Κρούσμα ελονοσίας στην Κρήτη – Σε συναγερμό οι αρμόδιες αρχές
Ελονοσία: Κουνούπια μετατράπηκαν σε ιπτάμενα εμβόλια