ΚαινοτομιαΚορωνοϊός: Έρχεται αξιόπιστο διαγνωστικό τεστ μέσω των κινητών

Κορωνοϊός: Έρχεται αξιόπιστο διαγνωστικό τεστ μέσω των κινητών

- Advertisement -

Ένα νέο γρήγορο διαγνωστικό τεστ κορωνοϊού με μια ειδική συσκευή που θα συνδέεται με το κινητό μας τηλέφωνο και θα παρέχει αποτελέσματα σε περίπου δέκα λεπτά αναπτύσσουν ερευνητές στη Γαλλία.

Ένα νέο γρήγορο διαγνωστικό τεστ κορωνοϊού με μια ειδική συσκευή που θα συνδέεται με το κινητό μας τηλέφωνο και θα παρέχει αποτελέσματα σε περίπου δέκα λεπτά αναπτύσσουν ερευνητές στη Γαλλία.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το σύστημα βασίζεται στην ανάπτυξη ενός βιοαισθητήρα, ονόματι CorDial, που χρησιμοποιείται για την ταχεία ανίχνευση βιοδεικτών του νέου κορωνοίού. Η ειδική συσκευή θα συνδέεται με τη θύρα φόρτισης της μπαταρίας του smartphone και το ρινοφαρυγγικό δείγμα θα τοποθετείται σ’ ένα ηλεκτρόδιο σχήματος γλωττίδας, στην επιφάνεια του οποίου ένας υποδοχέας θα ανακτά τα ιικά μόρια και θα δίνει αποτελέσματα σε λίγα λεπτά.

Όπως λέει η Σαμπίν Σουνερίτς, καθηγήτρια Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Λιλ και εκ των πρωτεργατών του πρότζεκτ CorDial, θα γνωρίζουμε «αν είμαστε θετικοί ή αρνητικοί [στην Covid-19] μετά από περίπου 10 λεπτά της ώρας». Μιλώντας στο Franceinfo η Γαλλίδα ερευνήτρια τόνισε ότι το συγκεκριμένο τεστ κορωνοϊού είναι ακριβές κατά περίπου 88%, όπως δείχνει η σύγκριση αποτελεσμάτων του με άλλα.

Μοριακά τεστ PCR

Τα μοριακά τεστ PCR για τον κορωνοϊό θεωρούνται τα πιο έγκυρα λόγω του υψηλού ποσοστού ακρίβειάς τους. Το πρότζεκτ CorDial είναι μια από τις πολλές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ομάδα των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Λιλ σε σχέση με την Covid-19 κι όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους το εν λόγω τεστ εμφανίζουν «εξαιρετική ευαισθησία και ακρίβεια».

«Σ’ αυτή τη φάση βελτιώνουμε τη διαδικασία κι αν όλα πάνε καλά θα μπορούμε να κάνουμε το τεστ αυτό με σάλιο. Είμαστε στη διαδικασία της επιβεβαίωσης των τεστ αυτών με PCR», λέει η Γαλλίδα καθηγήτρια Χημείας. Προσθέτει δε ότι η νέα αυτή τεχνολογία θα είναι έτοιμη σε λίγες εβδομάδες κι ότι η ομάδα της αναζητεί εταιρείες πρόθυμες για συνεργασία για τη μαζική παραγωγή των τεστ.

«Αυτή τη στιγμή κάνουμε τα πάντα στο εργαστήριο και καταφέρνουμε να φτιάξουμε γύρω στα χίλια την εβδομάδα, αλλά όχι παραπάνω», λέει η κ. Σαμπίν Σουνερίτς.

«Έχουμε κάποιες άκρες στη Γαλλία για να βρούμε κατασκευαστή, κι ελπίζουμε ότι θα γίνει αυτό πολύ σύντομα επειδή το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε έλθει σε επαφή με την κυβέρνηση, αλλά αν δεν βρούμε κάποια εταιρεία θα το κάνουμε». Το συγκεκριμένο πρότζεκτ έλαβε πέρυσι χρηματοδότηση από την Κομισιόν.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ