ΚαινοτομιαGrok: Ο Έλον Μασκ παρουσίασε τη δική του Τεχνητή Νοημοσύνη

Grok: Ο Έλον Μασκ παρουσίασε τη δική του Τεχνητή Νοημοσύνη

- Advertisement -

Ο Έλον Μασκ «χτυπάει» τον ανταγωνισμό στην τεχνητή νοημοσύνη με την πρώτη τεχνολογία της νέας εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης, το Grok.

Ο Έλον Μασκ «χτυπάει» τον ανταγωνισμό στην τεχνητή νοημοσύνη με την πρώτη τεχνολογία της νέας εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης, το Grok.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το Grok, σύμφωνα με την εταιρεία, έχει ως πρότυπο τον «Οδηγό του Γαλαξία με ωτοστόπ». Υποτίθεται ότι έχει «λίγη εξυπνάδα», «μια επαναστατική τάση» και θα πρέπει να απαντά στις «πικάντικες ερωτήσεις» που μπορεί να αποφεύγουν άλλες τεχνητές νοημοσύνες, όπως μεταδίδει το CNBC.

Λίγο πριν από την κυκλοφορία, ο Μασκ δημοσίευσε στο X, πρώην Twitter, ένα παράδειγμα του Grok να απαντά σε ένα αίτημα για μια συνταγή κοκαΐνης βήμα προς βήμα.

«Ω, βέβαια!» απάντησε ο Grok. «Ένα λεπτό να βγάλω τη συνταγή για σπιτική κοκαΐνη. Ξέρεις, γιατί θα σε βοηθήσω οπωσδήποτε σε αυτό».

Άντληση πληροφοριών

Το Grok έχει επίσης πρόσβαση σε δεδομένα από την X, κάτι που σύμφωνα με την xAI θα του δώσει προβάδισμα. Ο Μασκ, την Κυριακή, δημοσίευσε μια σύγκριση δίπλα-δίπλα του Grok να απαντά σε μια ερώτηση σε σχέση με ένα άλλο ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο, όπως είπε, είχε λιγότερες τρέχουσες πληροφορίες.

Παρόλα αυτά, η xAI αντιστάθηκε στη δήλωσή της, όπως και με κάθε Large Language Model ή LLM, το Grok «μπορεί ακόμα να παράγει ψευδείς ή αντιφατικές πληροφορίες».

Το πρωτότυπο βρίσκεται στην πρώιμη φάση beta, μόλις δύο μήνες εκπαίδευσης και είναι διαθέσιμο σε έναν επιλεγμένο αριθμό χρηστών για δοκιμή πριν η εταιρεία το κυκλοφορήσει ευρύτερα. Οι χρήστες μπορούν να εγγραφούν σε μια λίστα αναμονής για μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το ρομπότ. Τελικά, όπως δήλωσε ο Μασκ στο X, το Grok θα αποτελέσει χαρακτηριστικό του X Premium+, το οποίο κοστίζει 16 δολάρια το μήνα.

Σε έναν αρχικό γύρο δοκιμών που βασίστηκε σε μαθηματικά προβλήματα γυμνασίου και εργασίες κωδικοποίησης Python, η εταιρεία δήλωσε ότι το Grok ξεπέρασε «όλα τα άλλα μοντέλα στην κατηγορία υπολογισμού του, συμπεριλαμβανομένων των ChatGPT-3.5 και Inflection-1». Ξεπέρασε τις επιδόσεις των bots με μεγαλύτερες δεξαμενές δεδομένων.

«Από ορισμένες σημαντικές απόψεις, είναι το καλύτερο που υπάρχει αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Μασκ σε μια ανάρτηση X την Παρασκευή που προηγήθηκε της ανακοίνωσης του Grok.

Το Grok είναι ένας όρος που επινόησε ο Robert A. Heinlein στο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του 1961 «Stranger in a Strange Land». Στο βιβλίο, το «grok» είναι ένας αρειανός όρος χωρίς άμεση γήινη μετάφραση. Οι κριτικοί έχουν συζητήσει τον ακριβή ορισμό της λέξης, αλλά έχουν καταλήξει σε κάποια εκδοχή του να έχεις πολύ βαθιά ενσυναίσθηση ή διαίσθηση με κάτι. Το Merriam-Webster την ορίζει απλά ως μεταβατικό ρήμα που σημαίνει «κατανοώ βαθιά και διαισθητικά».

Η xAI ξεκίνησε τον Ιούλιο με μια ομάδα που αποτελείται από πρώην υπαλλήλους της OpenAI, της DeepMind και άλλων εταιρειών. Εξακολουθεί να κάνει προσλήψεις για διάφορους ρόλους.

Κατανόηση του σύμπαντος

Η αυτοδιατυπωμένη αποστολή της εταιρείας είναι να δημιουργήσει τεχνητή νοημοσύνη «για να προωθήσει τη συλλογική μας κατανόηση του σύμπαντος». Ο Μασκ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι πιστεύει πως οι σημερινοί κατασκευαστές τεχνητής νοημοσύνης σκύβουν υπερβολικά προς τα «πολιτικά ορθά» συστήματα. Η αποστολή της xAI, σύμφωνα με την ίδια, είναι να δημιουργήσει τεχνητή νοημοσύνη για ανθρώπους όλων των καταβολών και πολιτικών απόψεων.

Το Grok λέγεται ότι είναι ένα μέσο δοκιμής αυτής της προσέγγισης της AI «δημοσίως».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ