Καινοτομια«Έξυπνη» μπλούζα καταγράφει την αναπνοή ασθενών με ΧΑΠ

«Έξυπνη» μπλούζα καταγράφει την αναπνοή ασθενών με ΧΑΠ

- Advertisement -

Η καινοτόμος μπλούζα με την ονομασία Hexoskin, που στέλνει μέσω διαδικτύου τα δεδομένα σε μια κινητή εφαρμογή (app), μπορεί να αξιοποιηθεί σε ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), επιτρέποντας στους γιατρούς να παρακολουθούν εξ αποστάσεως για ενδείξεις ότι η πάθηση εμφανίζει επιδείνωση.

Η καινοτόμος μπλούζα με την ονομασία Hexoskin, που στέλνει μέσω διαδικτύου τα δεδομένα σε μια κινητή εφαρμογή (app), μπορεί να αξιοποιηθεί σε ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), επιτρέποντας στους γιατρούς να παρακολουθούν εξ αποστάσεως για ενδείξεις ότι η πάθηση εμφανίζει επιδείνωση.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ράντμπουντ, με επικεφαλής τη Ντενίζ Μανέ, δήλωσαν ότι η ΧΑΠ αποτελεί ένα ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα με περίπου 64 εκατομμύρια πάσχοντες παγκοσμίως.

Η παρακολούθηση των ασθενών γίνεται με ειδικό εξοπλισμό στην κλινική (κυλιόμενο τάπητα, μάσκα, υπολογιστή), κάτι όμως που δεν είναι εφικτό σε καθημερινή βάση. Αυτή την ανάγκη καλύπτει η ‘έξυπνη’ μπλούζα που καταγράφει τυχόν συμπτώματα επιδείνωσης (δύσπνοια, βήχα), όταν π.χ. ο ασθενής ανεβαίνει σκάλες ή κάνει δουλειές του σπιτιού.

Βελτίωση ποιότητας ζωής των πνευμονοπαθών

Η μπλούζα καταγράφει πότε το ύφασμα τεντώνεται (π.χ. σε περίπτωση βήχα), εκτιμά τον όγκο του εισπνεόμενου και εκπνεόμενου αέρα, ενώ παράλληλα μετρά τους παλμούς της καρδιάς. Είναι άνετη και μπορεί να φορεθεί κάτω από κάποιο κανονικό ρούχο ή και όχι.

Μπλούζα που καταγράφει την αναπνοή

Η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε μελλοντικά να αξιοποιηθεί σε άλλες πνευμονολογικές παθήσεις όπως το άσθμα, η κυστική ίνωση ή ύστερα από μεταμόσχευση πνευμόνων.

«Ο στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ασθενών. Αν μπορούμε με ακρίβεια να παρακολουθούμε τα συμπτώματα τους, καθώς κάνουν τις καθημερινές δραστηριότητες τους, θα είμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε τα προβλήματα έγκαιρα και να τα θεραπεύσουμε πιο γρήγορα, πράγμα που με τη σειρά του θα σημαίνει λιγότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο», δήλωσε η Μανέ.

Η χρήση τέτοιων «έξυπνων» ρούχων, σε συνδυασμό με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, αναμένεται να βοηθήσει τους πνευμονολόγους στο μέλλον.

Τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι η τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως από το 2012, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο αριθμός των θανάτων από τη ΧΑΠ αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες. Εκτιμάται ότι θα οδηγήσει 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους να νοσήσουν και σε περίπου 7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 8,4% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή περίπου 700.000 Έλληνες, πάσχουν από ΧΑΠ. Οι μισοί από αυτούς δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η ΧΑΠ είναι «σιωπηλή» νόσος, ενώ οι μισοί πάσχοντες συνεχίζουν να καπνίζουν.

Η βασική αιτία της νόσου είναι το κάπνισμα. Λιγότερο συχνές αιτίες είναι η εισπνοή τοξικών ουσιών ή αερίων (παθητικό κάπνισμα, ατμοσφαιρική ρύπανση, επαγγελματική έκθεση) και σπανιότερα η γενετική προδιάθεση.

Η ΧΑΠ είναι μια ασθένεια κατά την οποία οι ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο δυσκολεύονται να αναπνεύσουν. Εμφανίζεται με δύο τύπους:

• Τη χρόνια βρογχίτιδα (έντονη φλεγμονή των βρόγχων -αναστρέψιμη βλάβη).
• Το πνευμονικό εμφύσημα (καταστροφή του πνεύμονα -μη αναστρέψιμη βλάβη).

Είναι πολύ σημαντικό να προλάβουμε να κόψουμε το κάπνισμα πριν γίνει μόνιμη βλάβη στους πνεύμονες.

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ είναι:

• Βήχας με αποβολή πτυέλων (ο γνωστός τσιγαρόβηχας).
• Συριγμός.
Δύσπνοια στην άσκηση και σταδιακά και στην ηρεμία.
• Αίσθημα σύσφιγξης στο θώρακα.

Οι ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι επιρρεπείς σε λοιμώξεις του αναπνευστικού και συχνά εμφανίζουν και άλλα συνοδά νοσήματα. Όπως στεφανιαία νόσο, αρρυθμίες, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, καρκίνο του πνεύμονα. Σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο, πνευμονική υπέρταση, οστεοπόρωση. Αναιμία, σακχαρώδη διαβήτη και κατάθλιψη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ