ΚαινοτομιαΕμφύτευμα αλλάζει την ζωή άνδρα με παράλυση - Περπατά ξανά

Εμφύτευμα αλλάζει την ζωή άνδρα με παράλυση – Περπατά ξανά

- Advertisement -

Ασθενής με παράλυση μπορεί να περπατήσει χάρη σε ένα εμφύτευμα, που αποκαθιστά την επικοινωνία μεταξύ νωτιαίου μυελού και εγκεφάλου και ονομάζεται “διασύνδεση εγκεφάλου-σπονδυλικής στήλης” (brain-spine interface, BSI).

Ασθενής με παράλυση μπορεί να περπατήσει χάρη σε ένα εμφύτευμα, που αποκαθιστά την επικοινωνία μεταξύ νωτιαίου μυελού και εγκεφάλου και ονομάζεται “διασύνδεση εγκεφάλου-σπονδυλικής στήλης” (brain-spine interface, BSI).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το εμφύτευμα επιτρέπει πλέον στον Γκέρτ Γιάν Όσκαμ, που έσπασε τον αυχένα του, να περπατήσει και να ανέβει σκάλες με τη σκέψη του, ενώ μπορεί να περπατήσει ακόμη και μια μικρή απόσταση με τη συσκευή απενεργοποιημένη.

Αναλυτικότερα, ένα εμφύτευμα που αποκαθιστά την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού φαίνεται ότι βοήθησε ασθενή με παράλυση των άνω και κάτω άκρων να σταθεί και να περπατήσει.

Ο νωτιαίος μυελός είναι μια μακριά, λεπτή σωληνοειδής δέσμη νευρικών κυττάρων μέσα στη σπονδυλική στήλη. Αποτελεί βασική μονάδα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Βρίσκεται στο νωτιαίο σωλήνα, ο οποίος είναι ένας εσωτερικός σωλήνας της σπονδυλικής στήλης.

Το εμφύτευμα βελτιώνει τη νευρολογική ανάκαμψή του

Το εμφύτευμα, που παρουσιάζεται στο περιοδικό Nature, βελτιώνει επίσης τη νευρολογική ανάκαμψή του και ο ασθενής μπορούσε να περπατήσει με πατερίτσες ακόμα και όταν η συσκευή ήταν απενεργοποιημένη.

Ο τραυματισμός του νωτιαίου μυελού μπορεί να διακόψει την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και της περιοχής του νωτιαίου μυελού που ελέγχει το περπάτημα οδηγώντας σε παράλυση. Ορισμένες προηγούμενες προσεγγίσεις για την αποκατάσταση της κίνησης σε άτομα με αυτό τον τύπο παράλυσης περιλάμβαναν ηλεκτρική διέγερση περιοχών του νωτιαίου μυελού, για να καταστεί δυνατό οι ασθενείς να σταθούν και να περπατήσουν. Ωστόσο, αυτό απαιτούσε οι ασθενείς να φορούν αισθητήρες κίνησης και οι ασθενείς έδειχναν περιορισμένη ικανότητα προσαρμογής των κινήσεων των ποδιών σε μεταβαλλόμενα εδάφη και απαιτήσεις.

Τι θα μπορούσε να προκύψει από την επιτυχία του εμφυτεύματος

Η ψηφιακή σύνδεση του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού θα μπορούσε, σύμφωνα με τους ερευνητές, να βελτιώσει τον έλεγχο του συντονισμού και του εύρους της μυϊκής δραστηριότητας και να αποκαταστήσει πιο φυσικό και προσαρμοστικό έλεγχο της ορθοστασίας και του περπατήματος σε αυτούς τους ασθενείς.

Ο νευροεπιστήμονας Γκρεγκουάρ Κουρτίν και οι συνεργάτες του δοκίμασαν μια διεπαφή εγκεφάλου- σπονδυλικής στήλης (BSI), η οποία αποτελείται από ένα εμφυτευμένο σύστημα καταγραφής και διέγερσης που δημιουργεί μια άμεση σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και των περιοχών του νωτιαίου μυελού, οι οποίες εμπλέκονται στο περπάτημα. Το BSI μπόρεσε να βαθμονομηθεί μέσα σε λίγα λεπτά και παρέμεινε αξιόπιστο και σταθερό για πάνω από ένα χρόνο, ακόμη και στο σπίτι χωρίς επίβλεψη.

Ο ασθενής ανέφερε ότι το BSI επιτρέπει ένα φυσικό έλεγχο των κινήσεων των ποδιών του για να στέκεται, να περπατά, να ανεβαίνει σκάλες και να διασχίζει ακόμα και πολύπλοκα εδάφη. Επιπλέον, με τη συσκευή αυτή βελτιώθηκε και η νευρολογική αποκατάστασή του και ο ασθενής ανέκτησε την ικανότητα να περπατά με πατερίτσες ακόμα και όταν το BSI ήταν απενεργοποιημένο.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ