Αξίζει να δειςΒιοεπιστήμες: Αναζητώντας στελέχη με ταλέντα - Οι δυσκολίες

Βιοεπιστήμες: Αναζητώντας στελέχη με ταλέντα – Οι δυσκολίες

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Ο αριθμός των κλινικών δοκιμών έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο, ενώ σύμφωνα με ανάλυση της Grand View Research, ο παγκόσμιος χώρος των κλινικών δοκιμών αναμένεται να διογκωθεί περαιτέρω, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,8% μεταξύ 2022 και 2030.

Ο αριθμός των κλινικών δοκιμών έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο, ενώ σύμφωνα με ανάλυση της Grand View Research, ο παγκόσμιος χώρος των κλινικών δοκιμών αναμένεται να διογκωθεί περαιτέρω, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,8% μεταξύ 2022 και 2030.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μπορεί ο τομέας Έρευνας και Ανάπτυξης να ανθεί, όμως οι κλινικές δοκιμές δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με την αυξανόμενη ζήτηση στα απαραίτητα… ταλέντα στελεχών.

Σύμφωνα με το PharmaVoice, οι ογκολογικές δοκιμές έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η φαρμακευτική αγορά στον τομέα των προσλήψεων. Σε πρόσφατη σύνοδο που διοργάνωσε η Εταιρεία Ανοσοθεραπείας του Καρκίνου, οι συμμετέχοντες από τη βιομηχανία συζήτησαν πώς η «κρίση» στις ελλείψεις προσωπικού έχει φέρει την κλινική έρευνα σε «οριακό σημείο».

Μάλιστα, όπως τόνισαν, δίχως συντονισμένες προσπάθειες για την καταπολέμηση του ζητήματος -όπως η αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου των κλινικών δοκιμών και η αύξηση της αποτελεσματικότητας- οι προσπάθειες ανάπτυξης ογκολογικών φαρμάκων θα μπορούσαν να σταματήσουν.

Σύμφωνα με τον Alec Rahman-Jones, διευθύνοντα σύμβουλο του γραφείου Νέας Υόρκης της Phaidon International -μιας παγκόσμιας συμβουλευτικής εταιρείας προσλήψεων- τα δεινά στις προσλήψεις δεν δημιουργούν εμπόδια μόνο στην αρχή της διαδικασίας ανάπτυξης φαρμάκων, αλλά και στο τελικό στάδιο εμπορευματοποίησης.

Γιατί ο κλάδος αισθάνεται την κρίση

Παράγοντες που σχετίζονται με τον COVID, όπως η «μεγάλη παραίτηση» και η πανδημική έκρηξη της βιοτεχνολογίας παίζουν ρόλο σε αυτές τις αλλαγές. Ωστόσο, ο Rahman-Jones υπογραμμίζει ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα που επηρεάζουν την κατάσταση, σε αυτή την ιστορία.

«Η πλειονότητα των πελατών μας τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει μεγάλη εμπλοκή με τον COVID», όπως τονίζει ο κ. Rahman-Jones.

Αντίθετα, η ζήτηση των κλινικών δοκιμών καθοδηγείται από αύξηση μελετών σε διάφορους θεραπευτικούς τομείς όπως η καρδιολογία, το νευρολογία και η ογκολογία. Η κατάσταση δυσχεραίνει καθώς οι δοκιμές αυξάνονται για πιο σύνθετες θεραπείες -όπως κυτταρικές και γονιδιακές- γεγονός που κάνει την εύρεση υποψηφίων με τη σωστή εμπειρία πολύ πιο δύσκολη.

Στην αυξανόμενη ζήτηση προστίθεται και το γεγονός ότι οι εταιρείες επεκτείνουν τους αγωγούς ανάπτυξης φαρμάκων μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών ή εσωτερικών προσπαθειών.

«Τα περασμένα χρόνια, οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες είχαν συνήθως ένα έως δύο προϊόντα που κατευθύνονταν σε κλινικές δοκιμές», όπως τονίζει ο Rahman-Jones. «Τώρα βλέπουμε εταιρείες με τρία έως τέσσερα».

Ποια στελέχη έχουν ζήτηση

Και στις δύο περιπτώσεις ανάπτυξης φαρμάκων, οι υποψήφιοι με γνώσεις δεδομένων παραμένουν οι πλέον περιζήτητοι, σύμφωνα με τον κ. Rahman-Jones.

Συγκεκριμένα, ο Rahman-Jones διαπιστώνει ότι υπάρχει αυξημένη ανάγκη για υποψηφίους σε κλινικές δοκιμές που μπορούν να εργαστούν σε «βιομετρικές λειτουργίες», όπως ο προγραμματισμός, η διαχείριση κλινικών δεδομένων και η ανάλυση δεδομένων.

Μολονότι οι αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα, ο Rahman-Jones είπε ότι ο ανθρώπινος παράγοντας της ανάλυσης δεδομένων δεν μπορεί να αντικατασταθεί.

«Οι εταιρείες δεν πρόκειται να εξαλείψουν ποτέ τον ανθρώπινο παράγοντα», όπως είπε. «Χρειάζεται κάποιος προκειμένου να κατανοήσει τα δεδομένα και να μπορεί να τα εξηγήσει σε άλλους που εργάζονται σε αυτά τα περιβάλλοντα».

Η ανάγκη για υποψηφίους με προηγμένες δεξιότητες στην ανερχόμενη τεχνολογία είναι επίσης υψηλή και στον τομέα της εμπορευματοποίησης, δηλαδή το τελικό στάδιο του φαρμάκου.

«Αντί να χρειαζόμαστε προσωπικό σε παραδοσιακούς ρόλους πωλήσεων και μάρκετινγκ, βλέπουμε μεγαλύτερη ζήτηση σε διαφορετικές θέσεις εργασίας, όπως έρευνα αγοράς, πωλήσεις και αναλύσεις», δηλώνει ο κ. Rahman-Jones. «Υπάρχει τεράστια ζήτηση για αναλυτές δεδομένων, που μπορούν να εξετάσουν τον τρόπο που πωλούν οι επιχειρήσεις».

Τι μπορούν να κάνουν οι φαρμακευτικές

Ο Rahman-Jones συμβουλεύει τις εταιρείες να παραμείνουν ευέλικτες στην προσέγγιση των υποψηφίων. Το υψηλό επίπεδο τεχνικών δεξιοτήτων που απαιτείται για αυτές τις θέσεις μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την είσοδο τους – εκτός εάν οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι πρόθυμες να εξετάσουν τις πιθανές προσλήψεις με διαφορετικό πρίσμα.

«Ορισμένες εταιρείες θα θέλουν μόνο υποψηφίους με Ph.D. στη βιοστατιστική, για παράδειγμα», σημειώνει ο Rahman-Jones. «Όμως έχουμε υποψηφίους με μεταπτυχιακό και χρόνια εμπειρίας στον κλάδο, επομένως συμβουλεύουμε τους πελάτες ότι αυτοί οι υποψήφιοι μπορούν να είναι εξίσου πολύτιμοι».

«Υπάρχει τεράστια ζήτηση για αναλυτές δεδομένων που μπορούν να εξετάσουν τον τρόπο που πωλούν οι επιχειρήσεις».

Ο Rahman-Jones συμβουλεύει επίσης τις εταιρείες να σχεδιάσουν τη διαδικασία πρόσληψης 12 έως 18 μήνες νωρίτερα, καθώς συχνά αρχίζουν να διαμορφώνονται πολλές συνεργασίες. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στις βιοεπιστήμες λόγω του τρόπου με τον οποίο οι ερευνητές προσεγγίζουν τη δουλειά τους.

«Πολλοί επιστήμονες εργάζονται σε ένα προϊόν για αρκετά χρόνια και θέλουν να το δουν στην παραγωγή – κυκλοφορία πριν κάνουν την όποια μετάβαση. Ο μελλοντικός προγραμματισμός πρόσληψης μας επιτρέπει να ενθουσιάσουμε τους υποψηφίους με την ιδέα να κάνουν μια κίνηση αλλά και να δουν το φυσικό τέλος των projects στα οποία εργάζονται».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ