Αξίζει να δειςΤο σύνδρομο της εντατικής βασανίζει 7 στους 10 ασθενείς μετά την ΜΕΘ

Το σύνδρομο της εντατικής βασανίζει 7 στους 10 ασθενείς μετά την ΜΕΘ

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Από το «σύνδρομο της εντατικής» υποφέρει σχεδόν το 70% των ασθενών που έχουν εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εμφανίζοντας μια σειρά από προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, όπως κόπωση και άγχος, ακόμη και ένα χρόνο αφότου λάβουν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Από το «σύνδρομο της εντατικής» υποφέρει το 70% των ασθενών που έχουν εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εμφανίζοντας προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, όπως κόπωση και άγχος, ακόμη και ένα χρόνο αφότου λάβουν εξιτήριο από το νοσοκομείο

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία (ξεκίνησε το 2016) η πλειοψηφία των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) υποφέρουν από μακροχρόνια προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας. Τα συμπτώματα είναι η κόπωση, αδυναμία, άγχος ή δυσκολία ακόμη και σε συνομιλία. Τα ευρήματα αναδεικνύει μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 1.300 ασθενείς.

Παρόλο που η μελέτη δεν συμπεριέλαβε τους ασθενείς με COVID-19 – καθώς όταν ξεκίνησε δεν υπήρχε ο ιός- πιθανότατα να τους αφορά, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας.

Τα ευρήματα της μελέτης MONITOR-IC, δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of Critical Care». Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από προσωπικές συνεντεύξεις και ερωτηματολόγια 1.300 ασθενών και των οικογενειών τους, έως και πέντε χρόνια αργότερα από την εισαγωγή τους στην ΜΕΘ.

Σωματικά και ψυχικά συμπτώματα

Όπως αναφέρει έρευνα που δημοσιεύουν οι «Times», το «σύνδρομο της εντατικής» περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- έναν μακρύ κατάλογο σωματικών και ψυχικών συμπτωμάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται η αίσθηση αδυναμίας, δυσκολία συγκέντρωσης, αίσθημα φόβου και άγχους αλλά και δυσκολία στην επίλυση προβλημάτων».

Το βρετανικό σύστημα Υγείας (NHS) αναφέρει πως τα παρατεταμένα προβλήματα από την ΜΕΘ μπορεί να διαρκέσουν «αρκετούς μήνες». Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αδυναμία, δυσκαμψία, απώλεια της όρεξης, ύπνο και ψυχικά προβλήματα.

Οι Ολλανδοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα συμπεράσματα τους πιθανόν ισχύουν για ασθενείς που νοσούν σοβαρά. Δηλαδή περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες στο νοσοκομείο για να αναρρώσουν.

Η έρευνα των Ολλανδών – MONITOR-IC – είναι μια μεγάλη μελέτη που ξεκίνησε το 2016. Δηλαδή, τρία χρόνια προτού ξεκινήσει η εξάπλωση του COVID-19 στην Κίνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Περίπου 6.000 ασθενείς έχουν δηλώσει μέχρι τώρα συμμετοχή στην έρευνα. Άλλοι 6.000 θα συμμετάσχουν στην επόμενη φάση, μερικοί από τους οποίους θα έχουν νοσήσει από COVID-19.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ