ΕπιστημονικάΣυναγερμός από βακτήρια που «τρώνε τη σάρκα» – Τρεις θάνατοι

Συναγερμός από βακτήρια που «τρώνε τη σάρκα» – Τρεις θάνατοι

- Advertisement -

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στις υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ, ο εντοπισμός ενός σπάνιου βακτηρίου που τρώει τη σάρκα και το οποίο έχει προκαλέσει τους θανάτους τουλάχιστον τριών ανθρώπων στη χώρα.

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στις υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ, ο εντοπισμός ενός σπάνιου βακτηρίου που τρώει τη σάρκα και το οποίο έχει προκαλέσει τους θανάτους τουλάχιστον τριών ανθρώπων στη χώρα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το συγκεκριμένο βακτήριο μπορεί να εντοπιστεί σε ζεστά, αλμυρά νερά ή σε ωμά οστρακοειδή. Την είδηση των τριών θανάτων, δύο στο Κονέκτικατ κι έναν στη Νέα Υόρκη επιβεβαίωσαν την Τετάρτη οι Αρχές.

Μάλιστα οι τρεις θάνατοι έχουν σημάνει συναγερμό στις Αρχές με αποτέλεσμα να προειδοποιούν τους πολίτες για τους δυνητικούς κινδύνους κατανάλωσης ωμών οστρακοειδών ή της έκθεσης σε θαλασσινό και γλυφό νερό.

Προειδοποίηση για τους πολίτες

Σύμφωνα με τον Κρίστοφερ Μπόιλ, διευθυντή επικοινωνίας του υπουργείου Δημόσιας Υγείας, δύο άνθρωποι στο Κονέκτικατ πέθαναν αφού μολύνθηκαν από το βακτηρίδιο Vibrio vulnificus, σε δύο διαφορετικές παραλίες στο Long Island Sound.

Ένα τρίτο άτομο που είχε μολυνθεί τον Ιούλιο πέθανε επίσης από βακτηριακή λοίμωξη στην κομητεία Suffolk της Νέας Υόρκης, καθώς είχε φάει ωμά στρείδια σύμφωνα με το υπουργείου. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Μπόιλ και τα τρία άτομα ήταν μεταξύ 60 και 80 ετών.

Σε μία ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Κάθι Χότσουλ ανέφερε πως οι Αρχές ερευνούν τις μολύνσεις καθώς το υπουργείο Υγείας έχει δώσει οδηγίες σε όσους παρέχουν υπηρεσίες υγείας να σκεφθούν τη μόλυνση vibriosis, όταν κάνουν διάγνωση για μολύνσεις πληγών ή σηψαιμία αγνώστου προελεύσεως.

«Παρόλο που είναι σπάνια, τα βακτήρια vibrio έχουν δυστυχώς εντοπιστεί την περιοχή και μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα», ανέφερε αρχικά η Χότσουλ.

«Καθώς ερευνούμε περισσότερο, είναι σημαντικό οι πολίτες της Νέας Υόρκης να είναι σε εγρήγορσή και να λάβουν υπεύθυνα όλα τα μέτρα ασφαλείας για να διατηρήσουν τους εαυτούς τους και τους αγαπημένους τους ασφαλείς. Να προστατεύουν ανοιχτές πληγές από το θαλασσινό και για εκείνους που έχουν καταβεβλημένο ανοσοποιητικό να αποφεύγουν οστρακοειδή που είναι ωμά ή που δεν έχουν μαγειρευτεί αρκετά και μπορεί να μεταφέρουν βακτήρια», προσέθεσε.

Τι είναι το βακτηρίδιο Vibrio vulnificus

Το βακτηρίδιο Vibrio vulnificus εμφανίζεται σε παράκτια περιβάλλοντα με αλμυρό νερό. Μεταξύ του Μαΐου και του Οκτωβρίου, όταν ο καιρός είναι θερμότερος, παρατηρούνται υψηλότερες συγκεντρώσεις. Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι λοιμώξεις μπορεί να προκύψουν όταν μια ανοιχτή πληγή έρθει σε επαφή με θαλασσινά που είναι ωμά ή δεν έχουν μαγειρευτεί αρκετά ή με τους χυμούς τους καθώς και με αλμυρό ή γλυφό νερό.

Σε μία δήλωση στον Guardian την Πέμπτη, ένας εκπρόσωπος από το υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Κονέκτικατ (DPH), ανέφερε ότι τα δύο άτομα που έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή είχαν ανοιχτά κοψίματα ή πληγές ή υπέστησαν νέα τραύματα κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που πιθανώς οδήγησαν στις μολύνσεις.

Το 2020 αναφέρθηκαν πέντε κρούσματα λοιμώξεων από το βακτηρίδιο στο Κονέκτικατ, αλλά κανένα το 2021 και το 2022. Μάλιστα το DPH είχε προειδοποιήσει όσους είχαν υποστεί λοίμωξη από το βακτήριο ότι μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά και μπορεί να χρειαστούν ακόμα και ακρωτηριασμό κάποιου άκρου. Μάλιστα σχεδόν ένας στους πέντε ανθρώπους που προσβάλλονται από αυτό το βακτηρίδιο πεθαίνουν.

Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι καταναλώνετε»

Μάλιστα η επίτροπος του DPH, Μανίσα Τζουτάμι, δήλωσε πως αυτές οι σοβαρές περιπτώσεις, είναι ανησυχητικές.

«Οι άνθρωποι πρέπει να σκεφτούν τον δυνητικό κίνδυνο της κατανάλωσης οστρακοειδών και την έκθεση σε αλμυρό και γλυφό νερό και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Ειδικά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού τα βακτήρια είναι πιο πιθανό να μεγαλώσουν υπερβολικά και να μολύνουν ωμά οστρακοειδή. Δεδομένου του καύσωνα, αυτή την εποχή χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι καταναλώνετε», προσέθεσε.

Οι Αρχές έχουν δώσει οδηγίες στους κατοίκους να λάβουν μέτρα προστασίας, να αποφεύγουν να καταναλώσουν οστρακοειδή που είναι ωμά ή που δεν έχουν μαγειρευτεί αρκετά. Επίσης, εάν κάποιος έχει μία πληγή ή έχει κάνει πρόσφατα κάποια επέμβαση, έχει βάλει κάποιο σκουλαρίκι ή έχει κάνει κάποιο τατουάζ να μην μπαίνει σε θαλασσινό ή γλυφό νερό. Τέλος, τους συμβουλεύουν να καλύπτουν τις πληγές με αδιάβροχους επιδέσμους εάν έρθουν σε επαφή με τέτοια νερά καθώς και να τις πλένουν σχολαστικά με σαπούνι και νερό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ