ΕπιστημονικάΣοβαρές επιφυλάξεις Εθνικών Φορέων για το παιδί «τριών γονέων»

Σοβαρές επιφυλάξεις Εθνικών Φορέων για το παιδί «τριών γονέων»

- Advertisement -

Σοβαρές επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε από την αρμόδια επιστημονική ομάδα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης η γέννηση παιδιού με μεταφορά μιτωτικής («μητρικής») ατράκτου, γνωστό επίσης ως παιδί «τριών γονέων», εκφράζουν η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως τονίζουν «η γέννηση αυτή αποτελεί κλινική δοκιμή στο πλαίσιο εξελισσόμενου ερευνητικού πρωτοκόλλου. Με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν αποτελεί καθιερωμένη θεραπεία υπογονιμότητας. Ούτε αναγνωρισμένη μέθοδος ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής». Υπογραμμίζουν επίσης, ότι «ενόσω εξελίσσεται διεθνώς η ερευνητική διαδικασία στο πεδίο αυτό. Η τρέχουσα κλινική έρευνα δεν μπορεί να εμφανίζεται ως μέθοδος ασφαλής. Δεδομένου ότι δεν είναι γνωστοί οι μελλοντικοί κίνδυνοι και οι επιπλοκές, τις οποίες θα αναδείξει ή αποκλείσει η ολοκλήρωση της έρευνας και η μακροχρόνια παρακολούθηση των παιδιών που θα γεννηθούν».

Πριν από μια εβδομάδα περίπου, η είδηση της γέννησης μωρού στην Ελλάδα από «τρεις γονείς» (γονίδια από τρία διαφορετικά πρόσωπα – μεταφορά Μητρικής Ατράκτου) με τη συνδρομή Ελλήνων και Ισπανών γιατρών, εξειδικευμένων στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή προκάλεσε τις αντιδράσεις στον διεθνή Τύπο.

Ο βρετανικός Τύπος αντιπαραθέτει δηλώσεις της υπεύθυνης ιατρικής ομάδας Ισπανών και Ελλήνων γιατρών που χαρακτηρίζει ως «ιατρικό επίτευγμα» τη γέννηση μωρού από τρεις γονείς, αλλά και Βρετανών επιστημόνων, που θεωρούν η μέθοδος θέτει ερωτήματα γύρω από την ηθική αλλά και την ασφάλεια.

Σύμφωνα με το BBC, η ιατρική ομάδα εξειδικευμένη στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από την Ισπανία και την Ελλάδα, υποστηρίζει ότι η μέθοδος θα βοηθήσει γυναίκες και ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Ωστόσο, ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εφαρμογή της μεθόδου. Υποστηρίζουν ότι η γονιμότητα και η πρόληψη ασθένειας είναι στόχοι ηθικά πολύ διαφορετικοί.

Κριτική επιστημόνων 

Η Daily Telegraph, με τίτλο «Κριτική σε γιατρούς για την δημιουργία μωρού από τρεις γονείς για την θεραπεία της υπογονιμότητας», αναφέρει ότι η μέθοδος κατά την οποία χρησιμοποιείται το DNA «δεύτερης μητέρας» για να επιτρέψει σε μία γυναίκα με προβλήματα γονιμότητας να μείνει έγκυος, έχει δεχθεί την κριτική επιστημόνων και της Αρχής Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας (HFEA). Γράφει ακόμη, ότι η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την μέθοδο γέννησης από τρεις γονείς. Στόχος ήταν να βοηθήσει τις γυναίκες να αποφύγουν την μετάδοση θανάσιμων κληρονομικών ασθενειών.

«Αδικαιολόγητα ρίσκο»

Ο Guardian γράφει «Μωρό με DNA από τρεις γονείς γεννήθηκε στην Ελλάδα». Επισημαίνει ότι η πειραματική μέθοδος δέχθηκε την κριτική των Βρετανών ειδικών. Επικαλείται τις δηλώσεις της ιατρικής ομάδας για το «επαναστατικό επίτευγμα» στη θεραπεία υπογονιμότητας. Αλλά και βρετανών ειδικών που επικρίνουν την εφαρμογή. Καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν στηρίζεται σε κατάλληλες μελέτες και ελέγχους. Εμπλέκει αδικαιολόγητα ρίσκα που δεν είναι ακόμη εξολοκλήρου γνωστά. Αλλά ίσως να θεωρούνταν αποδεκτά στην περίπτωση θεραπείας μιτοχονδριακής ασθένειας.

Αμφιλεγόμενη τεχνική 

Η Independent αναφέρεται στην είδηση με τίτλο «Μωρό τριών γονέων γεννήθηκε μετά από τις πρώτες παγκόσμιες κλινικές δοκιμές αμφιλεγόμενης τεχνικής».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ