ΕπιστημονικάΠώς μπορεί η Covid-19 να επηρεάσει αρνητικά τον δείκτη ευφυΐας

Πώς μπορεί η Covid-19 να επηρεάσει αρνητικά τον δείκτη ευφυΐας

- Advertisement -

«Σημαντική» πτώση της ευφυίας σε άτομα που αναρρώνουν από τον κορωνοϊό, μπορεί να προκαλέσει η Covid-19, όπως υποδεικνύει έρευνα στη Βρετανία.

«Σημαντική» πτώση της ευφυίας σε άτομα που αναρρώνουν από τον κορωνοϊό, μπορεί να προκαλέσει η Covid-19, όπως υποδεικνύει έρευνα στη Βρετανία.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το Great Britisth Intelligence Test εξέτασε τον δείκτη ευφυίας (IQ) 81.337 ατόμων σ’ ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020. Μεταξύ εκείνων που μετείχαν στην έρευνα, οι 13.000 είχαν μολυνθεί από την Covid-19 και όπως διαπιστώθηκε εμφάνισαν τη μεγαλύτερη πτώση ευφυίας.

Άτομα που αναρρώνουν από την Covid-19 συνάντησαν μεγαλύτερες δυσκολίες στη συλλογιστική τους ικανότητα, την επίλυση προβλημάτων και τον σχεδιασμό σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Και σύμφωνα με τα στοιχεία οι επιζώντες της νόσου, που είχαν διασωληνωθεί με αναπνευστήρα σε νοσοκομείο έχασαν έως και επτά μονάδες του IQ τους.

Η «ομίχλη του εγκεφάλου»

Επιζώντες ανέφεραν ότι επί εβδομάδες η και μήνες μετά την ανάρρωσή τους από την Covid-19 υπέφεραν από αυτή την «ομίχλη του εγκεφάλου» – ένα γενικότερο αίσθημα θολών συναισθημάτων με έλλειψη εστίασης, περιορισμένη ικανότητα για ανάκληση της μνήμης και σύγχυση λόγω της μειωμένης πνευματικής εγρήγορσης. Ορισμένοι έχασαν την ικανότητα να θυμούνται μικρά καθημερινά περιστατικά ή να διεξάγουν μια συζήτηση.

Οι διαπιστώσεις αυτές πυροδότησαν φόβους ότι η Covid-19 ενδεχομένως να έχει έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις νοητικές λειτουργίες, παρόμοιες με τις μόνιμες επιδράσεις που έχουν τα εγκεφαλικά επεισόδια ή οι μικροαιμορραγίες στον εγκέφαλο.

Στο γράφημα απεικονίζεται η πτώση του δείκτη νοημοσύνης σε άτομα που αναρρώνουν από την Covid-19 βάσει της κλίμακας των συμπτωμάτων τους. Σε ένα κλασικό τεστ νοημοσύνης, 0,47 τυπικές μονάδες απόκλισης (που εμφανίζονται στον άξονα Υ) ισοδυναμούν με διαφορά 7 σημείων στο IQ
Στο γράφημα απεικονίζεται η πτώση του δείκτη νοημοσύνης σε άτομα που αναρρώνουν από την Covid-19 βάσει της κλίμακας των συμπτωμάτων τους. Σε ένα κλασικό τεστ νοημοσύνης, 0,47 τυπικές μονάδες απόκλισης (που εμφανίζονται στον άξονα Υ) ισοδυναμούν με διαφορά 7 σημείων στο IQ

Η σχετική έρευνα των επιστημόνων από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση EclinicalMedicine,

Τι έδειξε η έρευνα

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτημάτων για να ελέγξουν τις νοητικές τους ικανότητες. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν αν είχαν μολυνθεί από την Covid-19 και οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στατιστική ανάλυση για να προσδιορίσουν την πτώση της ευφυίας μεταξύ ατόμων που κόλλησαν τον κορωνοϊό και μη.

Κι όπως διαπίστωσαν, άτομα που είχαν νοσήσει με Covid-19 είχαν χαμηλότερο νοητικό σκορ απ’ ό,τι προέβλεπε το μοντέλο αν δεν είχαν μολυνθεί, βάσει της ηλικίας, του φύλου, του επαγγέλματος και άλλων παραγόντων. «Τα αποτελέσματα αυτά συνάδουν με τις αναφορές για το σύνδρομο long-Covid, όπου είναι συνηθισμένες η “ομίχλη του εγκεφάλου”, η δυσκολία στη συγκέντρωση και η δυσχέρεια να βρουν τις κατάλληλες λέξεις. Η πτώση ήταν σημαντική σε μέγεθος σε άτομα που είχαν νοσηλευτεί σε νοσοκομείο», γράφουν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ένας από του ς λόγους που ο δείκτης ευφυίας δείχνει να πέφτει ίσως να είναι οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις της Covid-19 στην ικανότητα των ανθρώπων να σκέφτονται καθαρά. Οι υψηλές θερμοκρασίες και τα αναπνευστικά προβλήματα – που έχουν συνδεθεί με το σύνδρομο long Covid σε προηγούμενες μελέτες – καθιστούν δυσχερέστερη τη συγκέντρωση. «Προηγούμενες μελέτες σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με αναπνευστικές ασθένεις όχι μόνον δείχνουν αντικειμενικά και υποκειμενικά διανοητικά ελλείμματα, αλλά υποδεικνύουν ότι αυτά παραμένουν σε ορισμένους ακόμη και για πέντε χρόνια», γράφουν οι ερευνητές προειδοποιώντας ότι η μελέτη τους μπορεί να παρέχει καθοριστικές αποδείξεις ότι το IQ ενός ατόμου μακροπρόθεσμα μπορεί να πληγεί από την Covid-19. Ζήτησαν δε να διερευνηθεί λεπτομερέστερα το πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Η μελέτη του Imperial College για τις χρόνιες επιπτώσεις της Covid-19 στις διανοητικές λειτουργίες

Προηγούμενη έρευνα του Imperial College του Λονδίνου έδειξε ότι η Covid-19 ενδεχομένως να έχει «χρόνιες γνωστικές επιπτώσεις». Οι ερευνητές ανέλυσαν τις απαντήσεις σχεδόν 85.000 ατόμων που είχαν αναρρώσει από επιβεβαιωμένη ή “ύποπτη” Covid-19. Και ανακάλυψαν ότι η βλάβη στον εγκέφαλο ποίκιλλε ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσησης.

Από τους συμμετέχοντες, οι 60 είχαν διασωληνωθεί, οι 147 νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο χωρίς αναπνευστήρα, 176 νοσηλεύτηκαν στα σπίτια τους λόγω δύσπνοιας, 3.466 είχαν δυσχέρεια στην αναπνοή, αλλά δεν έλαβαν ιατρική φροντίδα και 9.201 είχαν νοσήσει από την Covid-19 χωρίς να αντιμετωπίσουν δύσπνοια. Σ’ όσους νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή χρειάστηκαν αναπνευστήρα καταγράφηκε πτώση 8,5 μονάδων στο IQ τους, αρκετά μεγάλη για να παρατηρήσει ένα άτομο επιπτώσεις στην καθημερινότητα και την εργασία τους, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ