- Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή
Τα νέα δεδομένα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση καθώς και το προφίλ του ocrelizumab στην κλινική πράξη, της μοναδικής θεραπείας για την Πρωτοπαθώς Προϊούσα Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΠΠΣ) συζητήθηκαν στο πλαίσιο του 6ο Πανελλήνιου Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανασολογιας (ΕΛΛΑΝΑ) που πραγματοποιήθηκε 12 με 15 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Το ocrelizumab είναι η πρώτη θεραπεία που έχει πάρει έγκριση για την πιο επιθετική μορφή της νόσου της Πρωτοπαθώς Προϊούσας Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ΠΠΠΣ). Παράλληλα έχει έγκριση και για την υποτροπιάζουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΥΠΣ). Έχει πάρει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ένδειξη και για τις δύο μορφές της νόσου.
Στην Ελλάδα έχει εγκριθεί η αποζημίωση της από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης και τώρα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης ώστε να είναι διαθέσιμη στους Έλληνες ασθενείς.
Μια αποτελεσματική θεραπεία
«Το ocrelizumab φαίνεται ότι είναι ένα ισχυρό φάρμακο το οποίο θα πρέπει να δίνουμε πρώιμα στους ασθενείς ως αποτελεσματική θεραπεία. Στόχος είναι να βελτιώσουμε την δραστηριότητα και την πρόγνωση των ασθενών αυτών» επεσήμανε στη διάρκεια της ομιλίας της η κ. Ελισάβετ Ανδρεάδου Επίκουρη Καθηγήτρια της Νευρολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήμα Απομυλωρικων Νοσημάτων Αιγινήτειου Νοσοκομείου
«Η συχνότητα των ανεπιθύμητων παρενεργειών στους ασθενείς που λαμβάνουν ocrelizumab σύμφωνα με όλες τις μελέτες και τα real world evidence, δεν φαίνεται να διαφέρουν σε σχέση με τους ασθενείς που λαμβάνουν άλλες θεραπείες για τη σκλήρυνση» τόνισε η κ. Ανδρεάδου. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «Παγκοσμίως την θεραπεία λαμβάνουν πάνω από 140.000 ασθενείς. Το 75% από αυτούς πάσχουν από υποτροπιαζουσα σκλήρυνση και όχι από ΠΠΠΣ όπως θα πιστεύαμε αφού είναι η μοναδική εγκεκριμένη θεραπεία για τη νόσο».
Οι εγκριτικές μελέτες
Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης της ανοικτής επέκτασης της μελέτης ORATORIO (open label extension). Συγκεκριμένα καταγράφηκε μείωση κατά 42% του κινδύνου χρήσης αναπηρικού αμαξιδίου από άτομα με ΠΠΠΣ μετά από 6,5 έτη θεραπείας με ocrelizumab. Σε σύγκριση με ασθενείς που μετέβησαν σε ocrelizumab 2 χρόνια αργότερα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επέκτασης ανοικτής επισήμανσης της μελέτης OPERA όπου φαίνεται ότι το ποσοστό των ασθενών με υποτροπιάζουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΥΠΣ) με επιβεβαιωμένη εξέλιξη της αναπηρίας στις 24 εβδομάδες ήταν μικρότερο στους ασθενείς που έλαβαν συνεχή θεραπεία με ocrelizumab (συνολικά έξι χρόνια σε ocrelizumab). Σε σύγκριση με τους ασθενείς που μετέβησαν σε ocelizumab μετά από δύο έτη θεραπείας με ιντερφερόνη β-1a.
Το ποσοστό αυτό στους ασθενείς με ΠΠΠΣ ήταν επίσης μειωμένο. Δηλαδή 52% έναντι 65% στους ασθενείς που έλαβαν συνεχή θεραπεία με ocrelizumab για 6,5 χρόνια. Σε σύγκριση με αυτούς που μετέβησαν στο ocrelizumab ύστερα από θεραπεία με εικονικό φάρμακο.
Τέλος, από την ίδια μελέτη φαίνεται ότι σημαντικά μειωμένη (31% έναντι 43%, p=0,004) ήταν και η εξέλιξη της αναπηρίας των άνω άκρων στους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με ocrelizumab.
Ο μηχανισμός δράσης της θεραπείας
Το ocrelizumab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει εκλεκτικά έναν συγκεκριμένο τύπο κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτά ονομάζονται CD20- Β-λεμφοκύτταρα. Εκτιμάται ότι συμβάλλουν στην καταστροφή της μυελίνης (ουσίας που παίζει βασικό ρόλο στη μόνωση και υποστήριξη των νευρικών κυττάρων) και στην αξονική βλάβη (στα νευρικά κύτταρα).
Αυτή η καταστροφή των νευρικών κυττάρων μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση. Βάσει των προκλινικών μελετών, το ocrelizumab δεσμεύεται στις CD20 επιφανειακές κυτταρικές πρωτεΐνες. Εκφράζονται σε ορισμένα Β κύτταρα, αλλά όχι στα αρχέγονα κύτταρα ή τα πλασματοκύτταρα. Επομένως σημαντικές λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα