Αξίζει να δειςPiCoVacc: Επιτυχία στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της Sinovac Biotech

PiCoVacc: Επιτυχία στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της Sinovac Biotech

- Advertisement -

Με επιτυχία δοκίμασαν Κινέζοι επιστήμονες σε μαϊμούδες ένα υποψήφιο εμβόλιο (PiCoVacc) που αναπτύσσει η Sinovac Biotech κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο Covid-19, οδηγώντας στην ανάπτυξη αντισωμάτων που αδρανοποίησαν αρκετά διαφορετικά στελέχη του ιού.

Με επιτυχία δοκίμασαν Κινέζοι επιστήμονες σε μαϊμούδες ένα υποψήφιο εμβόλιο (PiCoVacc) που αναπτύσσει η Sinovac Biotech κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο Covid-19, οδηγώντας στην ανάπτυξη αντισωμάτων που αδρανοποίησαν αρκετά διαφορετικά στελέχη του ιού.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν ερευνητές η εταιρεία βιοτεχνολογίας Sinovac Biotech του Πεκίνου, της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, της Ακαδημίας Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών και άλλων ινστιτούτων, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των προκλινικών δοκιμών ασφάλειας και αποτελεσματικότητας σε μαϊμούδες μακάκους (που δεν είναι πίθηκοι, όπως συχνά αναφέρονται λανθασμένα), θα αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου PiCoVacc σε ανθρώπους, αργότερα εντός του έτους. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Science».

Οι Κινέζοι επιστήμονες απομόνωσαν στελέχη του κορωνοϊού από 11 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν στην Κίνα, στην Ιταλία, στην Ελβετία, στη Βρετανία και στην Ισπανία. Ένα από αυτά τα στελέχη του ιού τελικά επιλέχθηκε. Αδρανοποιήθηκε και αναπτύχθηκε σε μορφή εμβολίου.

Όταν δοκιμάστηκε αρχικά σε τρωκτικά, το PiCoVacc (της Sinovac) οδήγησε στην ανάπτυξη περίπου δεκαπλάσιων αντισωμάτων έναντι της προεξέχουσας πρωτεΐνης S του ιού (είναι αυτή που προσδένεται στα ανθρώπινα κύτταρα). Ποσότητα μεγαλύτερη σε σχέση με τα αντισώματα που αναπτύσσονται στο πλάσμα αίματος από αναρρώσαντες ασθενείς της Covid-19. Στα τρωκτικά που εμβολιάστηκαν με το PiCoVacc και ύστερα μολύνθηκαν σκοπίμως με τα άλλα δέκα στελέχη του κορωνοϊού μετά από τρεις εβδομάδες, το εμβόλιο εξουδετέρωσε όλα τα στελέχη.

Στη συνέχεια εμβολιάστηκαν οι μακάκοι είτε με ενάμισι είτε με έξι μικρογραμμάρια του εμβολίου. Συνολικά τρεις φορές στη διάρκεια δύο εβδομάδων και αργότερα μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό. Τα ζώα που είχαν εμβολιαστεί με τη μεγάλη δόση, εμφάνισαν πλήρη προστασία χάρη στο εμβόλιο, όπως αναφέρει το Αθηναικό Πρακτορείο.

Ιταλοί ερευνητές: Έχουμε το πρώτο εμβόλιο που εξουδετερώνει τον κορωνοϊό

Την ίδια στιγμή, τα σχέδιά τους αποκάλυψαν Ιταλοί ερευνητές οι οποίοι σκοπεύουν να προχωρήσουν σε δοκιμές σε ανθρώπους, το Φθινόπωρο. Υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο που παράγουν θα είναι το πρώτο στον κόσμο το οποίο στην ουσία εξουδετερώνει τον κορωνοϊό.

Οι επιστήμονες της εταιρείας ιατρικών ερευνών, Takis Biotech, με έδρα τη Ρώμη, χορήγησαν το εμβόλιο σε ποντίκια και πήραν τα αντισώματα που παρήχθησαν.

Ζωτικής σημασίας για το «χτίσιμο» ανοσίας κρίνονται τα αντισώματα. Ενώ από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα εργαστηριακών δοκιμών φάνηκε ότι τα αντισώματα που δημιουργήθηκαν από τις δοκιμές στα ποντίκια ήταν ικανά να σταματήσουν τη μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων από τον κορωνοϊό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας βιοτεχνολογίας Takis, κ. Λουίτζι Ορίτσιο, αποκάλυψε ότι η ιταλική επιστημονική ομάδα σχεδιάζει να ξεκινήσει δοκιμές το φθινόπωρο.

«Από όσο γνωρίζουμε, είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο που έχουμε αποτελέσματα για την εξουδετέρωση του κορωνοϊού με εμβόλιο», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος.

Η μέθοδος δοκιμής του εμβολίου περιελάμβανε την εισαγωγή μικρής ποσότητας κλωνοποιημένου γενετικού κώδικα από τον ιό στο σώμα.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Οξφόρδης «τρέχουν» για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο

Από 12 έως 18 μήνες εκτιμούν οι επιστήμονες ότι θα έχουν έτοιμο ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δουλεύουν εντατικά για να το παρασκευάσουν το συντομότερο.

Το εμβόλιο από την Οξφόρδη, αποκαλούμενο «ChAdOx1», θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική παρασκευή μετά από τις εργαστηριακές και κλινικές δοκιμές.

Η ερευνητική ομάδα στην Οξφόρδη υπό την καθηγήτρια κ. Σάρα Γκίλμπερτ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές του εμβολίου. Εφόσον βέβαια έχουν προηγηθεί δοκιμές σε ζώα.

Αν οι δοκιμές αυτές έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, η ερευνητική ομάδα θα προχωρήσει σε διευρυμένες κλινικές δοκιμές. Στόχος είναι να διαπιστωθεί πλέον η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ως προς την προστασία από τον Covid- 19.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ