ΕπιστημονικάΟι σοβαρότερες μορφές Covid συνδέονται με γενετική προδιάθεση

Οι σοβαρότερες μορφές Covid συνδέονται με γενετική προδιάθεση

- Advertisement -

«Είναι πολύ πιθανό, οι βαρύτερες μορφές Covid-19, να συνδέονται με γενετική προδιάθεση των ασθενών», όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας του ιταλικού επιστημονικού ινστιτούτου Μάριο Νέγκρι.

«Είναι πολύ πιθανό, οι βαρύτερες μορφές Covid-19, να συνδέονται με γενετική προδιάθεση των ασθενών», όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας του ιταλικού επιστημονικού ινστιτούτου Μάριο Νέγκρι.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με την μελέτη, που αφορά ειδικότερα τα κρούσματα και τους θανάτους που καταγράφηκαν την άνοιξη του 2020 στην ευρύτερη περιοχή του Μπέργκαμο, στη βόρεια Ιταλία, τα γονίδια που μπορεί να προδιαθέτουν για βαρύτερα συμπτώματα και μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, φέρονται να κληροδοτήθηκαν στους κατοίκους της περιοχής, από τον άνθρωπο του Νεάντερταλ.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου Νέγκρι, η γενετική μετάλλαξη του γονιδίου του Νεάντερταλ δείχνει να διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης πνευμονίας, εξαιτίας κορωνοϊού και σχεδόν να τριπλασιάζει την ανάγκη εισαγωγής των ασθενών σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Η σχετική έρευνα, που διήρκεσε δύο χρόνια, δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «iScience» και παρουσιάσθηκε σήμερα στην έδρα της περιφέρειας της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο.

Το Μπέργκαμο, όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα La Repubblica, ήταν η πρώτη περιοχή στην οποία η πανδημία κορονοϊού διαδόθηκε μαζικά στην Ευρώπη, με πολύ επιθετικό τρόπο. Με τους επιστήμονες συνεργάστηκαν σχεδόν δέκα χιλιάδες κάτοικοι της Λομβαρδίας. Πρόκειται για πολίτες που νόσησαν με Covid-19 και υγειονομικούς υπαλλήλους.

Η μελέτη..

Στη μελέτη συμμετείχαν ολόκληρη η κοινότητα και 9.733 άτομα από το Μπέργκαμο, συμπληρώνοντας ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το κλινικό και οικογενειακό τους ιστορικό που σχετίζεται με την Covid-19.

Το 92% των συμμετεχόντων που είχαν Covid-19 είχαν μολυνθεί πριν από τον Μάιο του 2020. Μεταξύ αυτών, 12 άτομα είχαν ήδη συμπτώματα στο διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2019. Μέσα από το δείγμα, επιλέχθηκαν 1.200 άτομα -όλοι γεννήθηκαν στο Μπέργκαμο και την επαρχία του- τα οποία χωρίστηκαν σε τρεις ομοιογενείς ομάδες, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τους παράγοντες κινδύνου:

  • 400 που είχαν σοβαρή μορφή της νόσου,
  • 400 που προσβλήθηκαν από τον ιό σε ήπια μορφή
  • και 400 που δεν προσβλήθηκαν.

Τα άτομα που είχαν σοβαρό Covid-19 πιο συχνά είχαν συγγενείς πρώτου βαθμού που πέθαναν από τον ιό σε σχέση με συμμετέχοντες με ήπιο Covid-19 ή που δεν είχαν μολυνθεί. Αυτά τα δεδομένα υπογραμμίζουν τη συμβολή της γενετικής στη σοβαρότητα της νόσου.

Τα δείγματα DNA αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας μια μικροσυστοιχία DNA, μια τεχνολογία ικανή να διαβάζει εκατοντάδες χιλιάδες παραλλαγές (πολυμορφισμούς) σε ολόκληρο το γονιδίωμα, η οποία κατέστησε δυνατή την ανάλυση περίπου 9 εκατομμυρίων γενετικών παραλλαγών για κάθε συμμετέχοντα και την ανίχνευση της περιοχής του DNA που είναι υπεύθυνη για τις διάφορες εκδηλώσεις της νόσου.

Σε αυτήν την περιοχή, μερικοί άνθρωποι (περίπου το 7% του ιταλικού πληθυσμού) έχουν μια σειρά από παραλλαγές στα νουκλεοτίδια (τα μεμονωμένα συστατικά που αποτελούν την αλυσίδα του DNA) τα οποία κληρονομούνται μαζί και σχηματίζουν έναν απλότυπο, δηλαδή το σύνολο αυτών των παραλλαγών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Photo: Pexels

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ