Τι θα συμβεί στον εγκέφαλο μας όταν δεν χρησιμοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο για μερικές ημέρες;
Η έρευνα, που διεξήχθη από δύο γερμανικά πανεπιστήμια, της Χαϊδελβέργης και της Κολωνίας, χρησιμοποίησε ως δείγμα είκοσι πέντε νέους ηλικίας από 18 έως 30 ετών.
Σε αυτούς ζητήθηκε να περιορίσουν την χρήση του κινητού τους στο απολύτως απαραίτητο για 72 ώρες, δηλαδή για τρεις ημέρες.
Η επίδραση στη ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη
Στην συνέχεια ακολούθησε η επιστημονική καταγραφή των δεδομένων, που προέκυψαν μέσα από τις παρατηρήσεις των ειδικών.
Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές έκαναν μαγνητικές τομογραφίες σε όλους τους συμμετέχοντες σε τρεις φάσεις του προγράμματός τους: πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την «τηλεφωνική δίαιτα», προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπήρξαν αλλαγές στον εγκέφαλο.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι πράγματι, υπήρξαν αλλαγές. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά σε δυο χημικές ουσίες τη ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη.
Είναι νευροδιαβιβαστές που σχετίζονται με τον έλεγχο της διάθεσης, την επεξεργασία της ανταμοιβής και την επιθυμία.
Πρόκειται για τα ίδια συστήματα που ενεργοποιούνται και από ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν εξάρτηση.
Η… «ετυμηγορία»
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι ακόμη και η χρήση του κινητού είναι ικανή συνθήκη για να ενεργοποιήσει μηχανισμούς παρόμοιους με εκείνους των ναρκωτικών ουσιών.
«Οι νευρωνικοί μηχανισμοί που εντοπίσαμε μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τη συμπεριφορά εξάρτησης σε άτομα με τάση υπερβολικής χρήσης του smartphone», γράφουν οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Χαϊδελβέργης και της Κολωνίας.
Για να συμπληρώσουν: «Ο περιορισμός της χρήσης της συσκευής φαίνεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, να παρουσιάζει ομοιότητες με την αποχή από ναρκωτικά ή ακόμα και με την έντονη επιθυμία για φαγητό».
Τα αποτελέσματα της μελέτης των δύο αυτών πανεπιστημίων της Γερμανίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Computers in Human Behavior και παρουσιάστηκαν στην Ιταλία από την Corriere della Sera.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Δείτε επίσης
Κινητό: Ποια απενεργοποίηση λειτουργίας αντιστρέφει τη γήρανση
Aν περνάτε χρόνο με το κινητό σας ίσως πάσχετε από «text neck»