ΕπιστημονικάO συνδυασμός αντιβιοτικών που δεν ενέχει κίνδυνο για τα νεφρά

O συνδυασμός αντιβιοτικών που δεν ενέχει κίνδυνο για τα νεφρά

- Advertisement -

Η κεφεπίμη και η πιπερακιλλίνη-ταζομπακτάμη σε ενήλικες που νοσηλεύτηκαν για οξείες λοιμώξεις, αποδείχθηκαν εξίσου ασφαλείς όσον αφορά τις σοβαρές νεφρικές εκβάσεις, αν και το τελευταίο αντιβιοτικό παρουσίασε χαμηλότερο κίνδυνο για κώμα και παραλήρημα, σύμφωνα με μια τυχαιοποιημένη μελέτη ανοικτής επισήμανσης.

Η κεφεπίμη και η πιπερακιλλίνη-ταζομπακτάμη σε ενήλικες που νοσηλεύτηκαν για οξείες λοιμώξεις, αποδείχθηκαν εξίσου ασφαλείς όσον αφορά τις σοβαρές νεφρικές εκβάσεις, αν και το τελευταίο αντιβιοτικό παρουσίασε χαμηλότερο κίνδυνο για κώμα και παραλήρημα, σύμφωνα με μια τυχαιοποιημένη μελέτη ανοικτής επισήμανσης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η κεφεπίμη έναντι της πιπερακιλλίνης-ταζομπακτάμης για ύποπτη λοίμωξη δεν είχε ως αποτέλεσμα καμία σημαντική διαφορά στο πρωτεύον τελικό σημείο της μελέτης, το υψηλότερο στάδιο οξείας νεφρικής βλάβης (ΟΝΒ) ή θάνατο σε 14 ημέρες, ανέφερε πρόσφατα ο Edward Qian, MD, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Nashville του Tennessee.

Επιπλέον, τα μείζονα ανεπιθύμητα νεφρικά συμβάντα και οι θάνατοι ήταν παρόμοια μεταξύ των ομάδων, ενώ όσοι έλαβαν πιπερακιλλίνη-ταζομπακτάμη είχαν λιγότερες ημέρες παραληρήματος και κώματος, σύμφωνα με τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν ταυτόχρονα στο JAMA.

Μελέτη σε 2.500 οξέως πάσχοντες ασθενείς

«Τα ευρήματα από τη λεγόμενη μελέτη ACORN (Antibiotic Choice on Renal Outcomes) – που διεξήχθη σε περισσότερους από 2.500 οξέως πάσχοντες ασθενείς σε ένα μόνο κέντρο των ΗΠΑ – και οι κλινικοί γιατροί όταν αποφασίζουν μεταξύ των δύο θεραπευτικών πρωτοκόλλων, να ξεκινήσουν αντιβιοτικά σε αυτούς τους ασθενείς μπορούν να αισθάνονται άνετα με οποιοδήποτε σχήμα». Επιπλέον, δήλωσε ο Qian, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, η πιπερακιλλίνη-ταζομπακτάμη «δεν προκάλεσε καμία νεφρική βλάβη σε καμία από τις προκαθορισμένες υποομάδες, συμπεριλαμβανομένων των 1.939 ασθενών που λάμβαναν ταυτόχρονα βανκομυκίνη».

Και τα δύο αντιβιοτικά έχουν συνδεθεί με κινδύνους: νευροτοξικότητα στην περίπτωση της κεφεπίμης, ενώ η ΟΝΒ έχει συνδεθεί με την πιπερακιλλίνη-ταζομπακτάμη συν βανκομυκίνη σε δεδομένα παρατήρησης, οδηγώντας σε προειδοποίηση του FDA.

«Επειδή τα ιδρύματα πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με το ποια αντιβιοτικά θα τοποθετηθούν στους ιατρικούς θαλάμους για ταχεία χορήγηση σε ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια σήψης, τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να προσφέρουν παρηγοριά ότι εάν γίνει η επιλογή να χρησιμοποιηθεί η πιπερακιλλίνη-ταζομπακτάμη, δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ΟΝΒ», έγραψε η ομάδα σε συνοδευτικό έγγραφο.

Ωστόσο, οι συντάκτες σημείωσαν ορισμένους περιορισμούς της μελέτης, όπως ότι η μικρή διαφορά μεταξύ των ομάδων όσον αφορά τις ημέρες ζωής και τις ημέρες χωρίς παραλήρημα και κώμα ήταν αμφισβητήσιμης κλινικής σημασίας, καθώς και το υψηλό ποσοστό διασταύρωσης παρά τις υπενθυμίσεις του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας.

Δοσολογικά σχήματα

Η ομάδα επεσήμανε επίσης την πιθανότητα μεροληψίας, δεδομένου του σχεδιασμού ανοικτής επισήμανσης, και δήλωσε ότι τα δοσολογικά σχήματα που χρησιμοποιήθηκαν «ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν την ευρύτερη κλινική χρήση».

«Είναι σημαντικό ότι η κεφεπίμη χορηγήθηκε μέσω ταχείας ενδοφλέβιας ώθησης, η οποία σχετίζεται με ενισχυμένες τοξικές επιδράσεις σε σύγκριση με τις διαλείπουσες ή παρατεταμένες εγχύσεις», έγραψαν. «Έτσι, τα δοσολογικά σχήματα ενδέχεται να μείωσαν τον κίνδυνο ΟΝΒ με την πιπερακιλλίνη-ταζομπακτάμη λόγω της χαμηλότερης δόσης που χρησιμοποιήθηκε και να υπερβάλλουν τον κίνδυνο νευροτοξικότητας με την κεφεπίμη λόγω της ταχείας ενδοφλέβιας ώθησης».

Το ACORN ήταν μια τυχαιοποιημένη μελέτη ασφάλειας σε 2.511 ενήλικες που προσήλθαν με υποψία λοίμωξης στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (95%) ή στη μονάδα εντατικής θεραπείας (5%) στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt.

Οι ασθενείς είχαν διάμεση ηλικία 58 ετών, η πλειονότητα ήταν άνδρες και το 54% είχε επιβεβαιωμένη σήψη κατά την έναρξη της μελέτης. Περίπου οι μισοί σε κάθε ομάδα δεν είχαν αρχική ΟΝΒ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ