ΕπιστημονικάΟ κορωνοϊός είναι δέκα φορές φονικότερος από τη γρίπη -Νέα μελέτη

Ο κορωνοϊός είναι δέκα φορές φονικότερος από τη γρίπη -Νέα μελέτη

- Advertisement -

Σχεδόν έναν στους 100 ανθρώπους που μολύνονται από τον φονικό κορωνοϊό σκοτώνει η νόσος Covid-19, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη ερευνητών του αμερικανικού Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Σχεδόν έναν στους 100 ανθρώπους που μολύνονται από τον φονικό κορωνοϊό σκοτώνει η νόσος Covid-19, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη ερευνητών του αμερικανικού Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το εκτιμώμενο ποσοστό θνητότητας του SARS-CoV-2 είναι 1.04%. Δηλαδή, δέκα φορές φονικότερος από τη γρίπη, που προκαλεί το θάνατο ενός στα 1.000 άτομα.

Οι επιστήμονες αδυνατούν να υπολογίσουν με ακρίβεια πόσο φονικός είναι στην πραγματικότητα ο νέος κορωνοϊός. Για να μπορούσε να υπολογιστεί με ακρίβεια, θα έπρεπε να γνωρίζουν τον αληθινό αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2. Όμως, πολλοί ασθενείς της Covid-19 ανά την υφήλιο δεν διαγιγνώσκονται. Είτε επειδή εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν νοσήσει. Είτε διότι δεν πληρούν τα κριτήρια για να υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ.

Η εκτίμηση των ερευνητών του Στάνφορντ για το δείκτη θνητότητας του νέου κορωνοϊού με τα άνω των 320.000 επιβεβαιωμένα θύματα παγκοσμίως μέχρι σήμερα βρίσκεται στην κορυφή διάφορων υπολογισμών που έχουν δημοσιευτεί πρόσφατα σε επιστημονικές επιθεωρήσεις και οι οποίοι ποικίλλουν από 0,1% (ίδιο με εκείνο της γρίπης) έως το 1,04% τώρα – αριθμός που αν ισχύει, σημαίνει ότι η Covid-19 προκαλεί το θάνατο ενός στα 100 άτομα που μολύνονται από τον SARS-CoV-2.

Πώς έγιναν οι υπολογισμοί στη μελέτη για τον SARS-CoV-2

Για να υπολογίσουν το δείκτη θνητότητας του νέου κορωνοϊού οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα πολύπλοκο αλγόριθμο. Τα στοιχεία βασίστηκαν βάσει του αριθμού των ατόμων που διαγνώστηκαν θετικοί σε 139 χώρες. Το συνδύασαν με το πόσο ακριβή εκτιμάται ότι είναι τα διαγνωστικά τεστ για να δημιουργήσουν μια «νέα στατιστική προσέγγιση βάσει της προσπάθειας δειγματοληψίας», όπως είπαν.

Συνυπολόγισαν ακόμη τον τρόπο με τον οποίο κάθε χώρα αποφασίζει ποιοι πρέπει να υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις. Πόσα από τα τεστ βγήκαν θετικά και έλαβαν υπόψη και τους αριθμούς των τεστ που λανθασμένα βγήκαν αρνητικά. Και με τους αριθμούς αυτούς βάσει της φόρμουλάς τους οι ερευνητές κ. Ρίτσαρντ Γκρέγουελ και κ. Τζούλιο Ντε Λέο υπολόγισαν στο 1.04% το δείκτη θνητότητας του νέου κορωνοϊού παγκοσμίως. Ουσιαστικά πρόκειται για τη μέση τιμή των εκτιμήσεων από 0,77% έως 1,38%.

Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο MedRxiv, χωρίς προηγουμένως να έχει ελεγχθεί για τυχόν λάθη από άλλους επιστήμονες.

«Ο εκτιμώμενος δείκτης θνητότητας (IFR) συνάδει με πολλές προηγούμενες εκτιμήσεις και συνιστά την πρώτη προσπάθεια υπολογισμού του IFR σε παγκόσμια κλίμακα», σημειώνουν.

Διαφορές στις στρατηγικές

Το εγχείρημα αυτό δυσχεραίνουν ακόμη περισσότεροι οι διαφορές στις στρατηγικές που ακολουθούν οι χώρες στη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων. Καθώς και άλλοι παράγοντες που καθιστούν λιγότερο ή περισσότερο ευάλωτους ορισμένους πληθυσμούς σε βαριές ασθένειες.

«Η εκτίμηση του IFR από περιοχή σε περιοχή διαφέρει λόγω των διαφορών σε δημογραφικά δεδομένα, τα υποκείμενα νοσήματα και τις θεραπείες», προσθέτουν.

Η κατανόηση του πόσο φονικός είναι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να αποκαλύψει τον πραγματικό αριθμό των ατόμων, που έχουν μολυνθεί από την Covid-19. Για παράδειγμα, αν ο δείκτης θνητότητας είναι 1,04% αυτό σημαίνει ότι σε κάθε χίλια άτομα που θα διαγνωστούν θετικά, περίπου δέκα θα χάσουν τη μάχη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ