ΕπιστημονικάNature: Πώς αντέδρασαν οι επιστήμονες στη νίκη του Τραμπ

Nature: Πώς αντέδρασαν οι επιστήμονες στη νίκη του Τραμπ

- Advertisement -

Οι επιπτώσεις της νίκης του Τραμπ τόσο για την κυβερνητική πολιτική όσο και για την επιστήμη είναι βαθιές, ιδίως λόγω του βαθύ σκεπτικισμού του απέναντι στους επιστήμονες.

Οι επιπτώσεις της νίκης του Τραμπ τόσο για την κυβερνητική πολιτική όσο και για την επιστήμη είναι βαθιές, ιδίως λόγω του βαθύ σκεπτικισμού του απέναντι στους επιστήμονες.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εκφράζουν την απογοήτευση και την ανησυχία τους για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, εξαιτίας της αντιεπιστημονικής ρητορικής και των ενεργειών του κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του.

«Στα 82 μου χρόνια δεν νομίζω ότι υπήρξε ημέρα που να αισθάνθηκα τόσο λυπημένος», δήλωσε στο περιοδικό «Nature» ο νομπελίστας χημικός Φρέιζερ Στόνταρτ. «Έχω γίνει μάρτυρας σε κάτι που θεωρώ εξαιρετικά κακό, όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά για όλους εμάς στον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαι σοκαρισμένος, αλλά όχι έκπληκτος, δεδομένου του πόσο πολωμένη είναι η πολιτική των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Μάικλ Λάμπελ, φυσικός στο City College of New York της Νέας Υόρκης.

Οι επιπτώσεις της νίκης του Τραμπ τόσο για την κυβερνητική πολιτική όσο και για την επιστήμη είναι βαθιές, ιδίως λόγω του βαθύ σκεπτικισμού του απέναντι στους επιστήμονες και άλλους ειδικούς που διαχειρίζονται τη δημόσια υγεία και την περιβαλλοντική πολιτική στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Λάμπελ.

Παγκόσμια επιστήμη

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια νέα πραγματικότητα», είπε η Γκραζένα Γιαζένσκα, ερευνήτρια μακροζωίας στο Πανεπιστήμιο Jagiellonian στην Κρακοβία της Πολωνίας. «Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη, αλλά είναι δύσκολο να βρω θετικές πτυχές για την παγκόσμια επιστήμη και τη δημόσια υγεία, αν αναλάβουν οι Ρεπουμπλικάνοι» πρόσθεσε.

Ο Τραμπ έχει αποκαλέσει στο παρελθόν την κλιματική αλλαγή «απάτη» και κατά την πρώτη θητεία του απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Έχει επίσης δηλώσει ότι θα δώσει στον πολέμιο των εμβολίων και συνομωσιολόγο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, «μεγάλο ρόλο» στην κυβέρνησή του και έχει υποσχεθεί να διευκολύνει την απόλυση ειδικών και επιστημόνων που αντιτίθενται στην πολιτική του ατζέντα.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι ερευνητές εναντίον του Τραμπ. Από όσους απάντησαν στην έρευνα αναγνωστών του Nature, το 6% δήλωσε ότι υποστηρίζει τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, ειδικά σε θέματα ασφάλειας και οικονομίας. Ο Σεζάρ Μονρόι-Φονσέκα, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στο Seele Neuroscience, ένα εργαστήριο συμπεριφορικών νευροεπιστημών στην Πόλη του Μεξικού, είπε ότι η εκλογή του Τραμπ είναι το λιγότερο καθώς η μεξικανική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Αντιεπιστημονική ρητορική

«Ίσως μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μου είναι ότι ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στην επιστήμη, δεδομένης της αντιεπιστημονικής ρητορικής του», δήλωσε η Λίζα Σίπερ, γεωγράφος που ειδικεύεται στην κλιματική αλλαγή στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Nature, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center, το ποσοστό των ανθρώπων που δήλωσαν ότι η επιστήμη είχε θετική επίδραση στην κοινωνία, μειώνεται σταθερά από το 2019.

«Έχω μείνει άφωνη, αλλά νομίζω ότι είναι ένα μάθημα», είπε η Σίλα Τζαζάνοφ, κοινωνική επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Η ερευνήτρια πιστεύει πως η νίκη του Τραμπ αποκαλύπτει τη θεμελιώδη αποσύνδεση μεταξύ ακαδημαϊκών ερευνητών και πολλών Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων. Η εύρεση κοινού εδάφους θα απαιτήσει κοινωνική δέσμευση και πιθανή ταπεινότητα από την πλευρά των επιστημόνων, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη αντιμετωπίσει πλήρως αυτό το κοινωνικό και πολιτικό χάσμα. «Για πολλούς Ρεπουμπλικάνους, το πρόβλημα είμαστε εμείς- οι ακαδημαϊκές ελίτ», είπε η ερευνήτρια.

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται τον Ιανουάριο του 2025, όταν ο Τραμπ θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να πείσουμε την κυβέρνηση Τραμπ να υιοθετήσει μια τολμηρή επιστημονική ατζέντα βασισμένη σε στοιχεία και να προσλάβει ειδικούς οι οποίοι θα την εφαρμόσουν», πρότεινε ο Ζωρζ Μπενζαμάν, εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής Ένωσης Δημόσιας Υγείας στην Ουάσιγκτον.

«Θα χρειαστούμε γενναίους ανθρώπους, πρόθυμους να αντισταθούν και να προστατέψουν τους ευάλωτους και να κάνουν αυτό που είναι σωστό και όχι αυτό που είναι εύκολο», δήλωσε στο Nature ένας ανώτερος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Πρέπει να θυμόμαστε τι είναι σωστό. Και το σωστό είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος» κατέληξε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ