Μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που ονομάστηκε D614G και η οποία φαίνεται να είναι 10 φορές πιο μεταδοτική από την αρχική «έκδοση» του κορωνοϊού ταυτοποίησαν πρόσφατα οι επιστήμονες.
Οι αρχικές έρευνες οδηγούσαν στο ελπιδοφόρο συμπέρασμα ότι ο νέος κορωνοϊός δεν θα μεταλλασσόταν τόσο γρήγορα όπως ο ιός της γρίπης. Παρά ταύτα, η μεγάλη διασπορά του, σε όλο τον πλανήτη, φαίνεται να επιταχύνει τη διαδικασία.
Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού εντοπίστηκε στη Μαλαισία, η οποία -σύμφωνα με το Bloomberg– φαίνεται πως είναι δέκα φορές πιο μεταδοτική.
Η μετάλλαξη με το όνομα D614G, έχει εντοπιστεί και σε άλλα μέρη του κόσμου και αυτό σύμφωνα με επιστήμονες, μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχουσες μελέτες για εμβόλια μπορεί να είναι αναποτελεσματικές.
Η μετάλλαξη αυτή έχει εντοπιστεί και στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οδηγεί σε πιο σοβαρά συμπτώματα.
D614G simply means a #SARSCoV2 mutation that changes the amino acid at position 614, from D (aspartic acid) to G (glycine) — so, D-614-G
Virus mutates all the time, and rapidly. Most mutations are unnoticeable, but D614G is important – because it 'spike protein' mutation pic.twitter.com/qN75VsNrxZ
— ??? ???? (@ruffleseed) August 16, 2020
Η μετάλλαξη καταγράφηκε τουλάχιστον σε 3 από τα 45 κρούσματα της αλυσίδας που πυροδότησε ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου. Ο άντρας επέστρεψε από την Ινδία και παραβίασε την καραντίνα 14 ημερών στο σπίτι του. Ο άνδρας καταδικάστηκε σε πέντε μήνες φυλάκισης. Η μετάλλαξη παρουσιάστηκε και σε μία ακόμη ομάδα ανθρώπων που επέστρεψαν από τις Φιλιππίνες.
Μετάλλαξη και εμβόλια
Ο γενικός διοικητής του τομέα της Υγείας στη Μαλαισία, κ. Νουρ Χισάμ Αμπντουλάχ, δήλωσε ότι η ανακάλυψη του νέου στελέχους μπορεί να σημαίνει ότι οι τρέχουσες έρευνες για τα εμβόλια μπορεί να έχουν κενά και αποδειχθούν αναποτελεσματικές απέναντι στον ιό.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cell Press ανέφερε πως το πιθανότερο σενάριο είναι η μετάλλαξη να μην έχει μεγάλο αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων που ήδη αναπτύσσονται. Επιπλέον, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αντισώματα για τον… γνωστό κορωνοϊό SARS-CoV-2 θα είναι αποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης D614G. Στο ίδιο έγγραφο ωστόσο, σύμφωνα με το Medium, τονίζεται πως αυτό το είδος κορωνοϊού μπορεί να είναι έως και 10 φορές πιο μεταδοτικό.
The coronavirus mutation called D614G has been found to be 10 times more infectious https://t.co/dXW1WiCOwd
— Bloomberg (@business) August 17, 2020
«Οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί. Να λάβουν ακόμη πιο ισχυρά μέτρα καθώς αυτό το στέλεχος του κορωνοϊού εντοπίστηκε στη Μαλαισία. Είναι αναγκαία η συνεργασία των ανθρώπων ώστε μαζί να σπάσουμε την αλυσίδα των μολύνσεων από κάθε μετάλλαξη» έγραψε ο κ. Νουρ Χισάμ Αμπντουλάχ στο Facebook του.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα